SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyaralás pocaklakóval

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-07-11
Bármikorra is várjuk a babánkat, egy nyarat nagy valószínűséggel várandósan élünk át, amely befolyásolja a nyaralásunkat. Néhány szempontot figyelembe véve felkészülhetünk, hogy zökkenőmentes, tartalmas nyaralásban legyen részünk.

Nyaralás pocaklakóval

 

A terhesség előrehaladottságától függően lehet, hogy alig lesz változás az elmúlt évek kikapcsolódásai és az idei között, de lehet, hogy gyökeresen megváltozik.
Az első hónapokban a rosszullétek okozhatnak problémát, emiatt elképzelhető, hogy nem is lesz kedvünk kimozdulni otthonról. Ha gondtalan az első időszak, akkor viszont az elmúlt nyarakat idézheti a pihenés, nem lesz sok változás.
A középső szakasz többnyire teljesen problémamentes, ilyenkor a legfelszabadultabb a kismamák zöme.
Az utolsó harmadban már célszerű olyan helyre menni, ahonnan gyorsan visszaérhetünk a kiválasztott kórház körzetébe.
A szülés előtt 4 héttel már nem ajánlott az utazás.

Az utazás megtervezése előtt célszerű egyeztetni a nőgyógyásszal, nehogy pont a nyaralás időszakára essen néhány kötelező vizsgálat.
Az úti patikának tartalmaznia kell a szokásos láz-és fájdalomcsillapítón, fertőtlenítő szeren, hasmenés gátlón kívül a rendszeresen szedett vitaminokat, folsavat, magnéziumot (lábikra görcsök, hasi keményedés ellen), savlekötőt, szúnyogriasztót, leégés esetén használatos kenőcsöt.

A megfelelő napfény-védelem mindig fontos, de várandósan különösen. Magas faktorszámú krémek használatával, kalap viselésével megelőzhető a leégés. 11 és 15 óra között a nap rendkívül erősen tűz, ilyenkor célszerű a szálláshelyen maradni. A közvetlen napfény helyett egyébként is inkább a szórt fény ajánlott. A hormonális változások miatt kismamáknál könnyebben kialakulhat májfolt, napallergia. Ezek elkerülésére is megoldást jelent, ha nem tartózkodunk sokat a napon, és árnyékban is használjuk a naptejet.

Autós utazás esetén jólesik időnként megállni, átmozgatni a végtagokat.
A buszos kirándulások ezért nem a legalkalmasabbak kismamáknak, hiszen nem valószínű, hogy a többi utas hajlandó lenne a várandós anya igényeihez alkalmazkodni. Az ülések közötti szűk hely miatt sem nevezhető jó megoldásnak.
A vonat elméletben kényelemes lenne, és a mozgáslehetőség is adott, de ismerve a hazai viszonyokat, mégsem ajánlott.
A repülőút nem javasolt  a nyomáskülönbség miatt a veszélyeztetett terheseknek, vérzés, görcsök fordulhatnak elő. Problémamentes várandósság esetén semmi akadálya, de érdemes rákérdezni a légitársaságnál, kérnek-e orvosi igazolást a felszállás előtt.
Bármelyik formáját választjuk is az utazásnak, a folyamatos folyadékpótlásról gondoskodni kell. Erre az ásványvíz, és a koffeinmentes tea a legalkalmasabb. A hosszú ücsörgés miatt megnő a vizesedés veszélye is. Masszírozással, bokakörzésekkel, a láb felrakásával segíthetünk a gondon.

Külföldi út előtt mérlegeljük hogy megfelelőek-e a higiénés viszonyok, kell-e oltást beadatni indulás előtt. Egyes oltások veszélyesek lehetnek az anyára és a babára is.

Vízparti nyaralás során figyelni kell arra, hogy a túl hideg, és a túl meleg (30 foknál melegebb) víz görcsöket okozhat. Kerülni kell a kétes tisztaságú, és a kémiai anyagokat tartalmazó vizeket is. Az erősen klórozott vizű strandok látogatása sem ajánlott. A tiszta természetes vizek, és azok a fürdők, ahol babaúszást is szerveznek, tökéletesek lehetnek. A 30. hét előtt nyugodtan lehet úszni, fürdeni. Később a méhszáj esetleges nyitottsága, és az ezzel járó fokozott fertőzésveszély miatt nem javasolt.

Akármilyen emlékezetes volt is a tavalyi kerékpártúra, vagy a lovas kirándulás, terhesen a legsportosabb anyukának sem kellene megismételni. Nem kell mellőzni a mozgást, de a hirtelen testhelyzetváltozással járó, és a veszélyes sportokat kerüljük.
Mindenki ismeri a saját képességeit, erőnlétét, ennek tudatában biztosan talál megfelelő sportot, amennyiben igényli.

Gondtalan kikapcsolódást, jó pihenést minden kismamának!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja