SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A toxémiáról

Nováky Rita [cikkei] - 2004-06-17
Végig az egyszerűség kedvéért toxémiáról fogok írni, de a mai elnevezései az EPH gestosis vagy a PE (praeclampsia) Ezzel találkozhat a kismama a zárójelentésen vagy szakkönyvekben is.
A toxémiáról

Mi is az a toxémia?

Csak az emberi fajra jellemző, a terhességben előforduló magas vérnyomás, melyhez fehérjevizelés, ödéma és egyéb elváltozások kapcsolódhatnak. Pl. szív és érrendszeri -, központi idegrendszeri zavarok. A szülés után az anyai tünetek jellemzően megszűnnek.
 

Mi okozza a toxémiát?

Az oka még nem ismert, de a kialakulásában szerepet játszanak az immunológiai okok, pl. ugyanannak a nőnek nem minden terhességében alakul ki toxémia, vagy a nő második férjétől viselt várandóssága alatt nem alakul ki. Elképzelhető, hogy a bizonyos gének is örökítik a hajlandóságot, van, hogy a kismama anyjánál is felismerték a toxémiát.

Hormonális és anyagcsere problémákat is tudnak a kutatók a hátterében, de régebben úgy gondolták, hogy az anya vérében bizonyos mérgező anyagok halmozódnak fel = toxinok, és ezek hatására emelkedik meg a vérnyomás.
 

Kiket veszélyeztet a toxémia?

  • akik már tudnak a magas vérnyomásukról, terhesség előtt is már kezelés alatt álltak,
  • vesebetegségük van, vagy előzményükben ez szerep
  • a kismamának családjában már előfordult toxémia
  • akiknek ikerterhességük van
  • cukorbetegek


A toxémia szülészeti besorolásai:

  • Késői toxémia
  • Átmeneti terhességi hipertónia
  • Rárakódásos hipertónia 


A toxémia szűrővizsgálatai

Minden alkalommal a szülésznő, a terhesség korai idejétől fogva minden találkozáskor vérnyomást, testsúlyt mér és vizeletvizsgálatot végez. Trimeszterenként kiegészítő laborvizsgálatot végeznek. Ha a kismama az előző terhességében toxémiás volt vagy valamelyik tünete felhívja a figyelmét a toxémia lehetőségére, akkor fokozottan figyelnek a laboreredményekre, májfunkciós, vesefunkciós, vérképvizsgálatokat végeznek. Szemészeti, neurológiai, EKG és ultrahangos vizsgálatokat, rendelnek el. Ennek gyakoriságát, szoros megfigyelését a szülészorvos végzi.


A toxémia kezelése

Enyhe esetben - a szülészorvos megítélése szerint - ágynyugalom és szoros megfigyelés.
Ha a tünetek erősödnek: azonnali kórházi bent fekvést igényel. Ágynyugalom, vérnyomáscsökkentők és a kismama és magzatának szoros megfigyelése szükséges. Stresszmentes környezet.


Toxémiás diéta

A szülészorvos javaslatára érdemes felkeresni egy dietetikust, hogy a diétát segítsen felállítani. Mindenképpen sószegény, fehérjében, vitaminokban gazdag étrendet kell követni. Általában a folyadékbevitelt nem indokolt korlátozni.


Toxémia és szülés

A toxémia súlyosságától függően az orvos állapítja meg a szülés idejét és módját. Ha az anyai állapot úgy kívánja, illetve ezzel összefüggésben magzati veszély fennáll, a terhesség befejezését kezdeményezik.

a korábban meglévő magas vérnyomás a terhességgel kapcsolatos toxémiábal súlyosbodik. - a terhesség harmadik harmadában illetve a szülés alatt emelkedik meg a vérnyomás, esetleg a szülés utáni 1-2 napban alakul ki, de a szülés után 10 nappal rendeződik - a terhesség 20 hete után jelentkezik a magas vérnyomás, fehérjevizelés tapasztalható, az ödéma nem feltétlen jellemzője a betegségnek, de a hirtelen kialakuló, gyorsan elterjedő ödéma kiegészíti a kórképet. Központi idegrendszeri zavarokat okozhat, ezek a legsúlyosabb szövődmények közé tartoznak. A laboreredményekben is kimutathatók a betegség következményei.Krónikus hipertónia - a magas vérnyomás már a terhesség előtt is ismert volt, illetve a terhesség 20 hete előtt fedezték fel.

Fotó: OpenStax / Wikimedia

Nováky Rita


Nováky Rita
Szülésznő

Munkahelyem: a Kútvölgyi Kórház szülészete

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.szuleszno.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja