SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 megoldás, hogy ne a fűtésen kelljen spórolni az alacsonyabb rezsi érdekében

Családinet [cikkei] - 2024-01-22
 [X]

Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kap a rezsi-kérdés a családokban, hiszen a rezsicsökkentés átalakításával sokan kerültek nehéz helyzetbe. Azok, akik szeretnének egy kicsit lefaragni a számlákból, általában a legegyszerűbb és leginkább kézenfekvő módszert alkalmazzák: kevesebbet fűtenek. Ennél azonban jobb megoldások is akadnak, csak fel kell ismernünk a lehetőségeket!
7 megoldás, hogy ne a fűtésen kelljen spórolni az alacsonyabb rezsi érdekében

A következőkben hét olyan gyakorlati tanácsot mutatunk be, amelyek segítségével kompromisszumok nélkül csökkenthetjük az otthonunk költségeit.

Monitorozás és mérés

Nehezen tudunk spórolni, ha nem tudjuk, hogy valójában hol szökik ki a kezünkből a pénz – vagy éppen ebben az esetben az energia, amiért fizetünk. Éppen ezért az első lépésként érdemes figyelemmel kísérni az energiafogyasztásunkat, amiben a segítségünkre lehet egy fogyasztásmérő, ami megmutatja, mely eszközök viszik el a legtöbb energiát. Ezen felül jó ötlet megvizsgálni a szolgáltatóktól kapott számlákat, így pontosan megismerhetjük, hogy mire mennyit költünk. A tudatosság ilyenfajta növelése segíthet, hogy hónapról hónapra csökkenthessük a felesleges fogyasztást, és ezáltal hatékonyabban oszthassuk be a családi kasszát.

Hatékony fűtési rendszer

A fűtési rendszer hatékonysága mérhető abban, hogy mennyire biztosítja a házban vagy lakásban lakók komfortérzetét, illetve abban, hogy a komforthoz mennyire sokat kell havi szinten költenünk. Egy háztartásban kétségtelenül a fűtés szokta elvinni a legnagyobb összegeket, emiatt egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire takarékos és fenntartható a rendszer, amit működtetünk.

Tudjuk, hogy a gázzal való fűtés megszokott, egyszerű és magától értetődő, azonban számos hátránnyal is jár: függünk a folyamatos árváltozásoktól, egy kimerülő energiaforrástól és még a környezetnek sem teszünk jót. Emiatt kerülhettek mára előtérbe a különböző zöld megoldások, vagyis az olyan megújuló energiaforrásokra épülő rendszerek, mint a napelemek vagy a hőszivattyúk.

Tény, hogy ezek bekerülési költsége magas lehet, ám az ilyen megoldások hosszú és rövid távon egyaránt rengeteg előnnyel járnak. Azt például azonnal megtapasztalhatjuk, hogy a napelemeknek vagy hőszivattyúnak hála nem kell többé spórolnunk a fűtésen, idővel pedig az egyre csökkenő rezsiszámlák a bekerülési költségeket is visszahozzák nekünk.

Sokak számára ugyanakkor az okoz gondot, hogy fogalmuk sincs, hogyan működik egy ilyen rendszer, hogy milyen típusú, mekkora teljesítményű készülékre lenne szükségük ahhoz, hogy kiszolgálják az otthonuk igényeit. Szerencsére ebben bármelyik ehhez értő szakember segíthet, sőt az online elérhető napelem- és hőszivattyú-kalkulátorok is megbízható támpontot jelentenek. Egy hőszivattyú-kalkulátorba csak beírjuk, hogy hány négyzetméteres az otthonunk, illetve hogy milyen típusú – panel, felújított családi ház, új építésű családi ház vagy egyéb –, és a rendszer máris ajánl egy számunkra ideális eszközt.

Megfelelő szigetelés

Amennyiben az otthonunk falai és homlokzata nincs megfelelően szigetelve, valamint a nyílászárók is elavultak, sokkal többet kell szánnunk télen a fűtésre – nyáron pedig a hűtésre. Azt már ma is megtehetjük, hogy az ablakok és ajtók körüli réseket betömjük, de célszerű azon is elgondolkodni, hogy a következő fűtési szezon előtt az egész házat szigeteljük. Ennek köszönhetően nyáron hűvösebb lesz a benti klíma, télen pedig könnyebb lesz felfűteni a tereket.

Okos megoldások

A technológiát ma már az élet szinte minden területén alkalmazzuk – miért ne állíthatnánk azt a spórolás szolgálatába is? Jó ötlet lehet okos mérőkkel és szabályzókkal ellátni az otthonunk háztartási berendezéseit, valamint a hűtési, fűtési és világítási rendszerét. Ha ezt meglépjük, csak akkor fognak az eszközeink energiát használni, amikor épp szükség van rájuk, így nem költünk feleslegesen és több maradhat a családi kasszában.

Energiahatékony eszközök

Jól tudjuk, hogy egy modern hűtőgép vagy mosógép beszerzése nem olcsó mulatság, hosszú távon viszont igenis jól járhatunk azzal, ha energiahatékony berendezésekre cseréljük ezeket. Az olyan sok energiát igénylő készülékek vásárlása során, mint a légkondícionáló vagy a fent említett berendezések, figyeljünk oda arra, hogy milyen energiaosztályba tartoznak! Az alacsony fogyasztásúakat általában zöld logóval látják el, ezeken keressük meg, hogy A+, A++ vagy A+++ besorolású-e a termék! Minél jobb a besorolása, annál többet takaríthatunk meg vele, a fennmaradó összeget pedig átcsoportosíthatjuk a fűtés költségeire.

Mindennapi rutin

Talán nem gondolnánk, de az olyan apróságok is sokat számítanak, mint a tudatos víz- és villanyhasználat. Általános tanács például, hogy mindig húzzuk ki az épp nem használt eszközöket a konnektorból, kapcsoljuk ki a tévét, ha nem nézzük, zárjuk el a vizet, amikor fogat mosunk vagy amikor zuhanyzás közben éppen tusfürdőzünk. Ne hagyjuk nyitva hosszan a hűtő vagy a fagyasztó ajtaját, kerüljük a szárítógép használatát, inkább teregessük ki a kimosott ruhákat! Vásároljuk takarékos, LED-izzókat, de részesítsük előnyben a természetes fényt! Ha mindezekre odafigyelünk, akkor könnyen a sok kicsi sokra megy-elv érvényesülhet.

Tudatos berendezés

Szintén kevesen gondolnak bele, de az is befolyásolja, hogy mennyit kell fűtenünk, hogy hogyan rendezzük be az otthonunkat. Például, ha radiátorral fűtünk, figyeljünk oda arra, hogy ne vegyük körbe nagy bútorokkal a hőleadót, hiszen akkor nagyobb fokozaton kell mennie a fűtésnek ahhoz, hogy komfortosan érezzük magunkat. Érdemes viszont az ablakokat vastag, nehéz függönyökkel díszíteni, ezek ugyanis felfogják a beáramló hideg egy részét.

Láthatjuk, hogy a tippjeink nagy része apróság, alkalmazásuk mégis sokat jelenthet a hóvégi számlák tekintetében. Ha bevetjük ezeket, észrevehetjük, hogy hónapról hónapra csökkennek a költségeink, a fennmaradó összegből pedig még tudatosabbá válhatunk. Elkezdhetünk például félretenni egy alternatív energiaforrás beépítésére! Így végül teljes mértékben függetlenedhetünk a hagyományos energiahordozóktól és drasztikusan csökkenthetjük a kiadásainkat.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja