SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Otthonfelújítási program helyett

Babus Edina [cikkei] - 2024-07-01
A 2024-es Otthonfelújítási Támogatás Program hatalmas érdeklődésre tart számot. Ennek oka, hogy az 1990 előtt épült ingatlanok energetikai korszerűsítésére felhasználható vissza nem térítendő támogatás sokak előtt nyit meg lehetőségeket. Csakhogy a keretösszeg korlátozottsága, a soha nem látott érdeklődés, illetve a várhatóan szigorú szabályozás miatt sokan fognak lecsúszni róla. De mit tehet, akinek otthonfelújítás célú hitelre van szüksége, az Otthonfelújítási Támogatás programjába viszont nem fér, vagy kerül be?

Otthonfelújítási program helyett

Lakástakarék azoknak, akik szeretnek előre gondolkodni

Meglehetősen kevés olyan ember van, akinek előbb-utóbb ne volna szüksége pénzre ingatlanvásárláshoz vagy -felújításhoz. Épp ezért népszerűek a lakás-takarékpénztári beruházások, melyek egyik legnagyobb előnye, hogy bármely életkorban megkezdhetők és hosszú távon is lehetőséget adnak a megtakarítás képezésre.

A különféle konstrukciók négy-nyolc éves futamidőt kínálnak, más keretrendszerben pedig akár tizenhat évben is gondolkodhatunk. Annak ellenére, hogy a korábban elérhető, legfeljebb 72 ezer forintos éves állami támogatás a lakástakarék-szerződésekre már nem jár, azok után továbbra sem kell szochót és kamatadót fizetni, így még mindig nem járunk rosszul velük. Pláne, hogy eltörölték a havi befizetés felső plafonját, és minden szerződéshez automatikusan jár a betéti biztosítás is.

Vagyis történjék bármi, a lekötött pénz nem vész el, sőt, egyes konstrukciókban akár 15 vagy 30 százalékos kamatbónusz, illetve 40 százalékos ún. progresszív bónusz is elérhető.

Vis maior esetén megoldás lehet a személyi kölcsön

A baj bármikor, bárkivel megtörténhet és még a legkörültekintőbb eljárás esetén sem lehet mindenre előre felkészülni. Ugyanakkor, ha beüt a krach és nincs idő mérlegelésre, az azonnali megoldások sorában a szabad felhasználású személyi kölcsönök viszonylag gyors gyógyírt kínálnak. Pláne akkor, ha „csak” néhány százezer, vagy legfeljebb néhány millió forintra van szükségünk.

A szabad felhasználású személyi kölcsönök előnyének számít, hogy

  • a hitelbírálati eljárás viszonylag egyszerű;

  • akár 15 millió forintot is igényelhetünk;

  • a teljes - akár 10 éves - futamidő alatt fix kamatozásúak;

  • a felhasználás során a költések rugalmasan alakíthatók (vagyis ha valami nem a terv szerint alakul - drágul, több kell belőle - a beruházás akkor is végigvihető) és

  • az eljárás jellemzően gyors, így akár 24-48 órán belül is a pénzünknél lehetünk.

A megfelelő kölcsön kiválasztásához azonban célszerű független hitelszakértő segítségét kérni, az egyes pénzintézetek ajánlatai között ugyanis jelentős különbségek állhatnak fenn. (És akkor a speciális konstrukciókról, ilyen-olyan díjkedvezményekről, elérhető  bónuszokról és hipotetikus élethelyzetekről még nem is beszéltünk!)

Jelzáloghitel lakásfelújításra

A felújítási célú jelzáloghitelek igénylésének legfontosabb feltétele, hogy legyen ingatlanfedezet. Ha ez adott, akkor a legtöbb esetben nincs szükség önerőre, ráadásul akár tíz-, húsz- vagy harmincéves futamidővel szerződhetünk. Így a törlesztőrészletek hosszú távon is viszonylag alacsonyan tarthatók, még akkor is, ha a felvett jelzáloghitel összege több, mint 10-12 millió forint.

Hátránya ugyanakkor, hogy

  • jelzáloghitel esetén nem (vagy nem csak) a vagyonunkkal felelünk a hitelünkért, hanem az ingatlanunkkal is. Vagyis ha tartós fizetésképtelenség alakul ki, a pénzintézet értékesítheti az otthonunkat, hogy pótolja az általunk generált hiányt;

  • ha az ingatlanon már van jelzáloghitel, akkor kizárólag az azt rendelkezésre bocsátó bank ajánlatai közül választhatunk a felújítási célú jelzálogok közül;

  • a hitelbírálati folyamat lényegesen összetettebb és időigényesebb, mint egy személyi kölcsön esetében, így a hitelösszeg folyósításához akár 4-5 hétre is szükség lehet;

  • a teljes tervezett beruházásról részletes és pontos költségtervezetet kell bemutatnunk, majd a felújítást követően igazolnunk kell a kérdéses feladatok elvégzésének tényét. Ilyen jellegű elszámolási kötelezettség a szabad felhasználású személyi kölcsönök esetében nem áll fenn.

Zöld lakáshitelek

Ha szeretjük az otthonunkat, de úgy véljük, átfogó energiahatékonyság-növelésre van szükség, melynek kivitelezéséhez elsősorban okos és zöld megoldásokat részesítünk előnyben, célszerű megfontolnunk, hogy zöld hitelt veszünk igénybe.

A különféle pénzintézeteknél elérhető kedvezményes konstrukciók célja, hogy a háztartások növeljék saját energetikai mobilitásukat - azaz pl. otthoni e-töltőtállomást alakítsanak ki vagy napelemeket szereljenek fel -, illetve csökkentsék az ingatlan fenntartása során keletkező energiaveszteséget.

A zöld hitelek legnagyobb előnye emellett, hogy a szabad felhasználású személyi kölcsönöknél is igényelhetjük, illetve akár 20 éves futamidő mellett is dönthetünk. Ráadásul mivel a zöld hitelek célkitűzései nemcsak egyéni, hanem társadalmi hasznot is hajtanak, ezek a hiteltermékek jellemzően kamatkedvezménnyel kaphatók.

Ha az Otthonfelújítási Támogatás nem neked való…

Ne mondj le az álmaidról, terveidről! Akkor is ragaszkodj a minőségi mindennapokhoz és tudatos életvezetéshez, ha otthonod nem esik bele az idei Otthonfelújítási Támogatás Program kijelölt kategóriáiba, és lépj kapcsolatba velem az edina@kaphatokhitelt.hu e-mail-címen! Mondd el, pontosan milyen jellegű és összegű korszerűsítési, illetve felújítási beruházásokat tervezel, és találjuk meg a számodra kedvező megoldásokat együtt!

Nyitókép: prostooleh/Freepik

Babus Edina


Babus Edina
Független hitel és CSOK szakértő

Elérhetőségeim:
Email: edina@kaphatokhitelt.hu
Telefon: +36 30 6817381
Honlap: kaphatokhitelt.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja