SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Munkavállalás és munkajog

Kókai Kata [cikkei] - 2005-02-06
Sok kérdés merülhet fel a munkavállalókban, azonban sokszor nehéz választ találni. Meddig is tarthat a munkaidő, hány perces ebédszünet jár, vagy visszarendelhető-e szabadságáról az alkalmazott? Az Interneten a legtöbb szabályzat mindenki számára elérhető.
Munkavállalás és munkajog

 

Több új szabályzat is segíti a munkaerőpiacon hátrányos helyzetűnek minősülő munkavállalókat. Legnehezebben a diplomával nem rendelkező pályakezdők, és az ötven év felettiek jutnak munkához. Ugyanígy a többgyermekes édesanyák számára is nehéz az elhelyezkedés.

Az új szabályzat szerint a pályakezdő (25 évnél fiatalabb, először munkába álló) fiatalok legalább 9 hónapig tartó foglalkozatása esetén a munkáltató számára a társadalombiztosítási járulék 50%-át visszajuttatják, amennyiben a munkavállaló legalább 4 órás munkaidőben, maximum 90 ezer Ft-os bruttó bérért dolgozik. A járulék-támogatást akár többször is igénybe veheti a munkáltató.

Az ötven év feletti, vagy gyes-ről, gyed-ről, gyet-ről, ápolási díjról visszatérő munkavállalók esetébe ugyanazon feltételekkel vehető igénybe a járulék-támogatás. A támogatás egy minden munkavállaló után többször is igénybe vehető, maximum három évente.

A fenti szabályozások segítséget jelenthetnek a gyesről visszatérő kismamáknak, és az ötven év felettieknek is.

 

Pihenőnap, szabadnap

 

Sokan panaszkodnak a munkaidő beosztására. Jó tudni, hogy bizonyos szabályokat ennek kialakításánál is követnie kell a munkaadónak. A napi pihenőidő szabályozása értelmében a napi munka bejezése és a következő napi munkakezdés között legalább 11 órának kell eltelnie. A munkavállalót hetente két szabadnap illeti meg, melyből az egyik vasárnap. Amennyiben a munkáltató vasárnap is működő helyen dolgozik, havonta egy szabad vasárnapot kell biztosítani, s hetente 48 óra megszakítás nélküli pihenőt.

Eltérő szerződés esetén a szabadnapok egyszerre is kiadhatók. Várandós nők, egy évesnél fiatalabb gyermeket nevelő nők vagy férfiak szabadnapja csak engedélyükkel vonható össze.

 

Szabadság

 

Az alapszabadság mértéke 20 nap. Ennek száma a munkavállaló:

 

huszonötödik életévétől              21

huszonnyolcadik életévétől         22

harmincegyedik életévétől          23

harmincharmadik életévétől        24

harmincötödik életévétől            25

harminchetedik életévétől           26

harminckilencedik életévétől       27

negyvenegyedik életévétől          28

negyvenharmadik életévétől        29

negyvenötödik életévétől            30

 

A szabadság pénzben nem kifizethető. Eltérni ettől abban az esetben lehet, ha a munkavállaló munkaviszonya év közben megszűnik, vagy sorkatonai- polgári szolgálata megkezdése előtt nem adhatja ki a munkáltató a szabadságot.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja