SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ismeritek Terézanyut? - Húsz év válogatott írásai Rácz Zsuzsa új kötetében

Családinet [cikkei] - 2011-06-02
Rácz Zsuzsa, az "Állítsátok meg Terézanyut!" és a "Nesze Neked Terézanyu!" sikerkönyvek szerzője húsz éve ír. Ennek apropóján tett eleget olvasói kérésének és rendezte egy kötetbe a két évtized során megjelent írásait.
Ismeritek Terézanyut? - Húsz év válogatott írásai Rácz Zsuzsa új kötetében

ismeritek_terezanyutA Sanoma Media gondozásában megjelent „Ismeritek Terézanyut?” című új kötetében Rácz Zsuzsa húsz év terméséből szemezget. Újraolvashatjuk a Maximában megjelent írásait, a Magyar Rádióban elhangzott jegyzeteit, sőt, eddig kiadatlan szövegeket is tartalmaz a könyv.

Mindenkinek megvan a maga Terézanyuja. Valószínűleg regényei megjelenése után sokan avatták képzeletbeli barátnőjükké a szerzőt, és gondolták úgy, hogy ismerik ezt a „lányt a szomszédból”. Már csak az a kérdés, hogy ki is ő, Rácz Zsuzsa? Vagy inkább Terézanyu? Esetleg mindkettő?

Persze az Ismeritek Terézanyut? néha úgy tesz, mintha másról szólna: egy bristoli vécéről, egy túlsúlyos angyalról a Heathrow-n, egy idős hölgyről egy cukrászdában, de igazából tömény ráczzsuzsaság az egész, amin egyik percben jókat lehet vigyorogni, majd öt perc múlva jót könnyezni, és így tovább, míg itt a vége, fuss el véle.

A szó szoros értelmében hiánypótló Ismeritek Terézanyut? - akár azt az alcímet is kaphatta volna, hogy Rácz Zsuzsa válogatott élete: bár ez a kötet nem csupán a szerzőről szól, hanem a vele, benne, körülötte élő nőkről, a nagymamájáról, édesanyjáról, barátnőiről, és talán rólunk is.

Ez a kötet nem posztumusz, köszönöm, jól vagyok és örülök, hogy húsz éve írhatok. Meglepetésemre ez a válogatás sokkal inkább önéletrajzi jellegű lett, mint a két Terézanyu-regényem, ezért a kérdésfelvetés a címben: ismeritek? Bár ez nem regény, akik már olvasták, állítják, hogy a végére a mozaikokból összeáll a kép. Hálával ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik olvasóként vagy kollégaként két évtizede kísérnek és támogatnak a pályámon - mondta Rácz Zsuzsa, az Ismeritek Terézanyut? című kötet szerzője.

Ezek az írások mindenekelőtt szerethető szövegek. Nem markolnak nagyot, nem nagyképűsködnek, és szerencsére sohasem zárulnak konklúzióval, tanulsággal: úgy bölcsek, hogy közben sohasem bölcselkednek – mondta a könyv bemutatóján Tóth Krisztina, író, költő.




Rácz Zsuzsa
Rácz Zsuzsa író. 1972-ben Miskolcon született, az ELTE bölcsész karán végzett, tíz éven át volt külsős munkatársa a Magyar Rádiónak. Első könyve 1998-ban jelent meg Kábítószeretet címmel. Az írás mellett segítő szakemberként, szupervízorként és coachként is dolgozik.

Terézanyu-könyvek
Rácz Zsuzsa első regénye 2002-ben jelent meg Állítsátok meg Terézanyut! címmel, amelynek szingli főhősnője gyorsan az olvasók szívébe lopta magát. A könyv rövid időn belül bestseller lett, több mint 140 000 eladott példánnyal. 2004-ben játékfilmet készítettek, 2005-ben pedig a Nagy Könyv Vetélkedő során beszavazták a száz legnépszerűbb regény közé. Az olvasók 2010-ben az évtized legszórakoztatóbb regényének választották a Libri Aranykönyv-szavazáson. 2009-ben jelent meg a folytatás, Nesze Neked Terézanyu! címmel, amely már nem a szingli-lét krónikája, hanem a "holtomiglan- holtodiglan"- kérdését, vagyis az elköteleződés dilemmáit járja körbe pimasz humorral.

A "terézanyuság" fogalommá vált: 2011 tavaszán a Richter  Gedeon Nyrt. támogatásával Terézanyu Klub néven országos, női támogató közösség alakult, melynek célja a nők önbecsülésének és társadalmi megbecsülésének javítása, az egyéni életpályák közösségi támogatása.

További információ: www.terezanyu.hu és http://www.facebook.com/terezanyu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja