SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A bejgli-teszt - diós, mákos, köves, penészes

Családinet [cikkei] - 2005-12-19
A Kosár Magazin munkatársa nyakába vette a várost, megvizsgálta a bejgli-kínálatot, hogy kiderítse: érdemes-e ajánlani a készen kapható mákos-diós finomságokat mindazoknak, akik idő hiányában, vagy más okból nem tudnak sütni?
A bejgli-teszt - diós, mákos, köves, penészes

Nyolc gyártó diós és mákos bejglije szolgált az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértőinek irányításával elvégzett teszt alapjául. A kiválasztás elve a következő volt: igyekeztek olyan helyeken vásárolni, ahol sokan fordulnak meg, persze a budapesti belváros legnevesebb cukrászdáját (Gerbeaud) és egy jó ideje népszerű külvárosi cukrászdát (Horváth) sem hagyták ki. Ez utóbbi választás további előnye, hogy a cukrászda nagykereskedőn keresztül országszerte terjeszti karácsonyi termékeit.

Először azt vették szemügyre, mennyire biztonságos a sütemények csomagolása, a rajtuk látható címke ad-e pontos eligazítást a fólia tartalmáról. Általános tapasztalatunk szerint a csomagolás egy kivételével (Sütőmix/Príma Pék) megfelelő volt. Ugyanez nem mondható el a címkézésről. Sőt! A jelölések erősen heterogén képet mutattak.



 

A címkék általában hiányosak, vagy ellentmondásosak az információk. Nem kis meglepetésre kiderült - ahol egyáltalán közölték a gyártók a bejgli összetételét -, hogy sertészsírral készült, ami bizony jó ideje nem divat már. A süteményreceptekben a zsírt réges-régen felváltotta a vaj és a margarin. És még csak most jött a feketeleves.

A bejglik külső jegyeivel kapcsolatos kifogásaink eltörpültek az íz és állag vizsgálata során tapasztalt keserű élményeink mellett. A Rosman cukrászda mákos bejglijének megkóstolását kis híján egy kolléganő foga bánta, ugyanis kő volt benne, a Fogatos cukrászda diós bejglijében pedig jó nagy darab dióhéj maradt. A Rosman cukrászda diós bejglije azonban egyenesen penészes(!) volt, de nem ám csak egy kicsit, hanem alaposan.

Az erősen közepes, olykor annál is gyengébb mezőnyből alig néhány védte meg a bejgli-sütűk becsületét. A Fogatos, a Tüskéshátú és a Tortás cukrászda mákos bejglije jó minősítést kapott, abszolút győztes viszont csak a Horváth cukrászda maradt. Utóbbinak nem csak a mákos, de a diós bejglije is magasan a legjobban szerepelt.

A Tortás és a Tüskéshátú diós bejglik - mákos társaikkal ellentétben - viszont nem megfelelő minősítést kaptak. További érdekesség, hogy hazánk egyik legpatinásabb cukrászdája, a Gerbeaud bejglijei - egy negyedik és egy ötödik hellyel, közepes, illetve még megfelelő minősítéssel - csak a középmezőnyben végeztek.

forrás: www.privatbankar.hu
Fotó: commons.wikimedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja