SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vállalkozna?

Klimáné Kerekes Ildikó [cikkei] - 2006-05-17
Vállalkozni szeretne, de nem tudja hogyan induljon el?
Vállalkozna?

A legfontosabb lépés a vállalkozási forma kiválasztása:

Egyéni vállalkozás:

Egyik nagy előnye az indulás kicsi költsége. Jelenleg 10-20e Ft-ból megalapítható, mely tartalmaz minden kezdő költséget. (okmányiroda, erkölcsi bizonyítvány)

Egy Bt megalapítása 100 - 150e Ft-ból kivitelezhető.

Egyéni vállalkozás egyedül is alapítható, egy BT-hez minimum két ember szükséges. Egy beltag, aki teljes magánvagyonával felel a cég tevékenységéért, valamint egy kültag, aki csak a befizetett törzsbetétje erejéig felel. Beltag mindenképpen közreműködésre kötelezett, egy beltag és egy kültag esetében ez munkaviszonyban nem történhet.

Az egyéni vállalkozó is korlátlanul felel a tevékenységéért.

Egyéni vállalkozás megalapítása:

A leendő egyéni vállalkozónak be kell menni az okmányirodába és megkapja a vállalkozói igazolványát. Előtte már érdemes könyvelőtől tanácsot kérni, hiszen a bejelentkezési lapon már nyilatkozni kell az áfa választásáról illetve az átalányadó választásáról. Ezek a nyilatkozatok az első években meghatározzák a vállalkozás működését.

Az igazolvány alapján az adatokról bejelentkezési lapot kell kitölteni az Apeh, és az Egészségbiztosító Pénztár felé, valamint a helyi önkormányzat felé az iparűzési adó megállapítása miatt.

Szükséges még közben szakhatósági, önkormányzati, kamarai, ÁNTSZ, VPOP és egyéb engedélyek megléte is, amennyiben a választott tevékenységi kör engedélyköteles.



Amennyiben alkalmazottat akarunk foglalkoztatni, akkor már a munkába állást megelőző napon jelenteni kell az EMMA-ba, valamint az Egészségbiztosítási Pénztár felé.

Ha szükséges, bankszámlát kell nyitni 15 napon belül. Társaságoknál, illetve áfás egyéni vállalkozónak kötelező a bankszámla nyitása.

Cég alapítása:

Tevékenységi körök meghatározása (www.ksh.hu -n megtalálható a részletes lista)

A cégbíróság megküldi a végzést a bejegyzésről, (esetlegesen a bejegyzés elutasításáról, illetve új név választásáról, amennyiben már van az általunk választott névvel bejegyzett vállalkozás)

FONTOS! 2006-tól az újonnan alakult társaságoknak ügyfélkapu regisztráció kötelező ennek határideje 8+8 nap. Tehát már a társasági szerződés aláírását követően (még jobb lenne ha megelőzően) könyvelővel kell rendelkezni, aki a szükséges bejelentkezések intézésében segíteni fog.

A megküldés határidejével zárul az előtársasági időszak. (áfa, tánya, járulék, IPA bevallás)

Áfa vagy áfamentes tevékenység:

Alapvetően vannak különböző áfa tartalmú tevékenységek pl. a banki szolgáltatás, biztosítás, postai szolgáltatás, illetékek, bizonyos oktatási fajták, tárgyi adómentesek.

Áfakörbe való bejelentkezésnek több fajtája lehet. Könyvelő tud tanácsot adni ezzel kapcsolatosan.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja