Fő jellegzetesség, amit az élelmiszerallergéneknek tulajdonítanak, hogy a gyomorsavnak, és a feldolgozásnak (hő, fagyasztás) ellenállnak. Nemcsak a szájon keresztül lehet allergéneket a szervezetbe bevinni, hanem belélegzés útján is. Eddig a nyírfa pollenjeit tanulmányozták a legtöbbet. A nyírfa pollennel keresztreakciót mutat néhány élelmiszerallergén. A nyírfa pollenre allergiások 50-93%-a volt élelmiszerallergiás. A nyírfapollennel keresztreakciót mutató fő élelmiszerek: mogyoró, alma, cseresznye, nektarin, kivi, őszibarack, sárgabarack, burgonya, zeller, sárgarépa, szójabab.
Az emésztési zavar nagyon gyakori, egyike a leggyakoribb problémáknak, amivel a háziorvos találkozik. A zavar a nyelőcső alsó részének a savasodását, a gyomorfal gyulladását, eróziókat, vagy fekélyt jelent. Az emésztési zavarokkal kezeltek között magasabb IgE-szintet és magasabb élelmiszerallergiára specifikus IgE-szintet találtak a belek és a gyomor nyálkahártyájában. Ez az összefüggés úgy derült ki, hogy beszámoltak egy páciensről, aki orosz-belga kaviárt fogyasztott, és anafilaxiás reakció lépett fel nála. Ennél a páciensnél a kaviár fehérjéi teljesen lebontódtak, viszont olyan gyógyszereket szedett, amelyekkel a gyomorsav termelődését elnyomták, mivel gyomorfekélye volt. Alacsony gyomorsavszintnél az egyébként emésztésre érzékeny fehérjék is allergizálhatnak, amint a gyomor-béltraktuson áthaladnak. Ez az élelmiszerek címkézésénél újabb problémát vet fel, mivel eddig csak az emésztésre rezisztens fehérjéket jelölték meg allergénként.
Összefoglalásképpen elmondható, hogy a csökkent gyomorsav mennyiség potenciális veszélyt jelent arra nézve, hogy valaki élelmiszerre allergiássá váljon. A már élelmiszerallergiásoknál ez az állapot súlyosabb tünetekhez vezethet. A jövőben, a gyomorsav csökkentő gyógyszereket szedőknél az ételallergia kialakulására ügyelni kell.
Forrás: Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology
Fotó: Ohmega1982 - FreeDigitalPhotos.net