SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A magzati létfenntartó rendszer: méhlepény, köldökzsinór és magzatburok

Családinet [cikkei] - 2011-09-23
A babád a méhen belül fog kifejlődni a következő életfenntartó rendszer segítségével: méhlepény, köldökzsinór és magzatburok (ami tele van magzatvízzel).
A magzati létfenntartó rendszer: méhlepény, köldökzsinór és magzatburok

Mi az a méhlepény és mi a feladata?

A placenta (méhlepény) egy lepény alakú szerv, amely a méh belső falához tapad és a köldökzsinórral kapcsolódik a magzathoz. A placenta olyan hormonokat termel, mint például a HCG (human chorionic gonadotrophin), az ösztrogén vagy a progeszteron.

A méhlepény összekötő szerepet tölt be az anya és a baba vérellátásában. Kis vérerek futnak rajta keresztül, és szállítják a magzati vért a placentába, amely tele van anyai vérrel. A tápanyagokat és az oxigént szállítják az anyai vérből a magzati vérbe, míg a salakanyagokat a magzati vérből az anyai vérbe, anélkül hogy a két vérkeringés összekeveredne.

A placenta a szülés után válik le a méhről. A terhesség alatt lehetséges probléma az elölfekvő lepény, ami azt jelenti, hogy a placenta túl közel van a méhnyakhoz. Ahogy a magzat fejlődik, a placentára nehezedő nyomás vérzést okozhat, ami orvosi ellátást igényel az anya és a baba biztonságának érdekében.

Mi az a köldökzsinór és mi a feladata?

A köldökzsinór köti össze a magzatot a placentával. A köldökzsinór három érből épül fel: két kisebb artériából, amelyek a méhlepényhez, és egy nagyobb vénából, mely a magzathoz szállítja a vért. Akár 60 cm hosszúra is megnőhet, amely elég hosszú ahhoz, hogy a baba biztonságosan forgolódhasson anélkül, hogy kárt tenne a placentában vagy magában a köldökzsinórban.


Miután a baba világra jött, a zsinórt elvágják (ezt gyakran az apa teszi meg); a babán maradó csonk elszárad, leesik, a helye pedig begyógyul és ez lesz a baba köldöke. A terhesség alatt a köldökzsinóron csomó alakulhat ki, ami sajnos időnként magzati elhalást is elő szokott idézni. Gyakran előfordul, hogy a köldökzsinór a baba köré tekeredik. Ez nem megelőzhető, azonban legtöbbször nem jelent veszélyt a babára.

Mi az a magzatburok és mi a feladata?

A magzatburokban van a magzatvíz. Ez a burok a baba otthona, tornaterme és védelmezője a külső ütések és más erőhatások ellen. A magzatburok bőséges teret biztosít a babának, hogy tudjon úszkálni és forgolódni, ami segít a baba izmainak kiépítésében. Hogy a babának kellemes legyen, a magzatburok és a magzatvíz valamivel magasabb hőmérsékletű, mint az anya teste, általában 37,6 °C.

A 10. héten körülbelül 30 ml folyadék van jelen. A magzatvíz a terhesség körülbelül 34.-36. hetében éri el a maximális mennyiségét, hozzávetőlegesen 1 litert. Amikor a magzatvíz elfolyik, ez a burok reped meg és ez a folyadék hagyja el a testet. A babád életét ekkor még mindig a köldökzsinór tartja fent és nemsokára találkozhattok is!


Mások-e ezek a szervek ikerterhességek esetén?

Az egypetéjű ikrek gyakran egy placentán osztozkodnak, általában külön magzatburokkal és mindig külön köldökzsinórral rendelkeznek. A nem egypetéjű ikrek esetén van külön placenta, magzatburok és köldökzsinór.

Lektorálta: Dr. Eszlári Péter


Bemutatkozás
Aktuális Cikk
Kérdezz-felelek

Dr. Eszlári Péter

Szülész-nőgyógyász

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/460-75-07
E-mail: peter.eszlari@nogyogyasz.info.hu
Honlap: http://www.nogyogyasz.info.hu

Magánrendeléseim:

  • Tatabánya, Vadász u. 4. fsz/1
    Hétfő - 16:00-17:30-ig  (Bejelentkezés: 06-20/460-75-07)
  • Csákvár, Szabadság tér 5.
    Hétfő - 18:00 órától  (Bejelentkezés: 06-20/460-75-07)
  • Rextra Magánorvosi Rendelő: 1111 Budapest, Budafoki u. 59.
    Péntek - 16:00 órától (Bejelentkezés: 06-30/573-81-80)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja