SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészséges babát szeretnénk!

[cikkei] - 2004-02-14
Életünk egyik legcsodálatosabb élménye a gyermek várása, születése és növekedése. Fel kell készülni rá! Nagyon sok mindent tehetünk azért, hogy gyermekünk születése a legmegfelelőbb körülmények között történjék. Természetesen előfordul, hogy nem tervezett gyermek érkezik, de ha csak egy módunk van rá, fogadjuk őt is örömmel, a terhesség hónapjai alatt van elegendő időnk felkészülni a fogadására.
Egészséges babát szeretnénk!

Vegyük sorra, mi mindent érdemes végiggondolni. Külső és belső tényezőket kell figyelembe venni.

Külső, objektív feltételek:

-stabil párkapcsolat
-biztonságos otthon

Stabil párkapcsolat: a gyermek két ember szövetségének gyümölcse. Ahhoz, hogy az anya nyugodtan, biztonságos körülmények között hordja ki a terhességet, szükség van az apa jelenlétére és közreműködésére. Nem csak anyagi, érzelmi szempontból is fontos ez. És persze nagyon fontos lesz majd a gyermek számára! Soha ne feledjük el: az apa nem egy eldobható gyerekszobabútor! A kicsi harmonikus fejlődéséhez igenis szüksége van az apa jelenlétére, szeretetére, mind stabilitás, mind a későbbi szereptanulás szempontjából! Ha pedig sérült a gyermek, akkor ez még hangsúlyozottabbá válik.

Biztonságos otthon: itt nem feltétlenül kell önálló, jól berendezett lakásra gondolni. Sajnos, a mai viszonyok között ez egyre kevesebb családalapító fiatalnak adatik meg. Persze ha van, az a legjobb. De a lényeg az, hogy az érkező babának legyen saját világa. Ha van lehetőség, gyerekszoba (ha már vannak testvérek, természetesen velük, ha nem túl nagy a korkülönbség), de ha a szülőknek csak egy szobájuk van, ott is remekül ki lehet alakítani a gyermek kis kuckóját. Fontos, hogy száraz, világos, jól szellőztethető, jól fűthető helyiség legyen, ne túl zajos (de ne is túl csendes), TV-t az első évben, ha lehet, egyáltalán ne nézzen a kicsi. A gyermek szobájában soha senki ne dohányozzon, és ne legyenek soha túl sokan. Saját kiságya, szekrénye legyen, ahol a holmiját jól elkülönítve tudjuk tárolni.

Belső feltételek: Amikor eldöntöttük, hogy immár gyermeket szeretnénk, tudatosan készüljünk a fogadására. Ha korábban fogamzásgátló gyógyszert szedett az anyuka, azt a tervezett szülés előtt 1 évvel célszerű abbahagyni, s védekezés más eszközeit alkalmazni. Megközelítőleg 3 hónap alatt bontódnak le a szervezetben a gyógyszer maradékai. Ha dohányzik az anyuka, szintén legalább 3 hónappal előtte tegye le a cigarettát. Ezt persze tehetik együtt az apával, csak jó lesz mindenkinek. (Csak tájékoztatásul: magam is dohányzom, de a gyermekek születése előtt 1 évvel abbahagytam, a terhességek és a szoptatás ideje alatt sem dohányoztam. Ma a legkisebb gyermekem 13 éves, de a lakásban ma sem dohányzom. Igenis abba lehet hagyni!)

Ha a szülők családjában ismert valamilyen családi betegség, érdemes szakember, genetikus véleményét kikérdezni, van-e, ha igen, mekkora az esélye az öröklésnek. Ha ez a betegség súlyos, akkor feltétlenül forduljanak orvoshoz  (pl. cukorbetegség, csípőficam, szemrendellenességek, izom és autoimmun betegségek)! Ha az anyának korábban volt terhességmegszakítása, feltétlenül közölje ezt az orvosával. Nagyon magas rizikótényező. Ha valamelyik családtag tudja magáról, hogy Rh negatív, feltétlenül jelezzék, életveszély is felléphet a faktorok összeférhetetlensége miatt, de ha ismert, megfelelő kezeléssel jól kézben tartható. Ugyanez áll, ha valamely szülőnek ismert betegsége van.

Veszélyeztetett terhességeknél a gondozó orvos is kéri, de ha egyéb indok merül fel a szülő is kérheti a genetikai vizsgálatot a terhesség első harmadában. Nagyon sok örökletes probléma felismerhető (nyitott gerinc, Down-kór).

Sajnos, ma már az is igen gyakran előfordul, hogy a várva várt terhesség nem következik be. Nem szabad kétségbe esni, mert lehet, hogy nincs semmi baj, csak a véletlen játszik közre. Ha pedig van is valamilyen szintű eltérés, igen nagy gyakorisággal segíteni tudnak. Tehát másfél, két év után érdemes orvoshoz fordulni.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja