SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Értetek, avagy az egészség szabadegyeteme

Varga Mariann [cikkei] - 2010-07-06
A Püski Kiadó könyvheti pultján alig észrevehetően bújt meg egy fehér füzet. ÉRTETEK - a különös betűkeresztbe rejtett, piros kezdőbetűkből összeállt címszó szellemesen foglalja össze a kis könyv és egy nagy vállalkozás üzenetét.
Értetek, avagy az egészség szabadegyeteme

A valódi ismeretterjesztés kitűnő példáit felmutató óbudai San Marco Szabadegyetemről van szó, amelynek változatos előadásait az életmód, az egészség, a tudomány, a társadalom, az erkölcs, a kultúra és a közösség témáiban egyetemi professzorok tartják - mindenki számára érthetően.

Immár harmadik éve zajlik nagy sikerrel Óbudán a San Marco Szabadegyetem ingyenes előadássorozata, amelyben a hazai és a nemzetközi tudományos élet jeles szereplőitől kaphatunk hiteles információkat a testi-lelki egészség aktuális, sokakat érdeklő kérdéseiről. Amit a neves professzorok élőben átadtak a lenyűgözött hallgatóságnak, az a Püski Kiadó jóvoltából most olvashatóvá válik a tágabb közönség számára is.

A jó pap holtig tanul – tartja a mondás. És milyen jó tanulni a bölcsektől, akik egész életüket a tudásnak szentelik. Az előadássorozat első kötetének névsora magáért beszél:

  • Prof. Dr. Fehér János belgyógyász
  • Prof. Dr. Papp Lajos szívsebész
  • Prof. Dr. Rihmer Zoltán pszichiáter
  • Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök
  • Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus

Öt különböző nézőpont, de valójában mindegyik előadás az életmódunkról szól. Persze korántsem azon a közhelyes módon, hogy mozogjunk többet és táplálkozzunk egészségesebben.

Fehér János professzor, a májkutató belgyógyász a bor kultúráját és gyógyító szerepét tekintette át, részben az orvostörténeti ismeretek, részben pedig saját orvosi tapasztalatainak fényében. Ki ne ismerné nála jobban az alkohol májkárosító hatását, ugyanakkor a veszélyes szabadgyökök kutatójaként hitelt érdemlő érveket sorakoztat fel a mérsékelt borfogyasztás kedvező élettani hatásairól is. Sőt még a Franciaországban meghonosult borterápia lehetőségeit is ismerteti, nem titkolva a magyarországi meghonosításba vetett reményeit sem. Sajnos, az általa megálmodott badacsonyi borterápiás intézet megvalósulását már nem érhette meg. Fehér János professzor május 28-án, életének 78. évében váratlanul elhunyt. A következő hétvégén dedikálta volna ezt a könyvet a Püski standjánál...

Papp Lajos professzor a szívsebészet vívmányaival ismerteti meg az olvasót, és felvillantja a máris megkezdődött jövőt, a robotokkal asszisztált, illetve távműtétek lehetőségeit. De az orvosprofesszort jól ismerhetjük társadalmi szerepvállalásai miatt is. Két évvel ezelőtt ő volt az, aki lemondott klinikai igazgatói pozíciójáról, mert nem akart együttműködni az egészségügy tönkretételében. Ugyanez a szenvedély szólal meg az előadásában akkor is, amikor a magyar föld adta lehetőségeket sorolja, amelyekkel ha képesek volnánk élni, akkor nem lennénk Európa legbetegebb nemzete.

Ha nem is olyan mértékben, mint a daganatos és keringési betegségek, de a depresszió is komoly népegészségügyi problémává nőtte ki magát. Rihmer Zoltán pszichiáter előadása sok makacs téveszmét eloszlat a lelki betegségek vonatkozásában. A kezeletlen depresszió legsúlyosabb következménye az öngyilkosság, amelyben hosszú ideig világelsők voltunk. Az utóbbi húsz év alatt a hatodik helyre csúsztunk vissza, vagyis Dániát követően Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben az öngyilkosságok száma. A professzor ezt egyértelműen a jobb diagnosztikának és kezelésnek tudja be, és itt is megvédi a pszichiátriát az antidepresszánsok miatt ellene intézett támadásoktól.

Egészen másfajta gyógymódról, a lelki gyógyulásról és gyógyításról beszél Beer Miklós váci püspök. De nem ám valamiféle elvont vallási parancsolatok jegyében. Hétköznapi és emberközeli példái a lelki egészség megőrzésének vagy visszaszerzésének lehetőségeit adják mindannyiunk kezébe. Közben egy szimpatikus, nagyonis mai egyházi vezetővel is megismerkedhetünk, aki a zenehallgatást is a lelki egészséghez sorolja, és akinek a gyerekek cserkésztáboroztatása az egyik legnagyobb szívügye.

Végül egy abszolút nyári téma: az allergia, amely korántsem a legújabb kor „vívmánya”. Az egyiptomi hieroglifák tudósítása szerint Menész fáraó egy rovarcsípésbe halt bele nílusi hajóútja során. Nékám Kristóf professzor rövid allergiatörténeti visszatekintése után az allergiák mai kialakulásának okait firtatja. Így jut el a felelősség kérdéséhez. Ha az allergiát kiváltó tényezőket sorra vesszük, alig akad közöttük olyan, amelyet ne lehetne befolyásolni. Vagy egyénileg (dohányzás, túlsúly, mozgásszegény életmód), vagy társadalmilag (parlagfű, környezetszennyezés stb.).

Az érdekes és hasznos kis könyv után kíváncsian várjuk a folytatást, amelyben a stresszről, a szervátültetésekről, a gerincgyógyászatról, a boldogságról és a szelídségről tudhatunk meg többet – ismét a legautentikusabb forrásokból.

A könyv kapható:
Szent Margit Rendelőintézet, 1032 Budapest, Vörösvári út 88–96, a földszint könyvárusnál,
San Marco Szabadegyetem rendezvényein,
Püski kiadó, 1013. Budapest, Krisztina krt.26. Tel: 375-7763, 214-3905
Ára: 1300 Ft
www.obudairendelok.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja