SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Július 1-től módosultak a táppénz kifizetés szabályai - lássuk a legfontosabb pontokat

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2023-07-21
A kormány július elejével számtalan módosítást vezetett be, többek között a diákhitellel, a budapesti parkolási renddel, a banki költségekkel, valamint az egészségbiztosítási rendszerrel kapcsolatban. Változott a táppénz kifizetőhelyekre, a gyermekek után járó táppénzre és a baleseti táppénzre vonatkozó szabályozás is, most az utóbbi kettőnél megadott feltételeket nézzük meg.
Július 1-től módosultak a táppénz kifizetés szabályai - lássuk a legfontosabb pontokat

Táppénz változások 2023 júliustól

Megváltozott a táppénz időtartalmának meghatározása

Eddig ha valaki táppénzre ment, akkor a keresőképtelenség első napjától számították a táppénzt, vagyis attól az időponttól kezdve, amikor a munkavállaló bejelentette a munkahelyén, hogy beteg/kórházi ápolásra szorul.

Ez most július 1-jétől annyiban módosul, hogy a táppénzre jogosultság első napjától számítják a táppénzt. Mit jelent ez?

Tegyük fel, hogy egy műtétre készülsz, melynek első napján csak vizsgálatokat végeznek, vért vesznek, esetleg csinálnak egy ultrahangot vagy röntgent. Hivatalosan a MÁK vagy a munkahelyed dönthet úgy, hogy te ezen a napon még nem voltál keresőképtelen, és csak a műtét napját, valamint az azt következő időszakot veszi táppénzre jogosult időnek.

2023. július 1-től kell alkalmazni azt a szabályt is, hogy az újabb táppénz folyósításának időtartamába nem be kell számítani a „7-es” kód szerinti keresőképtelenséget, ami az alábbiakat foglalja magában:

  • közegészségügyi okból foglalkozásától el lett tiltva és más beosztást nem kap, vagy
  • közegészségügyi okból hatóságilag el lett különítve, vagy
  • járványügyi, illetőleg állategészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható.
     

Megváltozott a gyermekápolási táppénz szabályzata is

A gyermekápolási táppénz esetében három fontos változás történt.

Az első, hogy a 3 évesnél idősebb, de 12 évesnél fiatalabb gyermek esetében külön megállapításra került az egyedülálló szülők táppénze, viszont az 1 évesnél idősebb, de 3 évesnél fiatalabb gyerekek esetében ez nem történt meg. Ezen szerencsére változtattak, így az 1 évesnél idősebb, de 3 évesnél fiatalabb gyerekek esetében az egyedülálló szülők 168 napon keresztül tudják a gyermekápolási táppénzt igénybe venni.

A második, hogy a gyermek születésnapján igénybe vett táppénzes napot melyik életkor szerinti gyermekápolási napokhoz kell számítani. Eddig a gyermek előző szülinapjától a következő szülinapjáig eltöltött táppénzes napokat kellett figyelembe venni, azonban az új szabályozás szerint az előző szülinaptól a következő szülinapot megelőző napig kell figyelembe venni. Tehát 1 nap változás történt a pontosítás érdekében.

A harmadik módosítás a gyermek életkorára vonatkozik. A korábbi törvény nem tért ki pontosan az életkorra, tehát nem nevezte meg, hogy egyéves, hároméves, hatéves, vagy annál idősebb gyerekekről van szó pontosan. A mostani módosításban már kitérnek erre, így rendelkeznek az egyéves, a hároméves, és a hatéves gyerekekről is.
 

Mikor nem jár a táppénz?

Ebben is történt egy kis változás, ugyanis a jelenleg már hatályos törvényben nem jár táppénz a betegszabadság lejáratát követő szabadnapra, tehát ha péntekre esik a lejárat, szombatra és vasárnapra már nem számítják.

Nem jár táppénz heti pihenőnapra és munkaszüneti napra sem, ha ezek a napok a keresőképtelenség lejáratát követő napra esnek.

Amire mostantól szintén nem jár táppénz, az az eset, amikor valaki részben vagy egészben keresőképtelenné válik egy adott napon: tegyük fel, hogy valaki bemegy dolgozni reggel 8-ra, és ebéd után rosszul lesz, akkor a 8-12 közötti időszakra hivatalosan most már nem állapítható meg számára táppénz.
 

Változik az egészségbiztosítás pénzbeli és baleseti táppénz megállapításának módja is

Azok, akik gyermeknevelési támogatás, ápolási díj, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, táncművészeti életjáradék, vagy átmeneti bányászjáradék mellett még dolgoznak, szintén számíthatnak módosításra a táppénz számítás esetén.

A fent említett támogatások igénybevétele esetén csak azokra a napokra igényelhető táppénz, amelynek időtartalma alatt fennállt a biztosítási jogviszony. Táppénz számítás esetén is az ebből a biztosítási jogviszonyból származó jövedelmet lehet csak figyelembe venni.
 

Passzív jogon járó baleseti táppénz folyósításának változásai

A passzív jogon járó baleseti táppénz esetén az a kifizetőhely folyósította a táppénzt, amely az biztosítási jogviszony megszűnéséig felelős volt ezért. Azonban ha az ellátásban részesülő ezután az időszak után újabb biztosítási jogviszonyt létesít, akkor felül kell vizsgálni, hogy jár-e még számára a baleseti táppénz, és az új kifizetőhely vagy a MÁK folyósítja-e továbbra számára a korábbi balesetből járó táppénzt.

A táppénz szabályairól bővebben az Államkincstár honlapján tájékozódhattok.

Indexkép: Towfiqu barbhuiya képe az Unsplash.com oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja