SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy kerül a manó a polcra és miért olyan népszerű? - Elf on the shelf története

Viktória Tóth-Szántó [cikkei] - 2020-12-08
Az Elf on The Shelf egy amerikai tradíción alapuló játék, ami nálunk is egyre népszerűbb és remek mókává varázsolja a karácsnyi időszakot.
Hogy kerül a manó a polcra és miért olyan népszerű? - Elf on the shelf története

Magyarországon is egyre több családot kap el az Elf on the shelf láz, ami egy kedves és vicces amerikai hagyomány. Ha szeret a család mókázni és nyitottak a vicces csínyekre, akkor mindenképp érdemes elkezdeni a “manózást”.


Honnan jön az Elf?

A kis Elf az északi sarkról érkezik és azért költözik be a családba, hogy megfigyelje a gyerekeket, mennyire sikerül jól viselkedni Karácsony előtt. A manó napközben csak üldögél a polcon mozdulatlanul és csendben megfigyeli a gyerekeket, majd éjszaka elrepül a Mikuláshoz beszámolni mit tapasztalt hogy aztán újra visszatérjen. A reggel felébredő gyerekek aztán azt tapasztalják, hogy a kis manó elmozdult és egész más helyen bukkanak rá vagy ami még meglepőbb, épp egy csínyen kapják rajta. 

Őrületes mókaságokat képesek csinálni a manók és a gyerekek alig várják a reggelt, mikor első dolguk felkutatni az Elfüket.


Hogyan működik az Elf?

Minden este, mikor a gyerekek elalszanak, a szülők dolga áthelyezni a kis Elfet lehetőleg valamilyen mókás szituációba. Az interneten számtalan vicces ötletet találunk mi mindent csinálhat a manó míg a kicsik alszanak. Vannak helyes kis viccek, apró csínyek és néhol már meghökkentő ötletek is, de persze mindenkinek a saját ízlése szabjon határt.

Láttam már Elfet, ahogy gumikacsákat etet a fürdőkádban vagy mókás üzenet ír a tükörre borotvahabbal és olyat is, amelyik hóangyalt készített a konyhapultra szórt lisztben. De sok más ötlet is található a neten, főleg a Pinterest alkalmas a keresgélésre.

Az Elfek hagyományosan december elsején érkeznek és karácsony előestéjén vagy szent este látjuk őket utoljára, tehát nagyjából 24 csínyre kell felkészülni.


Hogyan kezdjünk hozzá?


Először érdemes megnézni a mesét, ami kimondottan a kismanóról szól és remek kedvcsináló, így mikor megérkezik a mi manónk, a gyerekek már tudják a történetét, hogy ki ő és miért jött. Érkezhet dobozban, amit az ajtó előtt találnak egy rövid levéllel a télapótól vagy készíthetünk manóajtót vagy manóházat is neki, amin keresztül tud utazni az északi sark és az otthonunk között.

Miután megérkezett az Elf, a gyerekeknek nevet kell adniuk neki. Innentől viszont él a varázslat és nem nyúlhatnak többé hozzá.

Ha a gyerek mégis hozzáér, a manó beteg lesz, aznap nem csinál semmit. A gyógyulást meggyorsíthatja egy kis varázspor, ami hagyományosan az őrölt fahéj.


Manózás a hétköznapokban


A manózás jár némi erőfeszítéssel, ezért érdemes átgondolni, mielőtt belevágunk. Bár elsőre könnyűnek tűnhet, azért a gyakorlatban vannak mélypontok.

Tényleg rengeteg ötletet találunk a neten és első évben még hamar összejön a 24 csíny, ám például én, akinek ez más a sokadik éve, nehezen találok új dolgokat. Néha kellékeket kell beszerezni és rejtegetni, hogy le ne bukjunk és a csínyt este kell előkészíteni, mikor már amúgy is fáradtak vagyunk.

Mindezek ellenére megéri, mert a gyerekeim már a manó elutazása napján arról faggatnak, mikor jön legközelebb és ahogy közeleg a december, már teljes az izgalom.


Hogyan legyünk Elf tulajdonosok?

A manózásnak létezik egy magyarországi csoportja a facebookon, amihez érdemes lehet csatlakozni. Egyrészt szintén az ötletek miatt, másrészt számos tapasztalatot olvashatunk azoktól, akik belekezdtek. A csoportban megtalálhatjuk az Elfes mese magyar változatát, sablon levelet a Télapótól, amit kinyomtathatunk és egyéb érdekességeket.

A manót külföldi oldalakról lehet beszerezni, de ha nem ragaszkodunk a hagyományos kinézetűhöz, akkor bármilyen manó forma figura megteszi, bár a csínyek beállításához előny, ha keze-lába mozgatható.

Sajnos nem mindenkinél osztatlan siker a kis csínytevő megjelenésekor. Előfordul, hogy hiába nézte meg a manós mesét, a kisgyerek fél vagy csak nem akarja a manót . Erre is számítani kell, hiszen a gyerekek sem egyformák.

Van, ahol csak a szabályok lazítása vagy átírása mellett működik a dolog. A szülők nálunk arra biztatják egymást, hogy mindenki manózzon úgy ahogy az a család számára szórakoztató. 

Ha a gyerek még kicsi és nem bírja megállni, hogy megfogja a manót, akkor hagyjuk el ezt a szabályt. Van ahol csínyeket követ el az Elf és van, ahol inkább kis meglepiket hagy a gyereknek. 

A manózás lényege a mókázás, ami szórakoztatja a szülőket és a gyerekeket is. Ha csináljuk, csináljuk jó kedvvel és lássuk benne a közös élményszerzés lehetőségét.

 

Photo by Misty Ladd on Unsplash

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja