SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babaváró hitel: az új feltételek miatt a párok egy részének elérhetetlenné vált

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-02-15
Szigorodtak a babaváró hitel jogosultsági feltételei 2024-ben. A változás miatt pedig jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik nem tudják igénybe venni a hitelt.
Babaváró hitel: az új feltételek miatt a párok egy részének elérhetetlenné vált

A babaváró hitel új feltételei - 2024

10 százalékkal több pár nem tud élni a lehetőséggel, mert valamilyen jogosultsági feltételnek nem felel meg

Szigorodtak a babaváró hitel jogosultsági feltételei 2024-ben. Változott például a feleség életkora: míg korábban 40 év volt a felső korhatár, az új szabály szerint a feleség életkora csak 18 és 30 és közötti lehet, azonban ha legalább 12 hetes terhes, akkor 30 és 41 éves életkor között is igénybe tudja venni a hitelt. 

A változás miatt jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik nem tudják igénybe venni a hitelt. Míg tavaly januárban a programot használó párok 2 százalékánál történt elutasítás, idén januárban ez már 13,1 százalék volt.

A Bankmonitor babaváró kalkulátora alapján 10 százalékkal több pár nem tud élni a lehetőséggel, mert valamilyen jogosultsági feltételnek nem felel meg. 

Az életkor mellett a tb-jogviszony igazolása is sokaknál problémás. Itt két feltétel van, amit teljesíteni kell: 

  • a pár egyik tagjának  legalább 3 év folyamatos tb-jogviszonyról szóló igazolással kell rendelkeznie
  • az utolsó 180 napnak magyar keresőtevékenységből kell származnia. 

Ha a pár nincs összeházasodva, de van erre szándék, akkor az nem jelent akadályt. Sokan ugyanis általában először csak felmérik a lehetőségeket és csak utána lépnek. 

A Bankmonitor számításai alapján a magyarországi lakcím hiánya is gondot okoz néhányaknál. Ha pedig köztartozása van a párnak, de azt időben rendezi, akkor az sem jelent akadályt. 

Ám azok, akik a Központi Hitelinformációs Rendszer adatbázisában negatív státusszal szerepelnek, azok nem elég, hogy rendezik a tartozásukat, hiszen utána még 1 évig passzív státuszban lesznek, ekkor pedig a bankok nagyrésze még nem hitelez. 

A babaváró hitel jogosultsági feltételeinek szigorítása egyben azt is magával vonhatja, hogy a családok nehezebben jutnak lakáshitelhez. Hiszen hiába szabad felhasználású a hitel, a legtöbben lakáscélra szeretnék azt felhasználni. Az elemzések szerint a babaváró kalkulátort használók több mint 21 százaléka nyilatkozta azt, hogy lakáshitelt is venne fel mellé.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja