SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egyre több szifiliszes baba születik

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-02-17
Megnőtt a szifilisszel született babák száma Amerikában. Ez egy olyan nemi betegség, ami a méhlepényen átjutva megfertőzheti a magzatot is. Ha szüléskor felismerik, antibiotikummal kezelhető.
Egyre több szifiliszes baba születik

Egyre több szifiliszes baba születik Amerikában


2-3 alkalommal kellene teszteni a várandós nőket

Jelentősen megnőtt a szifilisszel született babák száma Mississippi államban - írja a Live Science. Míg 2016-ban csak tíz megbetegedésről, 2021-ben már több százról számoltak be a régió kórházai. 

Dr. Thomas Dobbs, a Mississippi Egyetem Egészségügyi Központjának munkatársa a Twitteren azt írta, hogy a váradósság alatt a nőket 2-3 alkalommal kellene tesztelni. 


Mi is az a szifilisz? 

A szifilisz egy nemi úton terjedő betegség, melyet Treponema pallidum nevű baktérium okoz. A magzatot is megfertőzheti a méhlepényen átjutva. A betegség következményei lehetnek a csontelváltozások, a máj- és lépmegnagyobbodás, valamint agyi és idegi problémák. Ha a magzat megfertőződik, akkor magasabb lesz a vetélés, a koraszülés, a halva születés és a csecsemőhalál kockázata. 

Az amerikai járványügyi központ (CDC) ajánlása szerint már az első terhességi vizsgálat alatt ki kell szűrni a fertőzést, és ha a teszt pozitív, akkor antibiotikumos kezelésre van szükség. Akiknél pedig magas a betegség kockázata, azoknál a terhesség 28. hetében és a szülésnél is el kell végezni a vizsgálatot. 

Ha a betegség kiderül a szülés előtt, akkor antibiotikummal gyógyítható, ezzel pedig megelőzhetőek a későbbi problémák. 

Az Egyesült Államokban nemcsak Mississippi államban nő az esetek száma. Az eddigi adatok alapján míg 2013-ban országos szinten 360 esetről számoltak be, addig 2021-ben már 2700-ról. 

Magyarországon a kötelező terhességi vizsgálatok során végeznek szifilisz szűrést is.

Indexkép: Daniel Reche képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja