SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Első iskolánk az anyaméh

Családinet [cikkei] - 2006-04-24
A gyermek fogantatása pillanatától kezdve fokozatosan önállósodó lény, az édesanya és születendő gyermeke között az első perctől kezdve nemcsak fizikai és biológiai, de lelki kapcsolat is van.
Első iskolánk az anyaméh

A kutatások azt bizonyítják, hogy ez a kapcsolat meghatározza a baba későbbi fejlődését, személyiségét, sőt a társadalomba való beilleszkedését is. Mert az anyaméh az első iskola. Mindannyian látogattuk azt. Az anyaméhben töltött 266 nap alatt mindvégig az élet talán legnehezebb megpróbáltatására készültünk, a születésre.

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a magzat már a méhben hall, lát, ízlel és érez. Ha távolról halk zene hallatszik, vagy egy kellemes, megnyugtató hang, az anya hangja, a baba biztonságban érzi magát és elalszik. Ha az anya megijed, magzata mozdulatlanná válik, szorongani kezd, bevackolja magát a méh sarkába. Agresszív, hangos zene hatására viszont tiltakozásul rugdalózni kezd. De nemcsak teste, szervei fejlődnek, fejlődik a tudata is. A kívülről jött ingerekre reagál, sőt kísérletek bizonyítják, hogy ezekre emlékszik is.

Hallás

Egy kísérletben édesanyákat arra kértek, hogy terhességük utolsó hat hetében, napi két alkalommal ugyanazt a mesét mondják el magzatuknak. Majd egy magnóra a mese mellé két ugyanolyan hosszúságú szöveget is felmondtak. Ezután a magnót egy speciális cumival kötötték össze, úgy, hogy a cumi eltérő ritmusú szopásával be lehetett indítani az ismert mesét, illetve az ismeretlen szöveget. A kísérletben részt vevő csecsemők, születésük után néhány órával, abban a ritmusban kezdtek el szopni, amivel az ismerős mesemotívumokat tudták beindítani. Számos hasonló kísérletet végeztek és nyilvánvalóvá vált, hogy a magzat már a második terhességi harmadtól képes feldolgozni az akusztikus hatásokat, és erőteljesebb szívdobogással vagy mozgással reagál azokra. A hallás nagyon gyorsan fejlődik.

A 26. terhességi héttől a baba kétséget kizáróan meg tudja különböztetni a hangokat. Hallja a külvilág zaját és a belső világ hangjait. A legkönnyebben úgy képzelhetjük ezt el, ha teleengedünk egy kádat vízzel, és lemerülünk a víz alá. Az anya hasában éppúgy, mint a víz alatt, nincsen csend. A magzatvíz ugyanis nem akadályozza, sőt éppen ellenkezőleg, vezeti a zörejeket. A baba hallja az ütőér morajlását, a vér
áramlását, a belek bugyborékolását és alkalmanként a köhögést is. És
természetesen hallja az anya hangját. A harmadik terhességi harmadban pedig már minden eljut hozzá, ami a külvilágban történik: az emberek hangja, a közlekedési lárma, a zene. Tapasztalatok szerint a klasszikus művek megnyugtatják a kicsiket. A terhesség vége felé a baba már bizonyos hangokhoz hozzászokik, képes felismerni azokat. Egy kísérlet szerint, ha ugyanazt a hangot egymás után többször megismételjük, a gyerek, amikor először hallja, mozogni kezd, amikor már sokadszorra hallja, nem reagál. Ezzel az is bizonyítható, hogy emlékezik.

Ízlelés

A méhben a magzat jobban érzékeli az ízeket, mint a felnőttek. Mert a terhesség ötödik és hetedik hónapja között több érzékelőbimbó található a kicsi szájában, mint a felnőttekében. A terhesség vége felé ezek a "fölös" érzékelőbimbók fölszívódnak, visszafejlődnek. Ennek oka egyelőre ismeretlen, de egyes szakemberek szerint összefügghet azzal, hogy a mai civilizált világban az ízlelés már nem létszükséglet. Bár az anyaméhben a magzat a köldökzsinóron keresztül táplálkozik, a kicsik mégis isznak a magzatvízből, mely aztán vizelet formájában távozik a szervezetükből. A kortyolással ugyanis fejlesztik a tüdőt és a vesét. A magzatvíz tükrözi az anya táplálkozását és hormonális állapotát. Íze is változó, de főként cukor és só található benne.

A babák egyértelműen az édes ízt részesítik előnyben. Ezt egy német professzor állapította meg először, amikor mesterségesen próbálta meg pótolni néhány terhes nőnél a magzatvizet. Azt tapasztalta, hogy a sóoldatot a magzatok nem kedvelték, amikor azonban cukortartalmú oldatot juttattak be a szervezetben, azt a magzat kortyolgatni
kezdte. Az erőteljes aromák, illatok, ízek, mint például a fokhagyma is,
eljutnak a magzatvízbe. Érdekes megfigyelni, hogy a kicsi ezekre az ízekre hogyan reagál. Megfigyelték, hogy a neki tetsző ízek mosolyt, a kellemetlenek furcsa kis fintort váltanak ki.

Látás

A méhben kevés látnivaló van. Az anya hasa, illetve a ruhák nem sok fényt engednek be. De ha például a nap a mama hasára süt, akkor bent sötétvörös homályt érzékelnek a kicsik. A magzat szeme általában csukva van. A látóképesség csak a születés után fejlődik ki. Ennek ellenére a babák már a terhesség 14-17. hetében, amikor bizonyos vizsgálatok elvégzéséhez a magzatvízből kell mintát venniük az orvosoknak, úgy viselkednek, mintha látnának. Ilyenkor ultrahangos kontroll mellett tűt vezetnek az anyaméhbe, a monitoron jól követhető, hogy a kicsik, bár szemük csukva van, elhúzódnak a tű elől. Egy német orvos hasonló beavatkozás alkalmával megfigyelte, hogy egy 24 hetes magzat, akihez véletlenül hozzáért a tű, kezével eltolta és ráütött.

Az is nyilvánvaló, hogy bár a kicsik nem látnak, szemgolyójuk mozog, mintha gyakorolni akarnának a későbbiekre. Már a 16. héttől megfigyelhető, hogy a szemgolyót lassan ide-oda mozgatják. A 23. héttől gyorsul ez a mozgás, majd a 26. héttől időnként fel is nyitják a szemhéjukat a kicsik. Látni nem látnak ugyan, de a fényre érzékenyek. Erős fény félelemhez hasonló reakciókat vált ki belőlük. Vizsgálatok bizonyították, hogy ha a mama hasára erős fényforrást irányítanak, a babák mozogni kezdenek.

Érzés, tapintás

A 10. héttől a magzat érzi a bőrét ért ingereket. Az első mozgások után érdeklődni kezd a teste iránt. Forgolódik, bukfencezik a magzatvízben. S ahogy nő, elkezd a méh egyik végéből a másikba vándorolni, úgy, hogy lábával rúgja el magát a méhfaltól. A 12. és 24. hét között ez jól látható az ultrahangos vizsgálatokon. A kicsik gyakran simogatják az arcukat, tapogatják a kezüket, karjukat és lábukat. Alkalmanként a szájukba veszik az öklüket, szopják az ujjukat, vagy játszanak a köldökzsinórral. Ikermagzatok kutatásából kiderült, hogy az ikrek gyakran és gyengéden érintkeznek egymással. Egy híres kísérletben különböző nemű ikreket figyeltek meg órákon keresztül. A huszadik terhességi hét tájékán a kislány csendes és szendergő volt, odabent a puha melegben, míg a fiatalember örökké mozgó, nyughatatlan. A fiúcska szabályos időközönként felébresztette testvérét. A kislány ezért nem haragudott. A gyerekek ilyenkor fejüket, arcukat egymáshoz dörzsölték, sőt megpuszilták egymást. Ezeknek a kicsiknek egy évvel a születésük után is kedvenc játékuk volt, hogy a szobájukban lévő függöny két oldalán állva egyikük elbújt, másikuk pedig megtalálta őt, s pontosan úgy kezdték el simogatni egymást, mint az anyaméhben is tették. Az is kiderült, hogy a magzat nagyon kíváncsi, egyes kutatások szerint, ha magzatvizet vesznek, a magzat gyakran nyúl a tű után, és megpróbálja megfogni azt.

Fájdalom

Orvosok szerint a magzat a 24. héttől kezdve érez fájdalmat. A babákon látható, ha nincsenek jól, ha például kevés a magzatvíz körülöttük. Az ilyen babák általában csüngő, lógó ajkakkal jönnek a világra. Az érzelmek kifejezésének legkorábbi bizonyítékai azok a megdöbbentő képek, amelyeket 24-25 hetesen megszületett, életképtelen babákról készítettek, akik a nyilvánvaló fájdalom jeleit mutatták, szemöldöküket összehúzták és grimaszoltak. Sokáig azt gondolták az orvosok, hogy a sírás lehetetlen az anyaméhben, hiszen levegővétel szükséges hozzá. Bizonyos nagyon ritka körülmények között azonban bejuthat levegő a magzat gégéjébe. A kutatók eddig száznegyven esetben tapasztaltak ilyen anyaméhbeli sírást. Így a sírást felvették a magzati viselkedések közé.

Ezek az anyaméhben regisztrált állapotok: a nyugodt alvás, az aktív alvás, a nyugodt ébrenlét, az aktív ébrenlét és a sírás. Azt is megmérték, hogy fájdalom hatására a baba szívverése felgyorsul és eléri a 220 ütést percenként. Ikreknél néhány ritka esetben megfigyelték, hogy a kicsik verekszenek az anyaméhben, s a kisebb, gyengébb magzat láthatóan elhúzódik testvére ütései elől. A magzat érzi azt is, ha valaki gyengéden az anya hasára teszi a kezét, de azt is, ha a mama hasát ütés vagy rúgás éri. Megdőlni látszik tehát a feltételezés, hogy azokban a rossz kapcsolatokban, ahol a terhes asszonyt férje vagy élettársa rendszeresen ütlegeli, ebből a magzat csupán áttételesen az anyai stresszt érzékeli. Sajnos nem. Az ilyen bántalmazás a babának valóságos fizikai fájdalmat képes okozni.

A magzat tehát sokkal többet tud, hall, lát és érez, mint azt korábban gondolták. Erre nincs ékesebb bizonyíték, mint hogy a szülés után megismeri édesanyja hangját, s ettől még akkor is megnyugszik, ha nem fekszik a karjai között. Sőt azt is megfigyelték, hogy abban az esetben, ha a terhesség alatt az apa durván bánt, sokat veszekedett a mamával, az újszülöttek erre az apai hangra nyugtalanok lesznek, szívverésük gyorsul, sőt sírni kezdenek.

www.nana.hu
Fotó: redgular/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja