A legújabb kutatások szerint azoknak a fiatal nőknek, akiknek gondjuk van az összpontosítási képességükkel, csak étrend-kiegészítésre van szükségük, vasat tartalmazó élelmiszerekre. A vashiányos nőknek romlik a memóriájuk, és kevésbé képesek figyelni. A vaskiegészítés segítségével azonban mindezek a problémák megszűnnek. A vas megtalálható a vér oxigénszállító alkotórészében, a haemoglobinban, és különösen fontos a nők számára.
A gyengébb nem tagjai ugyanis kevesebb vasat képesek hasznosítani a táplálékból, mint a férfiak, emellett a menstruáció miatt rendszeresen vért veszítenek.
A vashiány jellemzői: fáradékonyság, koncentráció-készség romlása, memóriazavar, ingerlékenység, a hasnyálmirigy működése romlik, a vércukorszint emelkedik, gyakori szomjúság, szapora szívverés, sápadtság, étvágytalanság, hideglelés, székrekedés, fejfájás.
Ezek a tünetek általában a rossz táplálkozás következménye, vitamin- és fehérjehiányos étrend miatt. A legújabb vizsgálat 18-35 éves nőkre terjedt ki, és eredményét 2004.április végén ismertették a táplálkozástudománnyal foglalkozó amerikai társaság konferenciáján.
A vegetáriánus nőket különösen fenyegeti ez a veszély, mert a zöldségek és gyümölcsök viszonylag kevés vasat tartalmaznak. Viszonylag sok vasat tartalmaznak a vörös húsok, és könnyen beépülnek a szervezetbe.
A legfontosabb vitaminok: B 2-, B 6-, B 12-, C-vitamin, ásványi anyagok: folsav, pantoténsav
Kerülendő: finomliszt, zsíros ételek, tartósítószerrel készítet ételek, italok
Ügyeljünk a fehérjefogyasztásra is, kerüljük a teakészítésnél a mesterséges aromát. Igyunk gyógyteákat, csalánt, fodormentát, kamillát, gyermekláncfüvet.
Fogyasztható: fokhagyma, aszalt szilva, mazsola, sárgabarack, aszalt sárgabarack, napraforgómag, póréhagyma, uborka, sárgarépa, mandarin, narancs, citrom, sörélesztő, sütőélesztő, búzacsíra, méz, málna, birsalma, naspolya, csipkebogyó, som és különösen a fekete- és pirosribiszke, egres és cseresznye.
Zöldségfélék: paraj, mangold, sóska, kaporzöld, brokkoli, zellerzöld, vöröskáposzta, spárga, karalábé, káposzta, bab borsó lencse, kukorica, szója.
Olajos magvak: közül rendszeresen fogyasszunk diót, mogyorót, mandulát.
Tejtermékekből ajánlatos: az aludttej, natúr joghurt és kefir, valamint a kecsketej, juhsajtok, de nagy vastartalmú az edami, az ilmici és az óvári sajt is.
Halfélékből: busát, lazacot, tőkehalat, heringet, ajánlatos fogyasztani, életfontosságú zsírsavak miatt.
Húsételek fogyasztása: bárány-, nyúl-, liba- és kacsahús, valamint a belsőségek, különösen a marhamáj, -szív és -tüdő, de valamennyi májféle és májkészítmény is ajánlott.
A helyes táplálkozással elkerülhető a vashiány, és a velejáró egészségügyi problémák.
Forrás: www.tgym-magazin.hu
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: