SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Magáénak éli meg anyukája szomorúságát: ezt érzi a magzat az anyaméhben, amikor édesanyja sír

Családinet [cikkei] - 2019-01-21
Mit érez egy magzat akkor, mikor az édesanya a terhesség alatt sír?
Magáénak éli meg anyukája szomorúságát: ezt érzi a magzat az anyaméhben, amikor édesanyja sír

Talán minden nőben, aki anyai örömök elé nézett élete során, felmerült a kérdés, hogy, mit is érezhet a baba, amikor édesanyja erős érzelmekkel, azaz a sírással küzd? Napjainkban a tudósok megtalálták a választ a kérdésre, és arra a következtetésre jutottak, hogy az anya érzelmei nem csak a magzati fejlődést befolyásolják a terhesség alatt, hanem a gyerek további életére is jelentős hatással lesznek.

Ez így van még akkor is, ha sokan azt gondolják, hogy a magzat nem érez semmit a méhen belül. A kaliforniai Irvine Egyetemen az egyik tanulmány meglepő eredményeket hozott. Megállapították, hogy a csecsemőkhöz az anya érzelmi állapota által generált vegyi anyagok jutnak el, mellyel azok képesek ráhangolódni az anya pillanatnyi érzelmi ingadozásaira.

Megállapítást nyert az a tény is, miszerint, olyan külső tényezők, mint a kábítószerek, az alkohol vagy mérgező anyagok, valamint az anya érzelmei mind-mind a magzati lét formálói, és ez a “hatás” egy életen át tarthat. A tanulmányok kimutatták azt is, hogy ha a terhesség alatt vagy azt követően az anya depressziós állapotba kerül, a baba magáénak éli meg ezt a szomorúságot.

De a legfontosabb dolog, amelyre a szóban forgó tanulmány rámutat, hogy az anya változó érzelmi ingadozása is negatív hatással van a magzatra - épp ezért különösen fontos lenne az anya kiegyensúlyozott érzelmi állapota a várandósság során.

A Kalifornia-i Irvine Egyetem kutatói több olyan anyát figyeltek meg a vizsgálat során, akik depresszióban szenvedtek a terhesség előtt és után, és ezen anyák csecsemőit is figyelemmel kísérték. Az emberi magzatok aktív résztvevői saját fejlődésüknek, és már az anyaméhben információkat gyűjtenek születésük utáni életükre. A legmeglepőbb dolog az, hogy a csecsemők képesek érezni édesanyjuk pszichológiai állapotát.

Egy kiegyensúlyozott érzelmi állapottal rendelkező anya, minden valószínűséggel, egy egészséges babát hoz a világra. Egy prenatális pszichológus csoport szerint, a magzatok az anya érzéseinek átélése mellett képesek észlelni gondolataikat is, amelyek szintén befolyásolják a fejlődésüket.

A terhesség hatodik hónapjától kezdve az anyák és csecsemőjük kapcsolata egyre szorosabbá válik, mivel az anya által termelt hormonok átjutnak a placentán a magzatukhoz. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy a nők kiegyensúlyozott érzelmi állapotot éljenek meg terhességük alatt, és szülés után felhőtlenül szerethessék gyereküket.

Forrás: Filantropikum 
Kép: Free-Photos / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja