SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Népi mesterségek, finom fogások, fergeteges ökobuli - ez vár ránk idén a Krisna-völgyi Búcsúban

Családinet [cikkei] - 2024-07-12
Noha a magyar családnevek jelentős része valamilyen hagyományos népi mesterséghez köthető, legtöbbünknek fogalma sincs arról, miként fogjunk hozzá a nemezeléshez, a kenderpapír-merítéshez vagy hogy milyen megterhelő munka a kovácsolás. A már több mint 30 éves Krisna-völgyben július 26-28. között rendezik meg a Búcsút. Idén a hagyományos mesterségeké és a fenntarthatóságé lesz a főszerep.
Népi mesterségek, finom fogások, fergeteges ökobuli - ez vár ránk idén a Krisna-völgyi Búcsúban

A 320 hektáros somogyvámosi Krisna-völgy ökofalu és biofarm, Közép-Európa legnagyobbja. Közel 150 lakója van, környezetében további 300 hívő él, ám évente 30 ezer turista és zarándok látogatja meg – nem véletlenül. Az itt élők nemhogy környezettudatos gondolkodású emberek, de életmódjukkal és életszemléletükkel az erőszakmentesség, a természetközeliség és fenntarthatóság elveit képviselik. Ha minden magyar ember olyan ökolábnyommal élne, mint Krisna-völgy lakói, valószínűleg nem kellene aggódni amiatt, hogy mi lesz, ha elfogynak a Föld kőolaj és földgáz készletei, vagy hogy hogyan lassítsuk le a klímaváltozás mértékét.

Krisna-völgy azért is különleges, mert bár még nem érték el teljesen, de törekednek az önfenntartásra, hogy minél inkább függetlenedni tudjanak a külvilág bizonytalan és a természetre sokszor káros erőforrásaitól, és ennek elengedhetetlen része, hogy őrzik azokat a régi magyar falusi gazdálkodási szokásokat és népi mesterségeket, amelyek nagyszüleink idejében még hétköznapinak számítottak és amellyel városi ember legfeljebb csak a Skanzenben találkozik. A Völgy lakói a magyar táj adta népművészeti és mezőgazdasági tevékenységek mellett az ősi indiai-védikus kultúra eszméit követik, főként erkölcsi és etikai irányelvek terén, hogy egy az emberiség számára is gyümölcsözőbb, sikeresebb és egészségesebb életet éljenek.

Az idei Krisna-völgyi Búcsúban 3 napon át igazi családi élményprogramban lehet része az érkezőknek. A programok kicsiknek és idősebbeknek egyaránt érdekesek. Az egész napos, színes színpadi műsor a művészetekre és a helyszín kulturális értékeire épít, megelevenednek az indiai táncstílusok, hangszerek és táncdrámák, de Kövi Szabolcs fuvolakoncertje is igazi feltöltődést ígér. A Völgyben számos körséta közül válogathatnak a vendégek, mint például a gyógynövény túra, az életmód séta, a szerencsehozó vagy a karma-tisztító zarándoklat, de a biokertészeti körvezetések, ökrös szekér túrák, és a mandír, a szentély bejárása is érdekességeket tartogat. A 2001-ben alapított Isodyana Botanikus Kertet is bejárhatjuk, a túra 1000 fás szárú és 700 lágyszárú példány mellett különleges himalájai, kelet-ázsiai fák és cserjék, ehető magvú fenyők, mérsékelt övi bambuszok otthonába enged betekintést.

A kézműves mesterségek sorában a kovácsolás, nemezelés, kenderpapír-merítés és a vályog építészet titkaiba nyerhetünk bepillantást. A Völgyben munkálkodik továbbá a Syama Handmade Textilműhely is, ahol hagyományos eljárással termesztett és készített ruhaneműket és textíliákat gyártanak és díszítenek. Munkásságuk egyedülálló hazánkban. A hölgyeket a Szépség-sziget és hennafestés várja, a gyermekeknek pedig a helyi ökoiskola épületében készülnek játékos programokkal a szervezők, de a Tehénvédelmi Központba és a boci-simogatóba is megéri benézni.

A hétvége fénypontja minden bizonnyal a védikus esküvő tűzceremóniával, ismét több pár időzíti esküvőjét a Búcsú idejére, hogy a család mellett a vendégek áldásait is megkapják a rítus során. A gasztronómia szerelmesei lakto-vegetáriánus és vegán, indiai, magyaros és mediterrán menükből válogathatnak. Lesznek édességek, lepénykenyerek, ízletes menük és főételek, de benézhetünk a Limonádézóba is, ahol helyi gyógynövényekkel ízesített limonádékat kóstolhatunk kedvünkre. A hűsölést pedig vegán fagyi garantálja.

Krisna-völgy szerzetesei sem csak a lemondásnak élnek, hiszen mondhatjuk, a legvidámabb vallást képviselik, napi lelki gyakorlataik szerves része az ének és a tánc, a mantrázás, a jóga, a finom falatok, vagy éppen a közös zenélés, a kírtana. Péntek és szombat este fergeteges Kirtan Fest koncerttel zárul majd a rendezvény. Találkozhatunk a Krisna-hívők népszerű TikTokerével is, Vallabhival, aki vezetett meditációt tart és a védikus szentírásokra épülő bölcsességeket eleveníti meg a hallgatóságnak. Krisna-völgy okos és egészséges kikapcsolódást kínál a családoknak és fiataloknak egyaránt, alkohol és szerek nélkül, de annál boldogabban.

https://bucsu.krisnavolgy.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja