SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felkészülés az anyaszerepre

Kókai Kata [cikkei] - 2007-06-04
Nem csak a fizikai, de a lelki felkészülés is fontos szerepet kap a várandósság idején.
Felkészülés az anyaszerepre

Nem elegendő eljárni kismamatornára, vagy éppen felkészítő tananyagokat magolni, hiszen az elmélet mindig eltér a gyakorlattól. Hiába hallunk rémtörténeteket arról, milyen kimerítő, és milyen szörnyű is volt az ismerősök szülése, hiszen ma már tudjuk, hogy mindenki más és más. Vannak olyan édesanyák, akiknél csupán rövid ideig tart a vajúdás, míg másoknál hosszabb ideig. Egyeseknél komplikált a szülés, míg másoknál a teljes várandósság, s a baba világra hozása sem okoz semmilyen problémát. Éppen ezért szükséges a felkészülés, és a női léttel kapcsolatos ismeretek bővítése.

Félelem és aggodalmak

A legtöbb kismama számtalan aggodalommal küzd. Egyesek rémálmokat látnak, mások egyszerűen csak féltik gyermeküket. Nem egyszer azonban maga az alaptalan félelem okozza a problémát, hiszen a stresszhelyzet a magzat számára is ártalmas, s akár a szülést is megnehezítheti. Rengeteg nő fél a szüléstől, hiszen ez számukra egy ismeretlen jelenség. Bár a televízióban, a különböző filmekben több szemszögből is feldolgozzák a témát, ezek a jelenetek az esetek nagy részében távol állnak a valóságtól.

Első lépésben el kell határolódni a laikus ismerősök történeteitől, hiszen ami az ő szülésük során történt, nem valószínű, hogy mások esetében is ugyanígy zajlik le. Fontos elvégezni a megfelelő vizsgálatok (laborvizsgálatok, ultrahang), hiszen ezek adnak pontos tájékoztatást a kismama és magzata állapotáról. Ezek ismeretében a szakorvos tájékoztatja a leendő szülőket mindkét fél állapotáról, a lehetséges gondokról. Nem érdemes fölöslegesen aggódni, hiszen rendszeresen zajlanak vizsgálatok, így nem adódhat olyan probléma, melyet ne lehetne időben kideríteni.

Lelki felkészülés az anyaságra


Talán a kínai filozófia példázza leginkább, mit is jelent nőnek lenni. Eszerint a nő feladata az odaadás, az önzetlenség, a család összetartása. Ezekre a tulajdonságokra a szülésnél is jócskán szükség lesz, ezért hatalmas fordulópontot jelent egy nő életében. Ekkor érkezik el a pillanat, amikor át kell adnia az irányítást az anyatermészetnek, s elsősorban magzatára kell gondolnia. Ha máskor életében nem is, de most az egyszer nem lesz lehetősége kontrollálni a dolgokat. Nem határozhatja meg meddig tart a vajúdás, nem döntheti el, mikor szülessen meg gyermeke.

Fontos, hogy lélekben készüljünk erre az eseményre, tanuljunk meg lazítani, s éljük át az anyaság nagyszerű érzését! A szülés pillanatában kevés nő mondaná azt, hogy igen, megéri, de amint kezében tarthatja gyermekét, megérti, milyen fontos szerepet kapott életében a szülés; egy erősebb, teljesebb lénnyé vált azáltal, hogy életet adhatott.

A szülés jó élmény is lehet

Sajnos nem egy esetben csak panaszt hallunk ismerőseinktől, ha szülésükről beszélnek; elhúzódott a vajúdás, nem lehetett jelen az édesapa, vagy éppen császármetszés lett az eredetileg természetes szülésből. Léteznek olyan öröklött, vagy szerzett tulajdonságok, melyeken nem változtathatunk, s bizonyos esetekben valóban a császármetszés az egyetlen biztonságos megoldás. Az esetek néhány százalékában azonban a szüléstől való alaptalan félelem vezet odáig, hogy az orvosok kénytelenek műtéti úton beavatkozni.

Senki nem állítja, hogy a szülés kellemes, és senki nem mondhatja teljes bizonyossággal, hogy rövid ideig fog tartani a vajúdás. A lelki felkészülés, a különböző légzéstechnikák elsajátítása azonban sokat segíthet. Számtalan módszer létezik, melyek segítségével a vajúdás és a szülés is megkönnyíthető, lerövidíthető. Elengedhetetlen, hogy félelmeinket is megbeszéljük ismerőseinkkel, vagy arra hivatott szakemberekkel, hiszen nem egy esetben maga a félelem okoz gondot.

A szülési terv, a megfelelő orvosválasztás szintén segíthet. Fontos idejében tájékozódni a szülési lehetőségekről, hiszen minden orvos más-más módszert részesít előnyben. A megfelelő szülésznő kiválasztása pedig hatalmas segítség lehet nem csak a szülés, de az azt megelőző felkészülési időszakban is.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja