SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kiskeresetűek is teljes mértékben igénybe vehetik a családi adókedvezményt

Családinet [cikkei] - 2014-01-09
Ez év január 1-jétől azok is igénybe vehetik a családi adókedvezményt, akik eddig nem tudtak élni a lehetőséggel - hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleményében. A kiskeresetűek az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékból is érvényesíthetik a családi kedvezményt, már a januári bér kifizetésekor is.
A kiskeresetűek is teljes mértékben igénybe vehetik a családi adókedvezményt

A gyerekek száma után járó családi kedvezmény:
 
A családi kedvezmény egy vagy két gyermek után 10 ezer forint, a harmadik gyermektől pedig gyermekenként 33 ezer forint adómegtakarítást jelent.

Már járulékból is levonható a családi adókedvezmény:

A szülők jövedelemi viszonyai alapján azonban eddig előfordulhatott, hogy személyi jövedelemadójukból nem tudták teljes egészében igénybe venni a gyermekek után járó kedvezményt. A járulékkedvezmény bevezetésével lehetőség nyílik arra, hogy az igénybe nem vett családi kedvezmény összegét levonhassák a járulékaikból.
    
A munkáltató felé való bejelentések:

A munkáltató csak akkor veheti figyelembe a családi kedvezményt és járulékkedvezményt, ha a szülők a bér kifizetését megelőzően adóelőleg-nyilatkozatot tesznek. Így jelentősen emelkedhet a februárban kézhez kapott januári fizetés - áll a közleményben.
    
A tárca szerint ezt a nyilatkozatot célszerű minél korábban, már január első felében megtenni. Ha a szülő a januári bérszámfejtési (nyilatkozat-átadási) határidőt lekési, a munkáltató a nyilatkozatot csak februári hónapra tudja majd figyelembe venni, és így a családi kedvezmény, járulékkedvezmény hatása a januári nettó bérben nem jelentkezik. A kedvezményt azonban a 2015-ben benyújtandó szja-bevallásban - utólag - is érvényesíteni lehet - olvasható a közleményben.
    
A tárca közleményében felhívja a figyelmet arra is, hogy a nyilatkozatot mindkét szülőnek és mindkét szülő munkáltatójának alá kell írnia. Bár az adóelőleg-nyilatkozat bármilyen írásos formában megtehető, célszerű azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mintája alapján elkészíteni, mely az alábbi linken érhető el: http://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/adoeleoleg_nyilatkozatok.html.

Forrás: MTI
Fotó:
photostock - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja