SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karácsonyi családi filmek, amiket tényleg érdemes megnézni együtt

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-12-07
Vannak olyan karácsonyi filmek, melyeknek a megnézése minden évben hagyomány a családban, amelyek a fadíszítés és a szaloncukor majszolása mellett elengedhetetlen kellékei a Karácsonynak. És lesznek évről-évre olyan új filmek is, melyekhez bekuckózunk a szobába, bejglit veszünk a tányérunkra, és olyan képekkel simogatjuk a lelkünket, melyeknek üzenetét egész évre betárazzuk. A karácsonyi filmnézés része az ünnep varázsának.
Karácsonyi családi filmek, amiket tényleg érdemes megnézni együtt


Karácsonyi filmek, amiket érdemes megnézni a családdal


Édesek és mostohák

Az 1998-ban bemutatott Édesek és mostohák (Stepmom) című amerikai film egyszerre vígjáték és dráma. A film fő szerepeiben Julia Roberts és Susan Sarandon tűnik fel, mint az elvált feleség és az új menyasszony által képviselt harc megtestesítői.

A küzdelem középpontjában az elvált házaspár gyerekei, Anna és Ben állnak, az ő szeretetükért, elfogadásukért dúl a háború. Az édesanya gyakorlottan kezeli a gyermeknevelés nehéz helyzeteit, ám fiatal ellenlábasa csetlik-botlik a mostoha szerepében. Az ellentét azonban nem juthat el a végkifejletig, mert Jackie, az édesanya egészségi állapota végletes fordulatot vesz, rákbetegsége gyógyíthatatlanná válik.

A film karácsonyi vonatkozása az édesanya és gyermekei utolsó együtt tölthető ünnepe. Jackie hosszú lelki tusa után megbékél az utódjával, és feléje terelgetve a gyerekeket békés átmenetet biztosít számukra a veszteség utánra. Csodálatos karácsonyi ajándékot ad a gyerekeinek lelki és tárgyi értelemben egyaránt.
 


Csendes éj

A 2002-ben bemutatott Csendes éj (Silent Night) című kanadai dráma örök karácsonyi klasszikus. A történet 1944 karácsonyán játszódik az Ardennekben, ahol egy német anya él kisfiával egy erdei kunyhóban. Az anya és gyermeke a háború viszontagságai elől bújt el a havas erdőben, az édesapa a német hadseregben harcol, és évek óta nem érkezik felőle hír. Mindketten őt várják haza, de nem az apa érkezik, hanem három német és három amerikai katona kerül a kunyhóba, hogy a háború okozta kényszerhelyzetben itt vészeljék át az ünnepet.

A megtörtént eseményt feldolgozó film szívet melengető, hiszen a kisfiú minden katona fegyverét eldugja, és a kis házikó a semmi szélén három napra fegyvermentes övezetté válik. A nyolc ember véletlen találkozása és egymásra utaltsága hihetetlen érzéseket és jóságot szabadít fel, és kiderül, hogy létezik a jóságnak egy közös emberi minimuma, amit a legszélsőségesebb helyzetekben is képesek vagyunk előhívni.

Külön élmény a filmben Linda Hamilton-t olyan szerepben látni, ahol nem kerül egyetlen Terminátor közelébe sem, és csodálatos játékával el tudja varázsolni a nézőt akkor is, ha nem a világ jövője, csak egy kis család túlélése múlik rajta.
 


A csillag

A csillag (The Star) című 2017-es animációs alkotás egy gyerekekkel nézhető, szerethető családi film. A történet főszereplője Bo, egy kalandra vágyó, bátor kis szürke szamár, aki nem szeretné a szamarak mindennapi életét élni, és egész életében az unalmas gabonaőrlésben segíteni a gazdájának, hanem inkább a fenséges királyi lovak életét szeretné élni.

Megszökik hát a neki szabott életből hűséges bajtársa, Dávid, a galamb társaságában. Egyikük sem sejti, hogy döntésük egy, a még általuk elképzelt izgalmaknál is messzebbre vezeti őket, és részesévé válhatnak Jézus születésének, a kezdetnek.

A kedves történet végig ügyesen kerüli el a szájbarágás vádját, a szórakoztatáshoz nem használ fel erőszakos elemeket, és valós értékeket közvetít. A történet vidám, eleven, és minden korosztály számára nézhető, hivatalosan hat éves kortól százhatig. A rajzok technikai kivitelezése és a zenei anyag is igényes.
 


Családi Karácsony

Az utóbbi évtizedekben a skandináv filmek rendkívüli népszerűségének lehetünk tanúi. A Családi Karácsony című 2019-es dán film nagy kedvenc lett a mélyebb lelki rétegeket megmozgatni vágyó filmfogyasztók számára.

A történet könnyednek tűnik, és bővelkedik a vidám és humoros jelenetekben, ennek ellenére egy igazi nagy családi karácsony sosem lehet komoly konfliktusok híján. A Karácsony ugyanannyira örök, mint a hozzá fűződő családi érzelmek mélysége és veszélye… A családi karácsonyra nemcsak ajándékokat, hanem sérelmeket, megbántottságokat is visznek a rokonok, melyek egy része még feldolgozatlan. A történet előre haladtával a néző azzal a nagyon is valós helyzettel szembesül, hogy a család amennyi veszélyt hordoz, annyira gyógyír is a saját bajára. Paprika Steen játéka a maga természetes módján észrevétlenül ragad magával.
 


Klaus - a Karácsony titkos története

Klaus - a Karácsony titkos története egy egész estés rajzfilm. Főszereplője Jesper, a céltalan életet élő fránya, elkényeztetett fiú, akit apja semmi módon nem tud rávenni arra, hogy a becsületes postás szakmát megtanulja, ezért a sarkkörön lévő kisvárosba küldi, hogy az ottani postahivatalban gyakorolja a munka nemes hivatását. Jensen nem találja meg a közös hangot a kisváros lakóival, ezért egy erdő mélyén lévő házikóba bújik előlük. A ház azonban nem lakatlan, egy Klaus nevű famunkás lakik benne, akinek a háza tele van fajátékokkal…

Jensennek kézbesítenie kell az egyik játékot, és a mogorva Klaus elkíséri útján. Jensen számára világossá válik, hogy ha a gyerekek levelet írnak Klausnak az ajándékokért, az ő számára is adódik postási feladat. Jesper és Klaus alakja lassan legendává válik…
 


Spencer

A 2021-es Spencer című film hátterében is a karácsonyi ünnepnapok szerepelnek. Ez a rendkívül egyedi, fantáziaszerű, lebegő képekkel ábrázolt történet Diana hercegnő utolsó, képzeletbeli karácsonyát jeleníti meg a pár házasságának zátonyra futását megelőző napokból.

A film által felölelt időszakban Károly afférja már világossá vált a csalódott Diana előtt, ám a lelkében dúló feszültség feldolgozására a szigorú keretek között nem nyílik lehetősége. Diana ismeri a szigorú menetrendet, de ezen az ünnepen másképp alakulnak a dolgok… A karácsonyi ünnepkör feszessége, kontrolláltsága éles kontrasztban áll a Diana lelkében folyó konfliktussal, amit a film éteri fantáziával átszőtt rendezésben mutat meg. Kristen Stewart gyönyörű alakítást produkál a filmben, és meggyőzi a nézőt arról, hogy színésznőként érti a dolgát. Bár a film fikció, a maga világában nem marad el a feloldozás és a katarzis sem.
 


Karácsonyi vihar - 6 részes sorozat

A sorozatrajongók számára a norvég Karácsonyi vihar című film ledarálása lehet méltó az alkalomhoz. A hatrészes sorozat 2022-ben készült. Története zárt térben, egy repülőtéren zajlik, ahol a zord időjárás különböző sorsú és helyzetű utasokat zárt össze, akik a helyzet miatt arra kényszerülnek, hogy egymással töltsék a Karácsony ünnepét.

A sorozatban nem találkozhatunk karácsonyi klisékkel, minden karakter érdekes, az általuk hordozott sorsok pedig életszerűek és sokszínűek. Az északi humor és szókimondás jól keveredik a skandinávok által képviselt társadalmi érzékenységgel, a szereplőket nem akarják mindenáron összehozni egymással, és hatalmas képességrobbanások és hihetetlen karakterfejlődések sem rombolják a hitelességet. A Skarsgard-család legfiatalabb tagja, Valter is szerepel a filmben.
 

Ha már elzúgott felettünk a családi karácsony, és lazítósabb tempóra válthatunk, mazsolázzunk a püspökkenyérből, és a karácsonyi filmekből…

Te mit nézel idén karácsonykor?

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja