SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 hónapos terhesen vett részt az olimpián: megéri két ember életét kockára tenni egy álomért?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-08-02
Nada Hafez, a kairói vívó hét hónapos terhesen állt a pástra. Vajon tényleg megéri ekkora kockázatot vállalni az olimpiai álomért? Ez a történet új kérdéseket vet fel az élsport és a terhesség kapcsolatáról. Szakértők segítségével jártuk körbe, hogy milyen veszélyeket rejt a várandósan végzett sport, és mire kell figyelniük a kismamáknak.
7 hónapos terhesen vett részt az olimpián: megéri két ember életét kockára tenni egy álomért?

/Kiemelt képünk illusztráció: Ekaterina Dyachenko (Oroszország) és Olena Khomrova (Ukrajna) 2012 április 13, Ukrajna/


Megdöbbentő bejelentést tett az olimpiai vívó: hét hónapos terhesen versenyzett Párizsban

Nada Hafez, az egyiptomi vívó, aki a hétfői párizsi olimpián a nyolcaddöntőben esett ki, megdöbbentő hírt közölt a világgal: hét hónapos terhesen lépett pástra. Hafez, aki már a harmadik olimpiáján versenyzett, elárulta, hogy az első meccsét az amerikai Elizabeth Tartakovsky ellen megnyerte, majd a koreai ellenfelétől vereséget szenvedett.  A 26 éves sportoló ekkor vallotta be, hogy már a terhessége harmadik trimeszterében jár.

"Úgy tűnhetett, hogy ketten vagyunk a páston, de valójában hárman voltunk: én, az ellenfelem és a születendő kisbabám”

– mondta Hafez, akit a BBC idézett. "Ez egy fizikailag és érzelmileg is kihívásokkal teli időszak volt, de a sport és a magánélet egyensúlyáért vívott küzdelem teljes mértékben megérte. Szerencsés vagyok, hogy a férjem és a családom bízott bennem és támogattak.”
 


 

Szalka Andrea személyi edző szerint a vívás nem javasolt terhesen, mivel a sérülésveszély folyamatosan fennáll, még a védőruházat ellenére is.

"Terhesen megváltozik a test súlypontja, sokaknak romlik az egyensúlyérzéke, ami kifejezetten nehézzé teszi az ilyen jellegű sportokat. A stresszhelyzet miatt pedig fennáll a koraszülés veszélye is, ráadásul ha egy kismama izgul, akkor megemelkedhet a vérnyomása is, ami szintén kockázatos. Bár Hafez élsportoló, és így a veszélyesség tompul, az edzők is nagyon odafigyeltek rá.”

Hozzátette, hogy az egyiptomi sportolónőre természetesen lelki teher is nehezedik, hiszen folyamatosan vigyáznia kell magára és a babájára. "Azok, akik elsőre elborzadnak Hafez döntésén, gondoljanak bele, hogy ő régóta sportol, és ez más helyzet, hiszen mögötte egy komoly edzettségi állapot van. Az edzettebb szervezet jobban alkalmazkodik a terheléshez, és a sportolói múlt tompítja a veszélyeket.”
 

Az élsport veszélyei terhesen

A terhesség és a test reakciója mindenkinél más, ezért az első és legfontosabb dolog, hogy konzultáljunk orvosunkkal, szülésznőnkkel. Ha eddig nem sportoltunk, ne most kezdjük el! – tanácsolja Csermely Gyula szülész-nőgyógyász.

Hozzáteszi, hogy általánosságban a mozgás mérsékeli a legtöbb terhességi panaszt, különösen a vízvisszatartást (ödéma) és az emésztési zavarokat. Azonban vannak sportágak, amelyeket kerülni kell a terhesség alatt, ezek a következők:

  • Lovaglás és biciklizés: a lehetséges esések miatt.
  • Síelés: az esések mellett a magaslati levegőt is nehezebben viselik a várandósok.
  • Harcművészeti sportok: a fizikai kontaktus miatt.
  • Futás: főként a terhesség vége felé az ízületek magas terhelése miatt nem ajánlott.
     

A sport hatása a magzatra

Csökkent méh véráramlás: Terhelés során csökkenhet a méh véráramlása, de a magzat oxigénellátottsága kompenzálódik.

Glükózellátás csökkenése: Az anya vércukorszintje csökkenhet, de ez nem jelent veszélyt rövid távon. Azonban az elnyújtott intenzív edzés nem ajánlott.

Túlhevülés: A megemelkedett testhőmérséklet káros lehet a magzatra, különösen az első trimeszterben.
 

Mit és hogyan ajánlott mozogni terhesen?

Első trimeszter:

Az első hetekben várjuk ki a terhesség hatásait, majd orvosi konzultáció után enyhe intenzitással sportolhatunk. Kerüljük az intenzív megerőltetéseket.

Második trimeszter:

Ebben a fázisban általában fittek vagyunk, és a megszokott sport folytatható, de a mozgáskiterjedést a has méretéhez kell igazítani. Különösen javasolt a gátedzés.

Harmadik trimeszter:

Az utolsó trimeszterben fokozatosan csökkentsük a sportterhelést. A has növekedése és a test súlypontjának változása miatt korlátozni kell a mozgáskiterjedést.


Alapgyakorlatok:
 

  • Guggolás: Normál alapállás csökkentett mozgáskiterjedéssel jobb választás.
  • Kitörés: Korlátozza a mozgáskiterjedést, kerüljük az aszimmetrikus gyakorlatokat.
  • Hanyattfekvésben végzett gyakorlatok: A 4. hónaptól kerülendőek a vena cava kompresszió szindróma miatt.

A szakértők szerint a terhesség alatt végzett sportolás számos előnnyel járhat, ha figyelünk a testünk jelzéseire és a megfelelő iránymutatásokra. Mozogjunk tudatosan, hallgassunk a testünkre, és tartsuk szem előtt a biztonságot mind saját, mind a magzat egészsége érdekében. Íme néhány további jótanács, hogy a várandósság időszaka boldogan és egészségesen teljen:

  • Pihenjünk eleget: A terhesség alatt a testünk sok energiát igényel. Adjunk magunknak elegendő időt a pihenésre és az alvásra.
  • Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan: Az egészséges étrend segít a megfelelő tápanyagok bevitelében, amely mind nekünk, mind a babának jót tesz.
  • Hidratáljunk megfelelően: A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása különösen fontos a terhesség alatt.
  • Kerüljük a stresszt: Próbáljunk meg relaxációs technikákat beiktatni a mindennapjainkba, mint például a meditáció vagy a légzőgyakorlatok.
  • Kérjünk segítséget: Ne féljünk segítséget kérni családunktól és barátainktól, különösen, ha úgy érezzük, hogy túlterheltek vagyunk.

Minden kismama egyedi, és mindenkinek más és más tapasztalatai vannak a terhességgel kapcsolatban. Bízzunk magunkban és abban, hogy képesek vagyunk a legjobbat nyújtani magunknak és a babánknak. Mindenkinek boldog és egészséges várandósságot kívánunk!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
Súlyosbodó visszérhelyzet nyáron? Így előzhetjük meg

Súlyosbodó visszérhelyzet nyáron? Így előzhetjük meg

Minél magasabb a hőmérséklet nyáron, annál kevesebb ruhát hordunk. A lenge öltözet vagy fürdőruha viselete azonban nem mindenki számára felszabadító érzés. Sokan küzdenek ugyanis visszerekkel, amelyek a melegben még feltűnőbbé válnak és gyakran fájdalmasak. A Budai Egészségközpont érsebész főorvosa, dr. Barta László összefoglalja a visszérrel kapcsolatos tüneteket, a leghatékonyabb megelőzési módszereket és a kialakult betegség kezelési lehetőségeit.
Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

A testsúlygyarapodásnak legtöbbször természetes oka van: több energiát viszünk be, mint amennyit leadunk. De vannak bizonyos jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy hormonális háttere lehet a hízásnak - elsősorban ilyen, ha más okkal nem magyarázható a testsúly növekedése. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista azokat a gyakoribb endokrinológiai betegségeket vette számba, amelyek hízást okozhatnak.
Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Cseuz László 16 nap alatt érkezett meg Párizsba, a nyári olimpiai játékok helyszínére péntek délután.
Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Az alkohol alapvetően toxikus hatással bír a májra, és a korábbi, szívesen hangoztatott mondásokkal ellentétben, mára bebizonyosodott, hogy nincs is még egészségesnek mondható alkoholmennyiség. Mindez nem jelenti azt, hogy alkalmanként nem lehet koccintani egy-egy pohárral, de májbetegséggel élőknek nagyon körültekintőnek kell lenniük ezen a téren. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, van-e olyan mennyiség, amit még elfogyaszthatnak a hepatitiszes betegek, befolyásolja-e ez a kezelést, illetve milyen tünetek esetén kell mindenképpen orvoshoz fordulni.
A szerkesztő ajánlja