SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lovagolni akar a gyerek! Engedjem?

Családinet [cikkei] - 2014-09-12
A gyereknek sportolni kell, ha azt akarjuk, hogy bírja az iskolával és a különórákkal járó fizikai és szellemi terhelést. Ez nem újdonság, de mit csináljon? A kérdést általában csak a pénztárcánk, és a gyerek barátai döntik el. Ugyanis ha a barátnők lovagolni járnak, akkor nincs az a hatökrös szekér, amivel például kosárlabdázni vihetnénk csemeténket.
Lovagolni akar a gyerek! Engedjem?

A nagy kérdés már csak az: a tárcánk bírja-e a terhelést? Tombor Móni lovasedzőt arról kérdeztük, szülőként mit kell tudnunk a kicsik lovaglásáról.

„Körülbelül 4-5 éves kortól lehet elkezdeni a lovaglást. Addig inkább csak ismerkedik a gyerek a lóval, de komoly hatása van már annak is, hiszen a lovon 10-15 perces lépésben tett séta is fejleszti az egyensúlyt és a beszédképességet.”

Kisgyerek kis ló, nagy gyerek nagy ló?

Egy hatszáz kilós ló láttán természetes, hogy aggódni kezdenek az anyukák, akik eddig csak az állatkertben találkoztak ekkora állattal, most pedig a szemük fénye akar ráülni.

4- 12 éves korig póni lovaglás ajánlott, 12 éves kortól lehet nagyméretű lovon lovagolni.

A póni lovaglás elemi megegyeznek a normálméretű lovon történő oktatással. A kisebb gyerekek patracon ülnek, amin nincs kengyel – amibe a lovas a lábát teszi –, de van rajta kapaszkodó. Ekkor még csak 15- 20 percet lovagolnak, mert hamar elfáradnak, ami jól látszik a koncentrációjukon. Természetesen 12 év felett is lehet pónin lovagolni – külföldön nagyon elterjedt és kedvelt, hiszen a gyermek testméretéhez és arányaihoz alkalmasabb a póniló. A kicsik könnyebben követik a póniló mozgását, egyszerűbb irányítaniuk. Az arányok, főleg a gyermek lábának hosszára vonatkoznak, hogy a lábszár könnyen át tudja ölelni a lovat. A patracról, nyeregszárnyról le kell, hogy érjen a gyerek lába. A rövidebb karhossz esetén az állat irányítása is egyszerűbb a póniló esetében. Ha nagyméretű lovon lovagoltatjuk a 9- 11 éves gyerekeket, az megnehezíti a tanulást a gyermek és az edző számára is.”

Rosszcsontok is jöhetnek

A lovaglás egy technikai sport, amihez nem szükséges semmilyen különleges adottság. A jó ritmusérzék, a jó egyensúlyérzék, a laza ízületek és izmok könnyebbé teszik a tanulást, de nem feltétele. Mindenki megtanulhat lovagolni, legyen alacsony, magas, vékony vagy kövér. A lovas alkatának, méreteinek megfelelő ló és nyereg kiválasztása teszi lehetővé a jó, eredményes lovaglást és tanulást.

Viselkedészavarok, hiperaktivitás vagy engedetlenség sem akadálya a lovaglás elsajátításának, de tájékoztatni kell az edzőt, vagy speciális terápiát lehet igénybe venni. A terápiás lovaglás azonban nem azonos a lovasoktatással!” - teszi hozzá az edző.

Négy lépésben lehetsz lovas

  1. Az oktatás a ló megismertetésével kezdődik: a ló érzékelése, testrészei, szokásai. Az ápolással, és a szerszámok ismertetésével folytatódik. A ló ismerete biztonságossá teszi az istállóban és a ló bokszában való tartózkodást. A ló ápolása pedig közelebb hozza a lovast a lóhoz.
  2. A futószáras lovaglás: minden kezdő lovas kötelező oktatása, de a bizonytalan, önbizalom vesztett lovasok részére is. A lovassal meg kell ismertetni a ló mozgásának mechanizmusát: lábsorrend, ütem. A futószáron kezdetben megengedett a külső kézzel való kapaszkodás a nyeregbe, amit fokozatosan csökkentünk: lazább kapaszkodás: csak az ujjhegyekkel, lazább izmokkal. A futószáras edzés ideje a lovastól függ, akkor ér véget, ha az alapokat elsajátította: ütem, egyensúly, mozgáskövetés, lovas segítségek.
  3. Az önálló lovaglás osztályokban, vagy egyéni oktatássorán történik: az osztály több lovas egy csoportba (6-8 fő), vagy egy lovas egy edzésen. A csoportos oktatásban azonos tudásszintű lovasok lovagolnak együtt.
  4. A kezdő osztályban a lovasok megtanulnak egyenes vonalon lovagolni és tartani a lovat, a lovardai alakzatok lovaglását, mint az átváltás, átlóváltás, kígyóvonalak és nagy kör. A kezdő lovas számára az egyenesen való lovaglás és tartás elég nagy feladat, de az egyenesen való lovaglásból lehet a lovardai alakzatokat lovagolni.

A lovaglásnak persze elmélete is van. Tombor Móni lovasedző ebben is szeretne segíteni a gyerekeknek, így a Bioenergetic Kiadó közreműködésével megszületett a Gombóc paci a lovaglásról című könyve. Ifjú vagy éppen felnőtt olvasói játékos, humoros formában észrevétlenül sajátíthatják el az alapszintű lovaglás elméletét.

A kicsiknek is óriási élmény a versenyzés

A lovaglás minden izomzatot, ízületet megmozgat. Hobbi szinten hetente 2-3 alkalommal érdemes lovagolni. A lovaglás költségei az óradíj, vagy bérlet árán kívül kezdetben megoszthatók másokkal. A jobb lovardákban van kölcsön kobak, ami a legfontosabb. A kobak egy fejvédő. Felszerelést vásárolni csak akkor érdemes, ha már biztos, hogy a gyerek hosszabb távon – például minimum egy évig - lovagolni fog. Tehát az első beruházásunk egy kobak legyen: a kobak több méretben kapható, de állítható a mérete. Kezdetben elég egy kényelmes nadrág és egy kis sarkú kényelmes cipő – lehetőleg fűzős, és nem sportcipő.

A lovagláshoz nem kell saját lovat venni!

A lovaglás költségesebb része a versenyzés és a saját lótartás. Versenyezni, ahogy lovagolni is, bármelyik korosztálynak lehet.

A póni klub egy verseny rendszer: a futószáras, ügyességi, díjlovagló és díjugrató versenyek. A legtöbb lovas nem a saját, hanem a póni suli lovaival versenyez, ami költséghatékony és nagy élményt ad a lovasnak. A póni klubban 19 éves korig lehet versenyezni, a ló méret nincs korlátozva!

11 éves kortól lehet díjlovas és díjugrató versenyeken részt venni: feltétele a rajtengedély vizsga. A saját ló vásárlásakor nem a ló ára a legnagyobb kiadás, hanem a havi tartás, patkolás, állatorvos. Egy lovat 5-6 hetente patkolni kell, félévente oltások és féreghajtó kötelező, sport licenc a lónak és a lovasnak, a versenyekre el kell szállítani, nevezési és startdíj, valamint a havi tartás és edző kifizetése, ami viszont jelentős költség.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja