SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ikreket vársz?

[cikkei] - 2004-09-02
Először is engedd meg, hogy szívből gratuláljak! Várandósságod és az egész ez utáni helyzeted különleges lesz, hiszen nem egy, hanem két (vagy több) kicsi élet növekszik a pocakodban, melyeknek különleges figyelmet kell szentelned nemcsak a várandósság alatt, hanem a szülés közben és után is.
Ikreket vársz?

 "Ikresnek lenni" sokkal nehezebb, összetettebb feladat, mint egy babát kihordani, megszülni és felnevelni - ám éppen ez adja a szépségét, nagyszerűségét. Ezért joggal érezhetsz büszkeséget most is és később is. Természetesen az ikrekkel járó fizikai, pszichikai és szellemi "munka" már a várandósság vége felé legalább a duplája, s erre fel kell készülnöd.

Ám a babákból feléd áradó szeretet és ragaszkodás is ugyanúgy sokszorosára fog nőni a következő hónapok, évek folyamán - ha befelé koncentrálsz, talán már egész korán, a magzati korban érezheted ezt.

Tehát ne hagyd, hogy bárki is sajnáljon, vagy azzal ijesztgessen, milyen nehéz lesz! Hidd el, hogy képes leszel két vagy több babát kihordani, világra hozni, szoptatni, és sikeresen felnevelni, és ez rengeteg örömet fog neked okozni.

A sikerhez viszont elengedhetetlen a kompetencia érzése. A képesség, hogy tudjuk megelőzni, vagy hatékonyan megoldani a felmerülő nehézségeket, problémákat. Ehhez két dologra lesz szükséged:

1.Hallgass az anyai ösztönöneidre! Ne engedd, hogy bárki is eltérítsen azoktól! Tartsd szem előtt, hogy a legtöbb ember egyenként szüli és neveli a gyerekeit, és nincs tapasztalata az "ikresség" területén. Ennek megfelelően a saját gyermeknevelési és -gondozási tapasztalatait, élményeit és tanácsait is fenntartással kell kezelned.

2. Informálódj megbízható forrásokból! Nagyon hasznos mindent elolvasni, megnézni, meghallgatni, ami az ikrekkel kapcsolatos és meg tudsz kaparintani. Sajnos magyar nyelven csak kevés írott információ áll rendelkezésre, de azért vannak jó és értékes források, melyeket érdemes beszerezni, letölteni. Néhány ezek közül:

  • Métneki Júlia: Ikrek könyve (alapmű!!!)
  • Zentner, C.: Twins (angol nyelvű, fordítása elérhető e cikk  szerzőjénél)
  • Bryan, E. M.: Twins in the family (angol nyelvű, fordítása elérhető e cikk szerzőjénél)
  • www. babanet. hu/ikrek (magyar)
  • www. koloknet.hu/ikrek (magyar)
  • www. multiples. com (angol)
  • www. babycenter. com/twins (angol)
  • a La Leche Liga és a Szoptatásért Magyar Egyesület kiadványai
  • Supertwins c. videókazetta a BBC kiadásában (angol)

Érdemes már előre felvenni a kapcsolatot egyrészt a védőnővel és a gyermekorvossal -  biztosan vannak már ikres tapasztalataik és így sok jó és hasznos tanácsot tudnak adni - , valamint más, ikres kismamákkal, akiknek élményeiből, tapasztalataiból rengeteget lehet tanulni.

Nyugodt, komplikáció-mentes terhességet, könnyű szülést és az ikrekkel eltöltött boldog, változatos éveket kívánunk Neked!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja