80 dkg póréhagyma, 40 dkg gomba, 1 l világos sör, 15 dkg trappista sajt, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál édes paprika, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, só, bors
A póréhagyma fehér részét finomra vágjuk és olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, felöntjük a sörrel, amihez még 2 dl hideg vizet teszünk, majd amikor forrni kezd, hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, és fedő nélkül állandó keverés közben mérsékelt tűzön besűrítjük. Ekkor jön a vékonyra szeletelt gomba, a só, bors (bőven). 5 percig rotyogtatjuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt langyosra hűtjük. Fokhagymával bedörzsölt tálkákba szedjük. Hagyjuk hűlni, tálaláskor vágott petrezselyemzölddel dekoráljuk.
Kissé kesernyés finomság
5 dl kesernyés sör, 5 dl hús- vagy zöldséglé, 4 tojássárgája, 2 dl tejszín, 1 evőkanál vaj, őrölt szerecsendió, sáfrány, pirított kenyérkocka, sajt.
A sört és a hús- vagy zöldséglevet együtt felforraljuk, kis lángra téve belekeverjük a tojássárgáját és a tejszínt, majd a tűzről levéve egy kevés vajat keverünk bele szerecsendióval és sáfránnyal. A kesernyés ízt - ez persze ízlés dolga - cukorral enyhíthetjük. Pirított kenyérkockával, reszelt sajttal tálaljuk.
Részeges marha
Fél kiló marhahús - kis szeletekre vágva -, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 3 közepes vöröshagyma, 8 közepes szem burgonya, 1/2 liter bármilyen sör, só, bors
A hússzeletek mindkét oldalát egy kanál vajon hirtelen pirosra megsütjük, sóval, borssal fűszerezzük. A maradék vajon megpároljuk a felszeletelt hagymát. A tisztított, karikára vágott burgonyával tűzálló tálba rakjuk – de előbb csak a felét, erre tesszük a párolt hagymaszeleteket, majd rá az előre sütött marhahús-szeleteket, s a legvégén a burgonyakarikák másik felét. A hús és a sült hagyma szaftját felöntjuk a fél liter sörrel, majd ezzel a keverrékel meglocsoljuk. Sütőben fólia alatt 30-40 percig sütjük, ez idő alatt a burgonya megpuhul. Készíthetjük lábasban is a tűzhelyen, fedővel letakarva, de akár szabad tűzön, bográcsban is. Savanyúság jól illik hozzá.
Zöldségek sörbundában
Hogy készül a sörtészta? 20 dkg liszthez 2 dl sört, 3 tojást, 0,5 dl olajat, s kevés sót veszünk. A lisztet csomómentesen összedolgozzuk a tojások sárgájával és a sörrel, valamint egy kis sóval. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, s az olajjal együtt ezt is a tésztához keverjük.
Rántott karfiolt készítünk a szokásos módon, csak panírozáskor sörtésztába mártjuk a rózsáit, és úgy sütjük forró olajban pirosra.
A megtisztított és szükség szerint feldarabolt zöldséget (pld. sárgarépa, karfiol, spárga, brokkoli, padlizsán, gomba, alma) sós, forrásban levő vízbe dobjuk, 4-5 percig előfőzzük. Kivesszük, lecsorgatjuk, kevés lisztbe forgatjuk (a felesleget rázzuk le!) majd sörtésztába mártjuk és bő forró olajban pirosra sütjük.
Sós sajttorta
15 dkg liszt, 10 dkg vaj, fél teáskanálnyi só, 2,5 dkg reszelt sajt, 3 db tojás, 1 dl bajor sör, 1 csipetnyi bors, fél gerezd tört fokhagyma
Összekeverjük a lisztet, a sót, belegyúrjuk a vajat. Ezzel a tésztával kibélelünk egy kb. 24 cm átmérőjű formát (lehetőleg mázas legyen) úgy, hogy az oldalára is jusson belőle, és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük. A tojást elkeverjük a sörrel, a borssal és a fokhagymával. A tésztát a sütő legfelső rácsán sütjük kb. 15 percig 225 °C-on, majd megszórjuk a reszelt sajttal, s ráöntjük a tojásos masszát. Visszatesszük a sütőbe, most legalulra, és tovább sütjük kb. 20 percig 200 °C-on, míg a teteje aranyszínű nem lesz. Langyosan - zöldsalátával körítve - tálaljuk.