SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Milyen kulacsból igyunk nyáron?

Családinet [cikkei] - 2024-08-06
Miben vigyük magunkkal az italunkat? Saját kulacsból is juthat mérgező anyag a szervezetünkbe? Melyik palackba, kulacsba mit és hányszor tölthetünk? Az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott vegyianyag, a hormonrendszerünkre veszélyes biszfenol-család a műanyag palackokban is megtalálható. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezért hasznos tanácsokat ad a nyári időszakra a ToxFree Life for All ismeretterjesztő akció keretében.
Milyen kulacsból igyunk nyáron?

Ha környezettudatosak vagyunk, és nem akarunk hulladékot termelni, viszünk magunkkal innivalót. De miben? A mikroműanyagokról sokat hallhatunk, de vannak más mérgező vegyianyagok is a műanyag palackokban?

Baj-e, ha újra töltjük a PET palackot?

Ha többször használjuk újra az italcsomagolást, egyre nagyobb az esélye, hogy baktériumok vagy penészgombák szaporodnak el a belső falán. Különösen akkor, ha nem tisztítjuk alaposan, vagy hosszabb ideig hagyjuk benne állni az italunkat. A nem megfelelően szárított palackokban penészgombák is megtelepedhetnek, amelyek spórái allergiás reakciókat és légzőszervi problémákat idézhetnek elő. A baktériumok fertőzéseket okozhatnak, és toxikus anyagok felszabadulását is okozhatják.

Mik ezek a toxikus anyagok?

A baktériumok és penészgombák mellett gyakorlatilag minden műanyag italcsomagolás, a többször használt PET palack de a műanyagkulacsok is mikroműanyagok forrásai. Mivel idővel elhasználódnak, mikrorepedések jelenhetnek meg rajtuk, amelyek mikroműanyagokat bocsáthatnak ki, ezek pedig bejuthatnak az italba és végül a szervezetbe is.

A műanyag csomagolás sok esetben tartalmazhat az italokba kioldódó kockázatos vegyi anyagokat is. 906 olyan vegyi anyag van, amely feltehetően megtalálható műanyag csomagolásokban, derül ki a CPPdb (Chemicals associated with Plastic Packaging Database) adatbázisából. A 906-ból 63 vegyi anyag a legrosszabb besorolást kapta az emberi egészségre gyakorolt veszélyek szempontjából az uniós CLP rendelet szerint, 68 pedig a környezeti veszélyek szempontjából számít problémásnak.

Ezek közül a biszfenol vegyületcsalád az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott kemikália, amit az élelmiszeripar is nagy mennyiségben használ: étel- és italtárolók, üdítőitalos és ásványvizes palackok, ételhordók, műanyag edények bevonataként.

A biszfenolok azért kerültek a figyelem középpontjába, mert kioldódhatnak a csomagolásból a használat során, ráadásul a hosszas tárolás, melegítés, napsugárzás, mikrohullámok még fokozhatják is a kioldódó mennyiséget. „Ezért, ha melegben tartjuk, például napon kocsiban hagyjuk a PET-palackot, az gyorsíthatja e kockázatos vegyianyagok kioldódását” – mondja Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének vegyész szakembere.

Mit okoznak a szervezetünkben a biszfenolok?

A biszfenolok már egész alacsony dózisban is felboríthatják a hormonrendszer működését, károsíthatják mind a női mind a férfi a termékenységet. A hormonrendszeren keresztül befolyásolhatják a testi folyamatokat – a növekedést, a sejtregenerálódást, a magzati fejlődést, az energiaszintet, és olyan hormonális zavarokért felelősek, mint a korai serdülés, az elhízás, és a fejlődő idegrendszerre is kockázatot jelentenek.

A PET-palackok alapesetben mentesek biszfenoloktól, de a műanyagok újrahasznosítása során gyakran szennyeződnek, és a biszfenol-A megjelenhet bennük, egyértelműan magasabb arányban.

Mivel a hormonkárosító biszfenol-A-t (BPA) már több termékcsoportban is betiltották, ezért a gyártók egyre növekvő mennyiségben egyéb típusú biszfenolokkal váltják ki a BPA-t, amelyek hasonlóan kockázatosak lehetnek az egészségre. „Mivel ezekre még nincs elég tesztelés, vagyis elég elmarasztaló eredmény, addig használják is őket. Betiltás után a gyártók peddig egy újabb változattal állnak elő, és a teljes folyamat kezdődhet előlről. Ezért a célunk, hogy minden biszfenolt tiltsanak be” – mondja Dénes Júlia.

Milyen kulacsot kerüljünk?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete figyelmeztetése szerint az átlátszó, plexi szerű polikarbonát műanyag kulacsokból kijuthatnak biszfenolok, különösen forró vagy savas folyadék hatására. Az alumínium kulacsokból is BPA szivároghat ki, ha epoxigyanta bevonatú. A polipropilén bár biztonságos műanyag, de viszonylag hamar elkezd kopni és így mikroműanyag kerülhet az italunkba. Ha látjuk, hogy kopott, ne használjuk többet ivásra!

Biztonságosabb választások

„Ha sok éven át használjuk, mindig újratöltjük és megfelelően tisztítjuk, a saját kulacs garantáltan fenntarthatóbb és egészségesebb választás az eldobható palackos vagy dobozos italoknál” – mondja Dénes Júlia vegyész. „Mivel azonban ebből is juthatnak mikroműanyagok és kockázatos vegyi anyagok az italunkba, érdemes odafigyelni, hogy milyen anyagból készült, mennyire jó tisztítható a kulacs, amit veszünk. Vannak biztonságosnak jelölt BPA-mentes műanyag kulacsok, de tudjuk, hogy a biszfenolok közül nem csak a BPA veszélyes az egészségre” – teszi hozzá.

A bevonat nélküli, élelmiszer csomagolásra alkalmas rozsdamentes acél kulacsok a legbiztonságosabbak, mivel ezekből nem szabadna vegyi anyagnak az italba jutnia.„Esetükben fontos, hogy kerüljük benne a savas italok, például a citromos tea tárolását, mert ezek fémek kioldódását okozhatják. Emellett a rozsdamentes acél kulacsok nikkelt tartalmazhatnak, ami az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót válthat ki. Figyeljünk arra is, hogy ne legyen műanyag vagy egyéb bevonat a palack belsejében” – magyarázza Dénes Júlia.

Ne töltsük többször újra a PET palackot

A Tudatos Vásárlók Egyesülete ajánlása szerint az eldobható csomagolás rendszeres újratöltése nem igazán biztonságos megoldás. Ne töltsük újra, de ha mégis, csak hideg italt tegyünk bele! A magas hőmérsékletű folyadék, például forró tea gyorsíthatja az adalékok vagy a gyártás során bejutott anyagok kiszivárgását a palackokból. Ugyanígy hatnak a PET palackra a savas folyadékok, ilyen például a citromlé, de a szénsavas üdítők is. A savasság miatt a polimer gyorsabban lebomlik, ami növelheti a kémiai anyagok felszabadulását a palackban.

A savas közeget egyedül az üvegcsomagolás bírja jól. Ezért a többször használatos italcsomagolásra a műanyagoknál eggyel biztonságosabb alternatívát jelentenek a hagyományos anyagból, így a rozsdamentes acélból és üvegből készült termékek, hívja fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Nyitókép (illusztráció): depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés

Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés

Jóval többen keresik fel a szemorvosukat nyáron a kontaktlencse túlhordása, valamint a nem megfelelő tisztítása és tárolása miatt kialakult betegségek kapcsán, mint a téli hónapokban. Leggyakrabban bakteriális fertőzés és szaruhártya-gyulladás tüneteivel fordulnak orvoshoz ilyenkor a páciensek, de ha ehhez szemfelszíni sérülés is párosul, akkor akár végleges látásromlás is előfordulhat, amely az esetek egy-három százalékát teszi ki - mondta dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika igazgatója. A nyári melegben a baktériumok könnyebben szaporodnak, így a fertőzésveszély is magasabb.
Úgy felrúgott egy gyereket a saját kísérője a szolnoki kalandparkban, hogy a fejére esett - videó is készült az esetről

Úgy felrúgott egy gyereket a saját kísérője a szolnoki kalandparkban, hogy a fejére esett - videó is készült az esetről

Megdöbbentő felvétel jelent meg a szolnoki kalandparkból - a felháborító eset több gyerek szeme láttára történt.
24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
A szerkesztő ajánlja