SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az OEP megszüntette AFP vizsgálatok finanszírozását

Családinet [cikkei] - 2014-07-08
Az OEP július 1-től megszüntette az AFP vizsgálatok finanszírozását, mellyel kapcsolatban a Down Egyesület az alábbi állásfoglalást adta ki.
Az OEP megszüntette AFP vizsgálatok finanszírozását

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) július 1-jétől nem finanszírozza a várandósok AFP vizsgálatát. Az eddig a 16. terhességi héten elvégzett vérvizsgálat az összes alkalmazott szűrőeljárás közül a legkevésbé megbízható volt és nagyon sok olyan esetben is eltérést mutatott, amikor valójában nem állt fenn semmilyen genetikai elváltozás. Az AFP vizsgálat így sok fölösleges aggodalomhoz vezetett a várandósok körében, akik egyébként is szinte egyik szűrővizsgálattól a másikig szorongják végig a terhességüket, olyan akadályversenyként futva végig a kilenc hónapot, ahol csak az győzhet, akinek a magzata és a gyermeke tökéletes élettani értékekkel és legalább átlagos fejlődési mutatókkal rendelkezik.

Ebben a helyzetben nem csak az üdvözlendő, hogy ez az indokolatlan vizsgálat már nem része a rutineljárásnak, de hasonlóan örvendetes lenne, ha a kromoszóma-rendellenességek - leginkább a Down-szindrómás magzatok - kiszűrésére történő igyekezet közben nagyobb körültekintéssel járnánk el.

Az Egészségügyi Minisztérium "a Down-kór prenatális szűréséről és diagnosztikájáról" szóló szakmai protokollja a Down-szindróma várandósság alatti diagnosztizálásának fontosságát jelenleg abban jelöli meg, hogy "így a Down-kóros újszülött világrahozatala megelőzhető", jóllehet a diagnosztikus beavatkozásoknak a leendő szülők informálását kellene céloznia. Ennek jelenleg az is akadálya, hogy az egészségügy maga sem tartja feladatának, hogy a Down-szindrómások fejlődésének és önállóságának mai lehetőségeivel, ők és családjaik valós körülményeivel kapcsolatban naprakész információkkal rendelkezzenek; maga a protokoll is pontatlan, szakmailag értelmezhetetlen adatok alapján fogalmaz meg az állapot súlyosságát eltúlzó, elavult előítéleteket.

Örvendetesnek tartanánk tehát, ha az AFP-nél hatékonyabb, a várandósok ellátásában továbbra is alkalmazott szűrő- és diagnosztikai eljárások során a leendő szülőket valós információkra támaszkodva, a családok érdekeit és autonómiáját szem előtt tartva tájékoztatnák, a kötelező AFP eltörlésével felszabaduló forrásokat pedig a társadalmi integrációban elsődleges jelentőséggel bíró korai fejlesztés - konkrétan a korai fejlesztő intézmények - támogatására fordítanák.

Bővebb információ a Down Egyesületről
A Down Egyesület segíti a Down-szindrómával és más értelmi fogyatékkal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat, hogy aktív és boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként. Missziójukkal összhangban - az 1998-ban, érintett családok által útjára indított egyesületben - igyekeznek életen átívelő segítséget nyújtani a hozzájuk fordulóknak. Már régóta működő, nemrégiben indult és kidolgozás alatt lévő programjaik egymásra épülnek, biztosítva az ellátottak folyamatos kísérését. A teljes esélyegyenlőséget kívánják elérni, hogy a fogyatékossággal élők produktívan gazdagíthassák környezetüket.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja