Az emberi szervezetben ennek hatására káros szabadgyökök képződnek, melyek számtalan betegséget idézhetnek elő. Maga az immunrendszer is képes ezek felismerésére, a megfelelő antioxidáns anyagok (pl. C és E-vitamin) hiányában nem képes a szabadgyökök elpusztítására.
A szükséges vitaminok bevitele
Változatos, tudatos táplálkozás esetén könnyen pótolhatjuk az elveszett vitaminokat. A friss, vagy főtt étel formájában elkészített zöldségek és gyümölcsök segítséget nyújtanak ebben. Főként az őszi, átmeneti időszakban fontos az immunrendszer erősítése, így kivédhető a vírusok által okozott influenza. Fontos, hogy étrendünk legalább ötven százalékát a zöldségek és gyümölcsök alkossák.
A napi szükséges vitaminadagot egy, a táplálkozáskutatók által meghatározott rövidítéssel jelölik (RDA). A legtöbb, boltokban és gyógyszertárakban kapható vitamin csomagolásán feltüntetik, hogy hány százalékban fedezi a napi szükségletet. Az RDA, vagyis a napi ajánlott vitaminmennyiség csupán tájékoztató jellegű, életmódtól, egészségi állapottól függően változhat a szervezet vitaminigénye. Főként helytelen életmód esetén javasolt a magasabb vitaminbevitel, elsősorban C- és E-vitaminokból.
A vitaminok két fő csoportja
Zsírban oldódó vitaminok: A-, D-, E- és K-vitamin
A szervezetben lassan szívódnak fel, s elraktározódnak, ezért nem szükséges napi szintű utánpótlásuk. Az elraktározódás miatt megfelelő táplálkozás esetén nem célszerű plusz készítményekkel történő utánpótlásuk, ez ugyanis akár mellékhatásokat is okozhat.
A vitamin
Fontos szerepet játszik a nyálkahártya helyes működésében, óvja a látást. Hiánya gyomor- és látásproblémákhoz vezethet, a nyálkahártyák kiszáradnak. Főként tejtermékekben, tojásban, sárgarépában és májban található meg. Ajánlott napi adagja 800-1300 žg, életmódtól függően.
D vitamin
A D-vitamin a szervezet által, napfény hatására termelt vitamin. Fontos szerepet játszik a fog- és csontképződéshez nélkülözhetetlen kalcium felszívódásában. Hiányában előfordulhat a csontok, a fogazat fejlődési zavara. Ajánlott napi adagja 10 žg, kiegyensúlyozott étrend, és elegendő napfény mellett azonban nincs szükség a D vitamin pótlására.
E vitamin
Antioxidáns hatású, elpusztítja a káros szabadgyököket, ezáltal segíti a helyes sejtműködést. Fontos szerepet játszik az immunrendszer megerősítésében, a betegségek kivédésében. Kiváló forrásai a gabonafélék, olajos magvak (pl. dió, napraforgómag). Hiányában izom- és idegrendszeri problémák jelentkezhetnek. Ajánlott napi adagja 8-10 mg, melyet célszerű a táplálkozás során a szervezetbe juttatni.
K vitamin
Elengedhetetlen a véralvadáshoz, hiányában vérzékenység, májfunkciós zavarok jelentkezhetnek. Főként a tej, máj és a zöld színű zöldségek (brokkoli, káposzta, saláta, spenót, stb.) tartalmazzák. Aánlott napi adagja 60-80 mikrogramm, életkortól függően.
Vízben oldódó vitaminok: B-vitaminok, C-vitamin, P-vitamin, Niacin, Folsav, Biotin, Pantoténsav
A szervezetben gyorsan felszívódnak, s hasonló ütemben ki is ürülnek, ezért naponta pótolni kell.
B vitaminok
A B1 vitamin segít a szénhidrátok anyagcseréjében, hiánya esetén étvágytalanság, ideggyengeség jelentkezhet. Megtalálható a májban, mogyoróban, hüvelyes zöldségekben. A B2 vitamin fontos szerepet játszik a méregtelenítésben. Hiányában gyomorproblémák jelentkezhetnek. Főként az olajos magvakban, tejben található meg. A B6 vitamin a szép bőrért valamint az idegrendszerért felelős, az őt követő B12 vitamin pedig a vörösvérsejtek képződését segíti. Fő forrásuk a máj és a szárnyasok.
C-vitamin
Egyik legfontosabb antioxidáns, immunerősítő vitaminunk. Fontos szerepet játszik a hormonháztartás helyes működésében. Hiánya fáradtságot, az immunrendszer gyengülését okozhatja. Forrásai a citrusfélék, a paprika és a burgonya.
P vitamin
A C- és E vitaminokhoz hasonlóan antioxidáns hatású, gátolja az öregedés folyamatát. Leginkább a citrusfélékben, az áfonyában található meg.
Niacin
A szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréhez nélkülözhetetlen. Naponta mintegy 15 mg fogyasztása ajánlott. Hiánya megfelelő táplálkozás mellett nem alakulhat ki. A niacin a májban, tojásban zöldségfélékben egyaránt megtalálható .
Folsav
Megőrzi a gyomor- és bélrendszer épségét, segít a vérsejtek képződésében. A májban, zöldségfélékben is megtalálható. Különösen várandós nőknél játszik fontos szerepet; segíti a magzat fejlődését. Mintegy 0,2 mg a napi ajánlott bevitel.
Biotin
A fehérje-, szénhirdrát- és koleszterin anyagcserében játszik szerepet. A gabonafélék, dió, mogyoró nagyszerű biotin forrás. Mivel maga az emberi szervezet is termel biotint, hiányállapot nagyon ritkán fordulhat elő. Ajánlott napi adagja 1,5-2 mg.
Az egyes vitaminokból életmódtól és számtalan külső hatástól függően nagyobb adagra lehet szükség. A stressz helyzet, aktív életmód, de a várandósság is nagyobb vitaminbevitelt tesz szükségessé. Az őszi időszakban célszerű több vitamindús ételt -főzelékeket, zöldségeket, gyümölcsöket- fogyasztani.
Ide kattintva kedvezményes áron rendelheti meg az Ön számára legfontosabb vitaminokat.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: