SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sportolhat az ikreket váró kismama?

Családinet [cikkei] - 2011-08-05
Azt mondták, ha ikreid lesznek, híznod kell, többet kell enned és fokozottabb terhességi tüneteid lesznek. Hogyan befolyásolja ez a megszokott edzéstervedet? Ki kell próbálnod, hogy mi a legjobb neked és a babáidnak.
Sportolhat az ikreket váró kismama?

Tornázni biztonságos?

A válasz igen bonyolult. Az egy babát váró nőknek napi 30 perc tornát ajánlanak. Azonban az American Collage of Obstetricians and Gynecolists (ACOG) azt javasolja az ikerterhes nőknek, hogy tartózkodjanak az aerobik tornáktól, mert az növeli a problémák valószínűségét. Célszerű megbeszélni egy orvossal a lehetőségeidet. Ha rendszeresen mozogtál a terhesség előtt, akkor valószínűleg az orvos azt javasolja majd, hogy folytasd az aktív életmódot, ameddig ő azt biztonságosnak tartja.

Milyen mozgásokat végezhetsz?

Amikor megkapod az engedélyt az orvosodtól, elkezdhetsz (folytathatsz) valamilyen testmozgást. Ha korábban sétáltál, akkor jó eséllyel várandósan is fogsz tudni, a terhesség első felében biztosan. A nem túl megterhelő sportokat javasolják inkább, mivel ezek kevésbé veszélyesek. Ilyenek például az úszás, szobabiciklizés és a karerősítés, valamint a jóga és a Kegel-gyakorlatok.

Mik a jelei annak, hogy abba kell hagyni a tornát?

  • Összehúzódásokat érzel
  • Kismedencei nyomást érzel
  • Ha vérzést tapasztalsz
  • Szédülsz
  • Ha bedagad a lábad

Az egész terhesség ideje alatt tartsd a kapcsolatot az orvosoddal!

Mikor kell csökkenteni, esetleg abbahagyni a tornát?

Ameddig jól érzed magad és élvezed, addig a legtöbb orvos azt javasolja, hogy folytasd, ameddig te jónak látod. Az orvos általában a 20. hét körül szokta javasolni a torna abbahagyását. Természetesen, ha megbetegszel vagy valamilyen oknál fogva ágyba kényszerülsz, akkor ez hamarabb bekövetkezhet. A legfontosabb, hogy mindig beszéld meg az orvosoddal a teendőidet!

Fotó:
helmutli: Glück 

Testedzés, mozgás kismamaként

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja