SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A terhesség tönkreteszi a fogakat?

Családinet [cikkei] - 2011-01-03
Bár a legtöbb kismama tudatában van annak, hogy a megfelelő szájhigiénia fontos a saját és a baba egészsége szempontjából is, számos félreértés és hamis információ miatt sokan mégis elkerülik a fogorvost várandósságuk alatt. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa szerint azonban a szakemberek biztonságosan és hatékonyan tudják kezelni a felmerülő problémákat.
A terhesség tönkreteszi a fogakat?

A várandósság hat a fogakra is
A terhesség időszakában a nők orális egészsége számos jelentős változáson megy keresztül.
Az Academy of General Dentistry (AGD) szerint a kismamák egyaránt tapasztalhatnak ínygyulladást, terhességi daganatokat, és közepestől súlyosig fajuló íny-megnagyobbodást.

Gyakori ínygyulladás
Klinikailag a terhességi ínygyulladás nem különbözik a nem terhességitől. A páciensek pirosságot, gyulladást tapasztalhatnak az ínyükön, előfordulhat vérzés és a fogak mozgása is. A felmérések szerint a kismamák 30-100 százaléka tapasztalhatja ezeket a tüneteket - változó intenzitással. A vérzés és az íny gyulladása a várandósság minden szakaszában megfigyelhető, de jellemzően mégis a harmadiktól a hatodik hónapig alakul ki. Ilyenkor még fokozottabb figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára. A gondos szájápolás (amelynek a fogmosáson kívül a fogselymezés és szükség esetén a szájvízhasználat is része), valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzés enyhíthet a kellemetlen problémán.


Terhességi daganatok
A terhességi daganatok megjelenéséről a kismamák közel 10 százaléka számol be. Ezek a kis daganatok - amelyek nem rákos jellegűek - a szájban növekednek és jellemzően a baba megszületése után eltűnnek. Többnyire fájdalmas, piros vagy bordó kinövésekről van szó, amelyek spontán vérezhetnek is. Ha ezek a tumorok valóban fájdalmat okoznak, komolyan véreznek vagy zavarnak az evésben, a sebészeti eltávolításuk is szóba jöhet.

Íny-megnagyobbodás (gingival enlargement)
Az íny-megnagyobbodása, amely gyakorlatilag az ínyterület megnövekedését jelenti, sokkal ritkább jelenség, mint az ínygyulladás vagy a terhességi daganatok. Igen ritka, ám súlyos esetben az íny akár a fogakat is befedheti.
Mind erről a jelenségről, mind a terhességi ínygyulladásról azt gondoljuk, hogy egy túlzott válaszreakció eredményei, amelyet ebben az időszakban a szervezet a baktériumokra produkál. Éppen ezért elengedhetetlen a várandósok oktatása és biztatása a jó szájhigiénia fenntartására. Ha ugyanis nem a megfelelő a szájápolás, az említett problémák nem csak, hogy nem javulnak, de tovább romolhatnak. Vagyis a terhesség során mindenképpen jelentkezni kell a fogorvosnál, ha problémát észlelünk, a szokásos félévenkénti ellenőrzéseken kívül is. Az is igaz, hogy a nem sürgős és nagyobb fájdalommal járó beavatkozásokat inkább a terhesség után szoktuk elvégezni. Azonban az félreértés, hogy nem készülhet röntgen a kismamáknál, ugyanis ha szükséges, nyugodtan sor kerülhet erre, elsősorban az első trimeszter után. Ugyanígy injekció is adható. Általában elmondható, hogy a kényelem, a hányinger elkerülése miatt tanácsosabb a 4. és a 6-7-ik hónap közé tenni a kezeléseket. - tanácsolja dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa.   

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja