SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mire számíthat egy kismama, ha pozitív lesz a koronavírus tesztje?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-01-05
A koronavírus kapcsán sokat beszélnek arról, hogy kik tartoznak a veszélyeztetett korosztályba, illetve milyen betegségek esetén kell nagyon óvatosnak lenni. Arról azonban már kevés szó esik, hogy mit tehet egy kismama, ha COVID pozitív lesz. Hol látják el? Hova fordulhat? Miben befolyásolja a szülés folyamatát a fertőzés?
Mire számíthat egy kismama, ha pozitív lesz a koronavírus tesztje?

A Másállapotot a szülészetben mozgalom vette hosszú levélváltás során kiderítette mindazt, amit egy kismamának tudnia kell a koronavírus fertőzés és a várandósság kapcsán. A mozgalom a közösségi oldalán nyilvánosságra hozta a Nemzeti Népegészségügyi Központ COVID pozitív várandós ellátásával kapcsolatos állásfoglalását, melynek legfontosabb pontjai a következők.
 

1.Mi történik akkor, ha egy várandós koronavírus tesztje pozitív? Hova fordulhat a szükséges ellátások kapcsán?

Ha egy várandós kismama igazoltan fertőzött, akkor a vizsgálat előtt egyeztetnie kell a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatóval. Az előzetes egyeztetés során megbeszélésre kerül, hogy milyen időpontban végzik el a szükséges vizsgálatot. Amennyiben a vizsgálat halasztható, nem veszélyezteti sem a magzat, sem az édesanya életét, akkor azt a gyógyulás után kell elvégezni.
 

2. Szükség esetén milyen intézménybe szállítja a mentő a kismamát, ha igazoltan fertőzött?

A COVID-19 gyanús és igazolt személyek betegútját az Országos Mentőszolgálat szervezi. Ha egy kismama tudja magáról, hogy igazolt vagy feltételezett fertőzött, akkor ezt tudatni kell a Mentőszolgálattal, aki egyeztet a kórházakkal, hogy a kórház felkészülhessen a kismama fogadására.
 

3. Mikor számít ismét negatívnak egy korábban fertőzött kismama?

A kismamáknál is, ugyanúgy, ahogy mindenkinél, csak negatív PCR teszt birtokában jelenthető ki, hogy az adott személy negatív.
 

4. Mennyi időnek kell eltelnie a pozitív teszttől, hogy a kismama az általa korábban választott orvoshoz, kórházhoz fordulhasson? Mindenképpen szükséges negatív PCR teszt?

Jelenleg a 2020. november 7-én közzétett eljárásrendet kell alapul venni, ennek értelmében a koronavírus gyanús, illetve megerősített fertőzött személy izolációjára (elkülönítésére) vonatkozó szabályok:

  • ha a beteg 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 10 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó közösségbe engedhető
  • tünetmentes fertőzött elkülönítését a fertőzés igazolása, a pozitív SARSCoV-2 PCR vagy SARS-CoV-2 Ag teszt mintavételének napjától számított 10. napon lehet feloldani
     

5. Befolyásolhatja-e a pozitív COVID teszt eredménye a szülés módját?

Nem, az igazolt fertőzés nem indokolja a szülés módjának megváltoztatását.
 

6. Indokolt-e császármetszés javasolása pozitív COVID teszttel rendelkező kismamánál, aki tünetmentes, vagy nem mutat súlyos tüneteket?

Önmagában a pozitív teszteredmény nem indokolja a császármetszést. Ezt csak olyan esetben végzik el, amikor erre a kismama, illetve a baba érdekében szükség lehet. A császármetszés azonban nem csökkenti az újszülött fertőzésének kockázatát.
 

7. Szülés alatt kell-e maszkot viselni a kismamának?

Igen, szükséges. A maszk viselése csökkenti a fertőzés veszélyét a kismama és az egészségügyi személyzet között. Kiemelten fontos, hogy az igazoltan pozitív, illetve a feltételezhetően pozitív kismamák a szülés során végig viseljék a maszkot, még akkor is, ha ezt a szülés során nagyon nehéz megvalósítani. A szakemberek elmondják, hogy különösen a kitolási szakaszban nő meg a jelenlévők cseppfertőzésének kockázata.   
 

8. Ha igazoltan fertőzött a kismama, akkor mindenképpen külön kell választani a kisbabájától?

A COVID-19 fertőzött édesanya és újszülöttje elkülönítésére csak abban az esetben kell, hogy sor kerüljön, amikor azt az anya vagy az újszülött állapota megköveteli. Minden egyéb esetben a döntés az anya és az újszülött egészségi állapotán túl egyéni mérlegelés alapján történik. Ezzel kapcsolatban figyelembe kell venni az adott kórház logisztikáját és az aktuális járványügyi helyzetet.

Annak a valószínűsége, hogy az anya átadja az újszülöttnek a COVID-19 fertőzést alacsony. A baba fertőzésének kockázatát nem befolyásolja, hogy az anyával egy szobában vagy külön szobában gondozzák. Az édesanyának azonban minden szabályt be kell tartani, hogy cseppfertőzéssel ne fertőzze meg a kisbabát. Fontos, hogy viseljen maszkot szoptatáskor, mindig mosson kezet, mielőtt megfogja az újszülöttet, és amennyire lehet, kerülje a puszilgatást. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása alapján jelenleg úgy tűnik, hogy biztonságos a szoptatás, illetve a bőrrel érintkezés akkor, ha az anya minden óvintézkedést betart a fertőzés átadásának elkerülésére.

Olvasd el hasonló cikkeinket is témában!

Hogyan maradjunk nagybetűs anyák a Covid árnyékában?

Covid-oltás babatervezőknek

A COVID-19-ből gyógyult betegeknek ajánlott a kardiológiai kivizsgálás, mielőtt elkezdik a sportot!

Kép forrása: StockSnap képe a Pixabay -en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja