SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terhesség hétről hétre - 30. hét

Dr. Sápy Tamás [cikkei] - 2009-11-27
Terhesség hétről hétre: harmincadik hét. Hogyan fejlődik a kisbabám? Hogyan változik a testem? Hogyan változik az életem?
Terhesség hétről hétre - 30. hét

Válaszd ki azt a terhességi hetet, ami érdekel: 

12345678910111213
1415161718192021222324252627
28293031323334353637383940


 

Magzat fejlődése

Terhesség hétről hétre - 30. hét
A magzat a terhesség harmincadik hetében

Erre a hétre a kicsinyed érzékei olyan szintre fejlődtek, hogy már látja, hallja, tapintja és ízleli a körülötte lévő világot. Már válaszol a külső ingerekre, például, ha megbököd a pocakod, akkor ő is visszabök azon a ponton, belülről. Nagyon izgalmas, hogy tudsz a csemetéddel „beszélgetni”, játszani már a születése előtt is. Próbáld vakargatni a pocakod, és kedvesen beszélni hozzá, ha nagyon rugdos - majd meglátod, hogy már most is meg tudod nyugtatni kicsinyedet.



Testem változásai

Terhesség hétről hétre - 30. hét

A test változásai a harmincadik hétenAhogy elkezdesz gömbölyödni, mindenkinek lesz egy-két megjegyzése a terhességről, szülésről. Hallasz majd olyat, hogy ha fent van a baba, akkor kislány lesz, ha meg egészen lent van a pocakod, akkor meg kisfiad; meg hogy ha most együtt vagy a férjeddel, akkor az koraszülést okoz; meg, hogy a szülés közben kapott fájdalomcsillapító árthat a babának… és még sorolhatnám. Nehéz figyelmen kívül hagyni ezeket a megjegyzéseket. Nézd kritikusan, és próbáld meg elválasztani a mendemondát, a tényektől. És természetesen az orvosodat kérdezd meg, ha tényleg elkezdesz aggódni valami miatt.



Életem változásai

Terhesség hétről hétre - 30. hét

Ezeknél a mendemondáknál, kéretlen „jó tanácsoknál” sokkal kiborítóbb, amikor szörnyű szüléstörténetekkel traktálnak minket, minden részletet kidomborítva. Mindegy mi a céljuk vele, kéretlenül nem szabadna olyanokat elmondaniuk, hogy „annyi vért vesztettem, hogy majdnem belehaltam”, meg hogy: „42 órán át vajúdtam, és meg kellett, hogy császározzanak, mert a baba nem jutott oxigénhez” Az egyik kismama egy ilyen horror történet hallatán megkérdezte: ”És ezt most miért mondja el nekem?” Bárhogy is reagálj ezekre a történetekre, azt fontos észben tartanod, hogy minden szülés más és más, és bár sosem könnyű, az esetek elenyésző hányadában lép csak fel komolyabb komplikáció.



Teendők a 30. héten

Terhesség hétről hétre - 30. hét

1. Vásárolj babaülést/gyerekülést, babakocsit és minden más fontos babaruhát, amit még nem kaptál meg az eddigi babaajándékok között.
2. Számold a magzati rúgásokat.
3. Pakolj össze mindent, amire a kórházban szükséged lesz, és készíts egy táskányit a párodnak is.
4. Ismerd meg az idő előtti/korai vajúdás jeleit.
5. Próbálj ki olyan gyakorlatokat, amelyek megkönnyítik, hogy tested felkészüljön a szülés napjára.



Heti tipp

Terhesség hétről hétre - 30. hét

Ha finoman megpaskolod a pocakodat, érezheted, ahogy a babád visszarúg vagy visszaüt ott, ahol megérintetted. Olyan aranyos - így már azelőtt is játszhatsz a babáddal, mielőtt megszületne! Amikor visszarúg, próbáld megsimogatni a pocidat, beszélj hozzá gyöngéden vagy énekelj - látni fogod, hogy ez megnyugtatja.



A terhesség további heteiről a következő helyeken olvashatsz még:
Első trimeszter hetei - Második trimeszter hetei - Harmadik trimeszter hetei

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja