SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért olyan fontos az UV védelem?

Családinet [cikkei] - 2022-06-21
 [X]

Az utóbbi években egyre többet hallhatunk az ózonréteg elvékonyodásáról, és ennek a folyamatnak az egészségünkre káros hatásairól. Mégis, amikor a nyári napsugarak megérkezésével új napszemüveg után nézünk, a választást befolyásoló szempontok között még mindig csak a keret formája, színe, illetve a lencsék színei dominálnak. Természetesen a külcsíny sem elhanyagolandó: bár nem a ruha teszi az embert, az önbizalmán azért sokat lendíthet egy-egy stílusos darab.
Miért olyan fontos az UV védelem?

De mindezek mellett legalább ilyen fontosnak kellene lennie annak a kérdésnek is, hogy megfelelő UV-védelemmel ellátottak-e a kiszemelt termék lencséi. Illetve, megbízható-e az a szemüveg, amelyik ezt állítja magáról? Vagyis: ne csak a jól ismert UV400-as címkét keressük a lencsén, hanem ellenőrizzük azt is, hogy minőségi forrásból származik-e. A piacon kínált nyári kiegészítők nem feltétlenül felelnek meg a biztonsági előírásoknak, ellenben egy optikában vásárolt Oakley napszemüveg nem okozhat csalódást.

Mit érdemes tudni az UV-sugárzásról?

Az UV a napfény egy meghatározott, az emberi szem számára láthatatlan hullámtartománya, hullámhossza a 100 és 400 nm közötti tartományba esik. Három fő típusát különböztetjük meg hullámhossz-tartományuk és a bőrünkre gyakorolt hatásuk alapján.

  • UV-A (315–400 nm hullámhossz): a földfelszínre beeső sugárzás legnagyobb része. Károsítja a kollagénrostokat, roncsolja a bőrben levő A-vitamint, ezáltal hozzájárul a bőr öregedéséhez, és a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. A bőr barnulását ideiglenesen, a melanin oxidálásával idézi elő.
     
  • UV-B (280–315 nm hullámhossz): az ilyen típusú sugárzás nagy részét még elnyeli az ózonréteg. Kis mennyiségben akár jótékony hatású is lehet, hiszen elősegíti a D-vitamin-képződést, ami a csontképződéshez elengedhetetlen, közvetlenül viszont károsíthatja a DNS-ünket. Bőrünk a barnulással járó melanin-pigment termelésével védekezik ellene.
     
  • UV-C (100–280 nm hullámhossz): ezt a sugárzást szerencsére teljesen elnyeli a földi légkör, az UV-C miatt egyelőre csak az űrhajósoknak kell aggódnia.

 

Hogyan árthat nekünk az UV-sugárzás?

Fontos tudni, hogy UV-sugárzásnak egész évben ki vagyunk téve, illetve hogy az aktuális hőmérséklettel nem feltétlenül áll összefüggésben. Így védekezni sem csak kánikula idején kell ellene! De hogyan károsíthatja a látásunkat, ha nem gondoskodunk megfelelő UV-szűrőről?

napszemüveg, uv-védelemmel

Átmeneti látásvesztés, szemfájdalom, gyulladás: Ha szemeink rövid időn belül túl sok UV-hatásnak vannak kitéve, a káros sugárzás megégetheti a szaruhártyánkat. Ez napokig tartó gyulladt, vörös szemekkel, könnyezéssel és szúró, égő érzéssel járhat.

  • Kúszóhályog: Ha hosszú időn keresztül éri sugárzás a szemünket, a kötőhártyánk megvastagodhat, ez a vastag réteg pedig rákúszhat a szaruhártyára is. Az eredmény nem csak a szem gyulladása, hanem akár látásromláshoz vezető fénytörési hiba is lehet.
     
  • Szürkehályog: A szürke hályog (katarakta) a szemlencse olyan mértékű elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami már akadályozza, hogy éles kép alakuljon ki a retinán. Kialakulásért leggyakrabban a túlzott UV-B sugárzás a felelős.
     
  • Daganatos megbetegedés: Az UV-sugárzás súlyos esetben akár rákot is okozhat a szemhéj bőrén vagy a szemben.

 

Honnan tudjuk, hogy a szemünk védett az UV-sugárzástól?

  • UV400-as jelzés: Az európai szabványnak megfelelő szűrő 400 nanométerig az UV-A és az UV-B sugárzás 100 százalékát blokkolja.
     
  • Forma: Bár kiemeltük, hogy nem minden a külső, az igenis fontos, hogy a napszemüvegünk megfelelő fedést biztosítson a szemnek. Az Oakley Turbine napszemüveg lencséi például általában hatékony védelmet nyújtanak az oldalirányból érkező napsugarak ellen is.
     
  • Megbízható minőség: Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy az előző két feltétel megléte sajnos nem ér semmit, ha nem lehetünk biztosak a napszemüveg minőségében. Még az is előfordulhat, hogy egy olcsó utánzat is rendelkezik valódi UV-szűrővel, azonban a rossz minőségű lencsék könnyen megkarcolódnak, ami az UV-védelmet is gyengíti. A kiszemelt Oakley napszemüveg ezért csak márkaboltban vagy optikában megvásárolva válhat az idei nyár kedvenc kiegészítőjévé.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja