SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Honnan fogom tudni, mikor kell indulni?

Nováky Rita [cikkei] - 2004-03-04
Sokszor halljuk mi, szülésznők a fenti kérdést.
Ahogy a szülés közeledik, a terheseket egyre inkább a szülés kezdi érdekelni.
Honnan fogom tudni, mikor kell indulni?

Persze mindvégig így van ez, de kérdéseik egyre inkább erre irányulnak. Ilyen például a szülés megindulása. "Honnan fogom tudni, melyek azok a fájások, amelyek már a szülés kezdetét jelentik?" vagy "Biztosan észreveszem-e, hogy csurog a magzatvíz?"

Most ezennel mindenkit megnyugtatok. Észre lehet venni a szülés megindulását. A fájások olyan semmihez sem hasonlíthatóak, rendszeresek, hogy semmi kétsége nem lehet a kórházba indulás felől a kismamának. Az ilyen induló fájásokat nem szüntet meg egy kis ágynyugalom, pihenés sem. Az első szülésnél általában, és ez inkább megfigyelési tény, mint állandó igazság, nem kell kapkodni, a pánik pedig kifejezetten rosszat tesz a családnak. Ilyenkor nyugodtan össze kell készülődni, és nem késlekedve elmenni a kórházba. Ne felejtsenek el a párok kicsit még így, szülés előtt arra gondolni, hogy most kezdődik életük nagy eseménye. Engedjék magukhoz a várakozás boldogságát. Ez a kilenc hónap és egész életük beteljesedésének boldogsága is.

Más a helyzet akkor, ha a magzatvíz folyik. Ekkor semmi késlekedésnek helye nincs. A kapkodásnak, ijedtségnek sincs, a kórházba azonban haladéktalanul indulni kell. Akkor is, ha fájások a magzatvízcsorgás után nem jelentkeznek. Ez azért is fontos, mert a magzatot védő burok már nem védi a magzatot, és az egyébként nem steril hüvelyből kórokozók juthatnak fel, ami a magzatra nézve veszélyes lehet.

A magzatvíz elfolyása miatt a méh belső nyomása, térfogata megváltozik, ez is a fájásokat erősíti. Kérdezik sokan, hogy meg fogják-e tudni különböztetni a magzatvizet az esetleg elcsöppenő vizelettől. Ha hirtelen, a méhszáj körül pattan meg a burok, akkor a mennyisége és az a tény, hogy nem tudja irányítani úgy, mint a vizeletet, egyértelművé teszi a magzatvíz-csorgást. Ha azonban csak kis mennyiség szivárog, akkor gyakran nehéz a megkülönböztetés. A magzatvíznek kicsit édeskés, sajátos szaga van, a vizeletnek sincs általában az ürüléskor annyira jellegzetes szaga, hogy otthon meg tudnánk különböztetni a kettőt. Ez mindenképpen orvos dolga. Tehát, ha kicsi is a mennyiség, mindenképpen szakemberhez kell forduljon a terhes.

Előfordul, hogy a szülésnek indulását a nyákdugó eltávozása jelzi. Milyen is ez a nyákdugó? Nagyon sűrű, kocsonyás, nyálkás anyag, nem túl gusztusos látvány. Ez a nyák védte a magzatot a hívatlan vendégektől, a különféle kórokozóktól. A terhesség során hasznos volt, de a tágulás kezdetén eltávozik a méhszájból. Ez a szülés megindulása előtt egy-két nappal is előfordulhat, ilyenkor érdemes nagyon figyelni minden jelre, illetve felvenni a szülésszel a kapcsolatot.

Gyakran kétségbeesve érkeznek a terhesek, hogy vérzést tapasztalnak, és igen meg vannak ijedve. A szülés elején minimális vérzés általában a méhszáj tágulásából adódik, azonban ritkán szövődményt is jelezhet, így az orvoshoz fordulást nem szabad halogatni.

Remélem, hogy ez az írás segít a szülés előtti egyik félelem megoldásában, de bizton tudom, hogy mindeki azonnal tudni fogja az indulás időpontját, az ősi anyai ösztönök ezt mindenkinek megsúgják. Mindenkinek boldog készülődést kívánok!

Fotó: Andriele/pixabay.com

Nováky Rita


Nováky Rita
Szülésznő

Munkahelyem: a Kútvölgyi Kórház szülészete

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.szuleszno.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja