SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Honlap tájékoztatja a kiskeresetű szülőket bérük emelkedéséről

Családinet [cikkei] - 2013-10-28
A kormany.hu honlapon mostantól egy kalkulátor segít kiszámolni a kiskeresetű, gyermeket nevelő munkavállalók jövő évi fizetésének emelkedését - közölte a Fidesz pénteken az MTI-vel.
Honlap tájékoztatja a kiskeresetű szülőket bérük emelkedéséről

A kormánypárt közleményében kifejti, az érintett szülőknek elég megadni a család bruttó jövedelmét és a gyermekek számát. Emlékeztetnek, a nettó fizetés annak köszönhetően emelkedik, hogy 2014-től tovább csökken a kiskeresetű családok adója, amivel 260-270 ezer ilyen család zsebében marad az eddiginél is több pénz.
    
A Fidesz tájékoztatása szerint az elmúlt két évben körülbelül egymillió gyermeket nevelő családnál maradt összesen 364 milliárd forinttal több pénz a családi adórendszernek köszönhetően. Jövőre pedig még több teher kerül le a családok válláról, a családi adókedvezmény kiterjesztése ugyanis az eddiginél is több pénzt hagy a három vagy több gyermekes, valamint a két gyermeket nevelő egykeresetű családoknál - fejtik ki.
    
Hangsúlyozzák, januártól már az utóbbi csoportba tartozók is ki tudják használni a családi adókedvezményt. Ha valaki a 16 százalékos személyi jövedelemadóból eddig nem tudta a családi adókedvezményt teljesen kimeríteni, akkor jövőre már az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékból is igénybe tudja venni azt.
    
A Fidesz közleményében kitér arra is, hogy a legalacsonyabb jövedelmű 110 ezer családnak gyakorlatilag a zsebében marad a bruttó jövedelme. Egy 100 ezer forintot kereső, két gyermeket nevelő családnak havonta 4 ezer forinttal, egy átlagbért kereső három gyermeket nevelő családnak további 39 ezer forinttal több pénz marad a zsebében - mutatnak rá, megjegyezve: egy két gyermeket nevelő, bruttó 90 ezer forintos összjövedelemmel rendelkező családnak havonta 5600 forinttal lesz több a jövedelme. Három gyermek esetében, bruttó 100 ezer forintos kereset esetén havi nettó 17 ezer forinttal több marad a családi kasszában, 200 ezer forintos bruttó jövedelem mellett havi 34 ezer forinttal gazdálkodhatnak többől - húzzák alá.


    
Két magyar átlagjövedelem esetén, vagyis bruttó 400-450 ezer forintos összjövedelem mellett három gyermeket nevelve, 35 ezer forintot jelent a megtakarítás - emelik ki, megjegyezve azt is, hogy egy havi 300 000 forintos bruttó jövedelemmel rendelkező háromgyermekes család esetében a család havi nettó jövedelme 51 ezer forinttal növekszik a jelenlegihez képest. Egy havi 400 000 forintos bruttó jövedelemmel rendelkező négy gyermekes család esetében pedig 68 ezer forinttal növekszik a család havi nettó jövedelme - teszik hozzá.
    
Kiemelik: Európa egyik legalacsonyabb, 16 százalékos adókulcsával kombinált családi adórendszert 2011-től azért vezették be, mert "egyértelmű volt, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormány adórendszere megbukott". Az ugyanis a munkavállalást és a gyermekvállalást sem ösztönözte, hiszen magas adókulcsaival "megcsapolta a munkavállalók fizetését" és büntette a gyermeknevelést. A Fidesz azt is hangsúlyozza, hogy a baloldali kormányok megszüntették a családi adókedvezményt, háromról két évre csökkentették a gyest, kétszeresére emelték a rezsiköltségeket, megszüntették a kedvezményes  otthonteremtési lehetőségeket és ezzel "devizahitelekbe hajszolták családok százezreit".
    
"A bukott baloldal, ha tehetné, ugyanazt a családellenes politikát folytatná, mint korábban": szűkítené a családi adórendszert és "megint a családok húznák a rövidebbet" - fogalmaznak.

Forrás: MTI
Fotó:
photostock - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja