SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szabad vagy nem?

Kókai Kata [cikkei] - 2007-02-28
Sok első gyermekét váró kismama nincs tisztában vele, mit tehet várandósság idején, és mit nem.
Szabad vagy nem?

A kismamák nagy része számtalan figyelmeztetésben részesül. Ne fess hajat, ne hajolj le, ne emelj nehezet. A kérdés azonban az, hogy vajon melyik óvintézkedés jogos, és melyik alaptalan. A várandósság lemondásokkal jár, de nem azt jelenti, hogy minden szokásunkkal fel kell hagynunk.

Lehet hajat festeni?

Az első és legfontosabb intelem, hogy várandósság idején ne fessünk hajat. De vajon miért tilos egy külső változtatás? Önmagában a hajfestés nincsen hatással a magzatra, hiszen a festék csupán külsőleg, a bőrön hat, és nem kerül be a szervezetbe. Ugyanakkor az erős vegyszeres gőzt belélegzi a kismama, ami már a magzatra is hatással lehet. A magzatra gyakorolt hatás még nem bizonyított, de jobb elkerülni az esetleges problémákat.

A várandósság első trimesztere a legkritikusabb időszak, ekkor alakul ki a magzat néhány létfontosságú szerve. Főként ez a néhány hét igényel óvatosságot, így a hajfestést is jobb elkerülni. Célszerű már a várandósság előtt visszafestetni hajunkat eredeti színére, vagy áttérni a természetes henna festékre.

Szabad sportolni?

A sportolás egyértelműen hasznos és szükséges várandósság idején, hiszen a kismama szervezetét erősíti, és a szülésnél is segítséget jelenthet. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt a tényt, hogy bizonyos sportok veszélyesek lehet. Minden olyan tevékenység, amely során a kismama megsérülhet, a magzatra is káros hatással lehet, így a kerékpározást, hegymászást, extrém sportokat, s minden balesetveszélyes mozgást el kell kerülni. Helyette érdemes az úszást, kismama tornát, jógát választani, ezek kevésbé veszélyesek, mégis megmozgatják az izmokat.

Szabad szaunázni, úszni, szoláriumozni?

A szauna az átlag ember szervezetét is megterheli, a várandósság idején pedig az egyébként is fokozott megterhelésnek alávetett szervezet nem tűri jól a nagy meleget, a szélsőséges körülményeket. Emellett a túlzott meleg (gondoljunk csak a lázra) károsítja a magzatot, így mindenképpen kerülni kell.


A napozás és a szolárium használat káros hatásait már ismerjük, s jelen esetben egy kialakulóban lévő életről van szó. Egy felnőtt, immunrendszerrel rendelkező ember könnyebben viseli a káros hatásokat, a magzat azonban -akinek még a szervei sem fejlődtek ki teljesen- nem tud védekezni az őt érő sugárzások ellen. Az arcszolárium természetesen nem okozhat gondot, hiszen csak az arc, legfeljebb a dekoltázs területére hat.

Szabad strandra, bálba, diszkóba járni?

Mindenképpen el kell kerülni azokat a helyeket, ahol a kismama hasa megsérülhet. Egy szórakozóhelyen szinte elkerülhetetlen, hogy az emberek összekoccanjanak, ami ártalmas lehet a magzatra. A bálok, diszkók, koncertek emellett a hangos zene miatt is kerülendők, ha a magzat már elég nagy, úgyis jelét adja, hogy számára kellemetlen a fülsértő zaj. Strandon ügyeljünk a higéniára, mert a menstrució hiánya miatt gyengülhet a hüvely védekezőképessége, ráadásul a klóros víz is károsítja a hüvelyflórát.

Szabad hajolni, nehezet emelni?

Nehezet emelni semmiképpen nem tanácsos, kérjünk inkább segítséget a családtól. Az állandó hajolgatás szintén kellemetlen és megterhelő, főként a várandósság második felében, nagy pocakkal. Nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem szabad lehajolni, csupán kerülni kell e mozdulatot.

Szabad házas életet élni?

A válasz egyértelműen igen. Bár néhányan a konzervatív szokások miatt kerülik az együttlétet, valójában nincsen káros hatással a magzatra. Korábban a szexuális élet elhagyása annak a elfogásnak volt köszönhető, miszerint "lelkileg károsan hat" a magzatra a szülők együtt léte.

Lehet gyógyszert szedni?

Igen. Tény, hogy egyes gyógyszerek várandósság idején nem adhatók -főként a vény nélküli készítmények-, de szakorvos segíthet a megfelelő szerek kiválasztásában. Az első három hónap a legkritikusabb, ezért ebben az időszakban kerülni kell a felesleges gyógyszerszedést. A problémákkal mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, aki megfelelő készítményt tud ajánlani.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja