SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az anya, aki gyermeke áldozatának köszönheti másik gyermekét

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-03-30
Megrázó beszámoló egy édesanya életének legnehezebb döntéséről, és két csodálatos babáról, akik közül sajnos az egyik már nincs köztünk. Az "Egy apró koraszülött, egy angyal" története.
Az anya, aki gyermeke áldozatának köszönheti másik gyermekét

A felemás történet Kirklandben, Washington államban kezdődött 2015 őszén. Holli Gorveatt átlagos kismama volt, problémamentes ikerterhességgel. Két kicsi fiút hordott a szíve alatt, és férjével, Nickkel nagyon várták, hogy egypetéjű ikreik, Link és Logan megszülessenek. Egy ideig úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben a srácokkal.

A 21. heti vizsgálat azonban komoly bajt jelzett.

Az orvosok arra lettek figyelmesek, hogy a két magzat nem egyformán fejlődik. A további vizsgálatok egy ritka, bár távolról sem példátlan problémára mutattak rá: az iker-iker transzfúziós szindróma fennállására.
Ez a betegség kizárólag egypetéjű ikreknél fordul elő, mivel ők egy méhlepényen osztoznak. A bajt az okozza, hogy az egyik testvér (a donor) testéből túl sok vér áramlik át a másik baba testébe. Ennek eredményeképpen az egyik magzat visszamarad a fejlődésben, míg testvére abnormálisan gyorsan fejlődik, extrém magas vérnyomása pedig nagyon megterheli a kis szívét.
Enyhébb esetben - ha az ikrek végül megszülethetnek - egyikük roppant kis súllyal, vérszegényen és kiszáradva, míg a másik vörös bőrrel, nagy babaként, komoly szívproblémákkal jön a világra. Ez még mindig a szerencsésebb esetnek mondható - már ha ebben a helyzetben lehet ilyet mondani -, hisz az iker-iker transzfúziós szindróma általában mindkét magzat halálával végződik.

Holli orvosa azonban úgy döntött, megkísérli legalább az egyik testvért megmenteni és méhen belül, lézeres műtét útján szétválasztani a fiúk keringését.
Ez a nagyobbik baba, Link számára azt jelentette, hogy azonnal el kell hagynia édesanyja méhét - tehát szinte biztos halál várt rá. Testvére, Logan viszont kapott egy második esélyt az életre.
Holli és férje, Nick tudták, hogy mindkét apróságot elveszítik, ha nem egyeznek bele a beavatkozásba, így beletörődtek, hogy egyik gyermeküket vélhetően el kell engedniük, mielőtt megismerhették volna.

Az operációt a 23. terhességi héten végezték el. A szülők felkészültek életük legnehezebb pillanataira, azonban rácáfolva minden számításra, Link nem adta fel, és életben maradt.
2015. szeptember 29-én jött világra, kereken 500 grammal. Méreteit édesanyja így írta le: a jegygyűrűje beillene pinduri karperecnek vagy bokaláncnak is, mivel a fiúcska egy-egy végtagja alig volt nagyobb, mint egy felnőtt ujja.
Azonnal inkubátorba került, lélegeztették és gyógyszereket kapott. Amíg ő az intenzív osztályon küzdött az életéért, öccse, Logan édesanyja méhében fejlődött tovább, immár elegendő helyen, megfelelő vérellátással. Világrajövetelét januárra várták, így az ikrek születése között csaknem négy hónap különbségre – és egy új Guinness-rekordra – számítottak az orvosok.

„Rendkívül furcsa dolog, hogy egyszerre vagy veszélyeztetett terhes, és frissen szült gyermekágyas kismama” – nyilatkozta Holli. Azt is elmondta, hogy Logan nagyon élvezi újonnan kapott szabadságát, és élénken rugdos. Azelőtt kevés helye volt és folyton be volt szorulva.
Míg Logan odabent, édesanyjuk méhében örvendetes fejlődébe kezdett, idekint Link is egyre jobb eredményeket produkált. Folyamatosan szteroidokat kapott, de napról-napra kevesebb oxigént kellett kapnia, ami azt jelezte, hogy tüdeje fejlődik. A táplálást is jól fogadta, súlya gyarapodni kezdett: időközben a 650 grammot is elérte. Úgy tűnt, nincs más teendő, mint várni arra, hogy mind a két fiú megvívja a maga harcát.
A szülők és az orvos csoport mindenre készen állt, de reménnyel telve számolták az eltelt napokat.

Egy nap aztán Holli testében olyan fertőzés jelent meg, mely pocaklakó kisbabáját is veszélybe sodorta, ezért sürgősségi császármetszést kellett végrehajtani. Logan végül nem döntött rekordot, mindössze 18 nappal bátyja után, október 17-én jött világra. Három hetet sem töltött édesanya méhében egyedül, ám az esély, melyet testvérétől kapott, rettentő értékesnek bizonyult. Noha eredetileg ő volt a kisebb, a donor iker, Logan végül túlnőtte bátyját, 740 grammal, és 22,5 centivel született meg. A családnak minden oka megvolt a reménykedésre.

Bár a rekord elmaradt, az orvosok és a szülők egyaránt hitték, hogy csoda részesei lehetnek.

Végül mégis megtörtént a baj. Javuló egészsége ellenére Link komoly bélfertőzést kapott, ami nagyon agresszíven és gyorsan terjedt el picurka testében. Orvosai mindent megtettek annak érdekében, hogy megmentsék, de a sürgősségi műtét sem segített - ennél többet sajnos már nem tehettek.
Életének meghosszabbításával csak szenvedéseit növelték volna, így szülei október 22-én elengedték őt.

Internetes oldalukon azt írták: „Link Hősként született és Harcosként, újra és újra bizonyítva élte rövidke életét. Nagyon szeretjük Őt és sosem feledjük, azért kellett ilyen korán megszületnie, hogy bátyja, Logan igazi esélyt kapjon. Borzalmasan fáj, hogy elvesztettük Őt. Hálásak vagyunk az időért, amit vele tölthettünk és gyászoljuk az életet melyet élhetett volna. Utolsó óráit szeretetben, a szüleivel töltötte, utolsó perceiben végre édesanyja karjába bújhatott, békében ment el. Mindenért hálásak vagyunk, és köszönjük azoknak, akik velünk együtt őrzik Link emlékét a szívükben.”

Az összetört szülők küzdelme azonban még nem ért véget. Logan, testvéréhez hasonlóan, bámulatos fejlődése ellenére sajnos szintén a bélfertőzés tüneteit mutatta. Miután az antibiotikumok nem hoztak javulást, Hollit és Nicket arról értesítették, hogy fiukat speciális intézménybe szállítják.
A szülők rettegtek, hogy életben maradt gyermeküket is elveszítik.

Az anyuka alig mert belépni a kapun, ahol gyermekét kezelték. Attól rettegett, hogy a betegség ugyanúgy, mint Linket, Logant is legyőzi, a családnak pedig rövid idő alatt két fiú elvesztését kell feldolgoznia.
Holli úgy fogalmazott, hogy a koraszülött intenzíven az élet a hullámvasúthoz hasonlít. Egyik nap javultak Logan labor eredményei, másnap nem tolerálta a tejet és a tápszert sem. Később megmaradt benne egy kevés táplálék, ám a röntgen nem igazolt javulást. A kisfiú jobb napjain Holli kenguruzhatott is vele, ami mindkettőjüket nagyon boldoggá tette.

Logan nagyon lassan indult el a gyógyulás útján, ám többszöri visszaesést követően végül legyőzte a fertőzést.
„Eleinte a tejet nem tűrte jól, sem a tápszert, így csak mesterséges táplálékot kaphatott, mára azonban megtanult enni és nagyon élvezi a cumisüvegeit. Jelenleg 1885 gramm. Bár Logan küzdelmei még nem értek véget, további műtétek is várnak rá, de már gép nélkül lélegzik, és hamarosan hazajöhet. Nagyon büszkék vagyunk Rá és alig várjuk, hogy újra együtt lehessünk!” – írják szülei internetes adománygyűjtő oldalukon, ahol egyébként már több mint 6000 dollár gyűlt össze különböző jóakarók által a kisfiú és szüleik megsegítésére.

Hogy alakul a család élete napjainkban? A szülők utolsó blogbejegyzésükben arról írnak, hogy hazavihették Link hamvait, Logan pedig már túl van a nehezén - levették a gépekről, és fejlettsége a korának megfelelő.

Sok erőt és kitartást kívánunk a picinek és anyukájának, apukájának!

Történetük, mely az „Egy apró koraszülött, egy angyal” címet viseli, sok szülőnek adhat reményt és hitet. Ha szeretnéd támogatni a családot, ezen az oldalon megteheted

 

Fotók: https://www.gofundme.com/linkandlogan

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja