SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szedett-vedett famíliából rendezett család: a családi etikai kódex nagy előnyei

Rédai Anikó [cikkei] - 2017-02-21
"A szüleink korlátai között nevelkedünk. Megbotlanak és elbuknak, magukkal rántva minket. De ha szerencsénk van a szeretetük is a miénk.
És ha szeretnek minket, a korlátok nem számítanak."
Harry Dresden
Szedett-vedett famíliából rendezett család: a családi etikai kódex nagy előnyei

Egy fiatal pár készülhet ugyan a családi életre, tervezhetnek és tanulhatnak, de az első gyermek születésével a gyakorlat hozza fel majd a megoldandó problémákat, mert onnantól már nem csak önmagukért felelősek.
Olyan rejtett minták és rutinok kerülnek elő, amikről azt hitték, ők sohasem fogják megtenni, mert nem mindenben akarják úgy nevelni a gyerekeiket, ahogyan őket nevelték.
A tanulást és a fejlődést nem lehet abbahagyni, és nem hihetjük magunkról, hogy tökéletes szülők vagyunk. A legjobb szándék mellett is hibázunk, így mindig lesz min korrigálni.
Minden egyes konfliktus új és újabb tanulni valóra mutat rá. Mégis valahol el kell kezdeni.


Mi az első feladat, ha gyermeket vállalunk?

Eldönteni, hogy bármi történjék is, szeretjük, védelmezzük és elfogadjuk. Ez gyereknevelési mesterhármas. 

Szeretet – Védelem - Elfogadás

Ha ez megvan, akkor már csak a hogyanokon kell dolgozni. És ez az igazi kihívás.

  • Hogyan szeressünk úgy, hogy nem kapatjuk el?
  • Hogyan védjük úgy, hogy ne tegyük tehetetlenné?
  • Hogyan motiváljuk úgy, hogy nem törjük meg a személyiségét?

Létezik pár alap érték, amit érdemes megtanulni kezdésnek és családi etikai kódexet felállítani belőlük, de a gyerekek mindig hoznak valami érdekességet, ami miatt időről időre át kell értékelni a kódex tartalmát.
 

A családi etikai kódex:

Nem írom le a teljes listát, de néhány fontos dolgot kiemelek, amiben érdemes megegyezni.

  • Igazmondás szabálya
    A feltétel nélküli igazmondás sokszor káros, így azt is meg kell tanítani egy gyereknek, hogy mikor hallgasson.
    Például idegeneknek nem kell válaszolni olyan kérdésekre, hogy hol lakik, szokott-e egyedül lenni otthon, ki vigyáz rá iskola után.
    De ebbe a körbe tartozik egy nagyon fontos terület is, hogy nem kell mindig véleményt nyilvánítania. Ha egy társa ruhája nem tetszik neki, vagy fura szemüveget visel, vagy eltér bármiben attól, amit ő megszokott, akkor azt nem feltétlenül kell hangoztatni, kinyilvánítani. Ez természetesen összefonódik a tolerancia szabályaival is. Az őszinte gyerekszáj sokszor életre szóló sérüléseket okoz a másik gyereknek, ezért fontos megtanulni, megtanítani, hogy nem kell mindig mindent kimondani.
     
  • Tisztességes magatartás
    A szülők viselkedési mintáit utánozzák a gyerekek. Ezért fontos, hogy a szülők mindig úgy viszonyuljanak másokhoz, ahogyan majd a gyereküktől elvárják, a későbbiekben.
     
  • Elfogadott kommunikáció
    Már egy óvodai környezetben is meg lehet mondani, hogy melyik gyerek melyik szülőhöz tartozik, csak a hangleejtése és a gesztikulációja alapján. Természetesen a szókincs is sokszor jellegzetes. Vannak családok, ahol bizonyos illetlen szavak kötőszóként szerepelnek, és már észre sem veszik, csak ha a gyerek szájából halják vissza.
     
  • Hierarchia a családban (területek szerint)
    Jó, ha minden területnek megvan a felelőse. Bár a párok között egyenjogúság van, biztosan meg lehet állapítani, ki ért jobban a hivatalos dolgokhoz, kinek jobb az ízlése a lakberendezés terén, vagy éppen a ruhavásárlásban. De a házi és ház körüli munkáknál is érdemes szétosztani a feladatokat. Ez nem azt jelenti, hogy csak az végzi el munkát, aki a legjobban ért hozzá, hanem hogy ő szervezi le, ő szól, ha valami esedékes, ő figyeli a területet. Például az adóbevallás időpontját, biztosítások időnkénti módisítást egy ember figyeli. De ilyen az, hogy ideje lenne kifesteni a konyhát, vagy frissíteni a ruhatáron. Ha mindenki mindenre akar figyelni, akkor bizony jön az egymásra mutogatás és a káosz.
     
  • Vitás kérdések eldöntésének szabálya
    Sokszor látni pro-kontra listákat, de néha a kényelem a döntés indoklása, és a fő irányelve. Néha a nyereség a meghatározó, de van, akiknél a becsület. Persze olyan döntési minta is létezik, ahol az dönt, aki többet keres, vagy az, aki hangosabban tud kiabálni. Amennyiben a döntési folyamat szabály tartalmazza, hogy meg kell vizsgálni egy döntés hatását a családra rövid és hosszú távon, akkor már nem kiabálás, hanem érvelés alapú lesz a döntéshozatal.
     
  • Külső tanácsadók jogköre, információik áramlásának, megvitatásának szabályai
    Ebbe a körbe nem csak egy jogi- vagy adótanácsadó, de a szomszéd néni, anyós, após és minden jóakaró is beletartozik, aki véleményt formál és tanácsot ad, akár kérték rá, akár nem.
    Nagyon fontos, hogy a kívülről jövő hatásokat hogyan szűrjük és miként engedjük be a család életébe. Azért, mert a „Manci néni azt mondta”, vagy, mert „Apád már megint jobban tudja”, nem feltétlenül kell azonnal a másik nyakába zúdítani az érzelmekkel felspannolt információt. Még egy orvos tanácsát sem kell feltétel nélkül elfogadni. Legyen meg a határ, hogy mibe nem szólhatnak bele mások és mi az, amiről a véleményüket sem mondhatják el. Persze ha van bevált, megbízható tanácsokat prezentáló személy, akkor azt csak időszakonként kell felülvizsgálni, és lehet követni a tanácsait.
     
  • Pénzügyi szabályok
    Ez talán a legegyszerűbben kezelhető téma. Tiszta matematika. Bevétel, tartalékképzés, felhasználás. Vészhelyzeti tartalék, és fejlesztési tartalék képzése egyformán fontos, így az is erősíti az elhatározást, ha tudjuk, mire teszünk félre, és minden pénzösszeget külön-külön kezelünk.
     
  • Felelősségek
    A felelősségvállalás komoly kihívás, ha az embert nem erre nevelték. Sokan úgy nőnek fel, hogy megtanítják neki, hogyan ússzanak meg dolgokat. Ez rövidtávon hoz némi nyereséget, de rombolja az önbecsülést, és zülleszti a családi morált. A hibák helyrehozása ugyanolyan fontos, mint felvállalni annak a következményeit, ha jót cselekszel. Sokszor a helyes út is következményekkel jár. Sokkal könnyebb azoknak az élete, akik gyerekkoruktól vállalják a felelőséget, mert így nem omlanak össze, ha néha hibáznak.

Van, amelyik pont csak egyetlen mondat, némelyik több oldal kidolgozva. Ez mindig attól függ, hogy akik összeállítják, milyen szülői mintákkal jöttek. Van, akinek a pénzügyek gyerekkorától szabályok szerint működtek, és van, aki azt költötte el, ami épp kéznél volt és sosem alkotott szabályokat, így nem is érzi szükségét. Ha kidolgozzák és leírják, kevesebb vitájuk lesz a hétköznapokban.

Tudom, hogy első nekifutásra ez rengeteg munkának tűnik, de nem kell mindent azonnal megoldani. Ha felmerül valamilyen probléma, kiegészítést lehet bele írni, vagy új témaként kidolgozni.

Az igazmondás témakörét sokszor felülírják a világi követelmények. Az alap, amivel mindenki kezdi, hogy soha nem hazudunk.
Később belekerül, hogy családon belül nem hazudunk, családon kívül nem kell mindenre válaszolni, ha nem támogató jellegű, amit mondanánk.
Később az is, hogy a mamáknak néha kedvességből elferdítjük kicsit az igazságot…
Majd felmerül még csomó kivétel és rájönnek, hogy ennyi szabály nem betartható, és egy gyerekkel végképp nem megtanítható, ekkor jönnek az egyszerűsítések és a letisztult verzió.

Nem szabad ez első káoszérzetnél feladni. Érdemes dolgozni vele, mert nagyon leegyszerűsíti ez életet és a gyereknevelést. Ezerszer meghálálja magát a befektetett munka. A különböző kultúrákból, családokból és hagyományokból, a szedett-vedett mintákból egy új értékrend születik, mely csak azé a családé. Biztonságot és stabilitást nyújtva a fiatal párnak és gyermekeiknek.

Természetesen már régóta működő családok is bármikor elkezdhetik összeállítani. Sok minden kiderül közben és az sem utolsó dolog, hogy addig is együtt van a család. Egyben jó minta a fiataloknak, ha kirepülnek, és önálló életet kezdenek.

Fotó: Meltys/DEVIANT ART

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja