SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terhesség alatt életveszélyes az Algopyrin és a Cataflam?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-11-24
Aspirin, Cataflam, Algopyrin. A legtöbb kismama úgy tudja, hogy ezek fogyaszthatók várandósság alatt, mert nem veszélyesek. A neves amerikai gyógyszerészeti szervezet, az FDA tájékoztatása alapján azonban súlyos problémákat okozhatnak. Mit tehet akkor egy kismama?
Terhesség alatt életveszélyes az Algopyrin és a Cataflam?

A legtöbb nő már a baba tervezésekor, de legkésőbb az első hónapokban felkészül arra, hogy a lehető legkevesebb méreganyagot vigye be a szervezetébe. Emiatt sokan megpróbálják elkerülni a különböző gyógyszereket. Sajnos még így is sok a kérdés és sok a bizonytalanság.

Az amerikai gyógyszerészeti szervezet (FDA) mostani ajánlása szerint nem javasolt az úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) szerek fogyasztása a terhesség 20. hetétől, mert súlyos egészségkárosodást okozhatnak a magzatnak. Az FDA figyelmeztetése szerint ezek a szerek a magzat veséjének működésében tehetnek kárt, súlyosabb esetben a magzat halálát is okozhatják.


Melyek azok az NSAID gyógyszerek?

Ezek közé a szerek közé tartoznak többek között a Cataflam, az Aspirin, illetve az Algopyrin is, valamint a legtöbb népszerű, vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szer. Az ibuprofent szintén a NSAID szerek közé sorolják. Az FDA ajánlásában az NSAID szerek felsorolása között nem szerepel az Algopyrin, mint kerülendő készítmény, ennek oka, hogy számos nyugati országban nem használják, kivonták a forgalomból egyéb mellékhatásai miatt. 


Mit tehet egy kismama, ha fájdalma van?

Elsősorban beszéljen a kezelőorvosával, hiszen ő rendelkezik azzal a tudással, ami szükséges ahhoz, hogy a kérdésben döntsön. Soha nem szabad egy-egy tünet alapján diagnosztizálnia magát senkinek.

Az Egyesült Királyság legnagyobb egészségügyi kérdésekkel foglalkozó weboldala, az NHS a kismamák számára a paracetamol készítményeket ajánlja fájdalom- és lázcsillapításra. Elmondásuk szerint nincs bizonyíték arra, hogy az ilyen tartalmú készítmények káros hatással lennének a születendő gyermekre, de felhívják a figyelmet, hogy ennek ellenére is csak a lehető legrövidebb ideig és legkisebb mennyiségben fogyasszák őket. Abban az esetben, ha kis adagban nem segít, akkor további tanácsért mindenképpen forduljanak a kezelőorvosukhoz.

További fontos tudnivaló az angol NHS egészségügyi oldal szerint, hogy a paracetamolt és a koffeint együttesen tartalmazó szerek kerülendők, ugyanis a magas koffeinszint káros lehet a magzat egészségére nézve. Kiemelik, hogy nem kell teljesen lemondani az ilyen gyógyszerekről, csupán oda kell figyelni a koffeintartalom mennyiségére.


Melyek a kerülendő gyógyszerek terhesség alatt?

Legegyszerűbben fogalmazva terhesség alatt a legjobb, ha az összes gyógyszert elkerülöd.

Nyilván ez bizonyos esetekben lehetetlen, de a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy csak indokolt esetben szedj be bármilyen gyógyszert várandósság alatt. Enyhe fájdalomra, lázra vagy olyan panaszra, amit el tudsz viselni, ne szedj tablettákat. Amennyiben a fájdalom vagy a panasz erősödik, mindenképpen a kezelőorvossal egyeztess és ő tanácsoljon neked megfelelő gyógymódot.

 

Kép forrása: Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja