SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terhesség hétről hétre - 28. hét

Dr. Sápy Tamás [cikkei] - 2009-11-27
Terhesség hétről hétre: huszonnyolcadik hét. Hogyan fejlődik a kisbabám? Hogyan változik a testem? Hogyan változik az életem?
Terhesség hétről hétre - 28. hét

Válaszd ki azt a terhességi hetet, ami érdekel: 

12345678910111213
1415161718192021222324252627
28293031323334353637383940


 

Magzat fejlődése

Terhesség hétről hétre - 28. hét

A hét végére belépsz terhességed utolsó trimeszterébe. Ez elég mozgalmas időszak kicsinyed számára.  Fokozatosan egyre többet mocorog a 32. hétig, aztán már tekergődző mozgás váltja fel, helyszűke miatt, az eddig megszokott rugdalódzást. Szépen gyarapszik, már 36 centi és 1,1-1,2 kiló! Az orvos meg fogja mérni a méhed méretét. A méh teteje és a szeméremcsont közötti távolságból (méhfenék magassága) vagy a köldökhöz és szegycsonthoz viszonyított viszonyából meg tudja állapítani, hogy gyermeked a kellő ütemben növekszik-e.



Testem változásai

Terhesség hétről hétre - 28. hét

A test változásai a huszonnyolcadik hétenA méhed hihetetlenül nagyra tud tágulni! A normál súlya 56 gramm körül mozog; most kellően kitágulva a kicsinyed otthona, a méhlepénnyel, és a magzatvízzel együtt. Valójában a legtöbb, a terhesség utolsó szakaszában jelentkező tünetért a méh ilyen mértékű megnövekedése tehető felelőssé - mint például a hátfájás, láb-, bokadagadás, visszeresség, a gyomorégés és a viszkető bőr. A jó hír az, hogy ezek közül a tünetek közül a legtöbb elmúlik, mihelyst a szülést követően a méh visszanyeri eredeti méretét.
 

 


Életem változásai

Terhesség hétről hétre - 28. hét

Talán mostanában felmerül benned is az a kérdés, hogy miért is akartál terhes lenni? Nem számít mennyit vártál arra, hogy megéld ezt az áldott időszakot, nehéz megőrizned a pozitív hozzáállásodat, ha leginkább egy feszes léggömbre hasonlítasz. Ha teheted, maradj most otthon és lazíts, vedd olyan könnyedén az egészet, mint minden jó maratoni futó a hátralévő kilométereket.



Teendők a 28. héten

Terhesség hétről hétre - 28. hét

1. Tedd a házad bababiztossá.
2. Segíts a párodnak, hogy ő is érezhesse, ahogy a baba rugdal a pocakodban.
3. Ha az ujjaid megdagadtak, vedd le a gyűrűidet és tartsd őket biztos helyen a szülés utánig.
4. A saját és párod vércsoportjától függően lehet, hogy kapsz egy RhoGAM (Rh-immunglobulin) injekciót.



Heti tipp

Terhesség hétről hétre - 28. hét

Készülj fel a váratlan dolgokra is. Bár már van elképzelésed arról, hogyan fog lezajlani a vajúdás, valójában csak nagyon kevés szülés zajlik tökéletesen. Az idő előtti vajúdás jeleinek ismerete segíthet csökkenteni a koraszüléssel összefüggő szorongást.



A terhesség további heteiről a következő helyeken olvashatsz még:
Első trimeszter hetei - Második trimeszter hetei - Harmadik trimeszter hetei

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja