Az azonban vitathatatlan, hogy nagyon kellemes ízű, illatos és jellegzetes aromájú. Ráadásul rokonához, az őszibarackhoz hasonlóan sokféleképpen felhasználható a konyhában de azzal ellentétben, ha nyersen fogyasztjuk, és alaposan megmossuk, mivel nem pelyhes a héja, könnyebb megszabadítani a permetezőszer maradványoktól, szennyeződésektől.
A nektarin héja sima, gusztusos sárgás-pirosas színben pompázik, gyümölcshúsa kemény, többnyire sárga, ritkábban fehér színű, magvaváló. Húsa egyes fajtáknál édes, mint a baracké, másoknál pikáns- savanykás, mint a szilváé. Alakja gömbölyded, esetenként inkább tojás alakú. Íze majdnem teljesen megegyezik az őszibarack igen édes zamatával, húsa viszont keményebb és kevésbé lédús.
Szeretik a fogyózók (is)
Vásárlásnál a keményhúsú, hibátlan, tiszta héjú gyümölcsöket válasszuk. Bár a nektarin húsának színe is változó, - ez ízében nem okoz különbséget - ezt a gyümölcs héjának színéről nem lehet megállapítani. Víztartalma miatt rövidebb ideig tartható el. Háztartási körülmények között maximum 1-2 hétig marad fogyasztható, érettségi fokától függően. A már érett gyümölcsöket tároljuk hűtőszekrényben, vagy hűvösebb helyen, vigyázva arra, nehogy túl hűtsük, mert íze így kevésbé érvényesül.
Jó hír az alakjukra vigyázóknak, hogy kalóriatartalma alacsony: 43 kcal, 179 kJ/100 gramm. Ráadásul jó vízhajtó, méregtelenítő, vérnyomás- és gyulladáscsökkentő hatása szintén bizonyított.
A nektarin vitamintartalma igen magas, különösképp A-, és C-vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag (kalcium, magnézium, kén, szilícium, ezek hasznosak az izmok működtetésében, jótékonyan hat az öregkori reszketés esetén). Tartalmaz káliumot, foszfort és emésztési rostokat, karotint, nukleinsavakat, szelént. Gazdag B-vitamin tartalma az emésztési és idegrendszeri karbantartásra teszi alkalmassá. Mint minden gyümölcs, segíti az emésztést- A-vitamin és káliumtartalmának, savasságának köszönhetően.
Harmonikus aromája miatt jól társítható más gyümölcsökkel, akár salátának, akár tortába, kompótokhoz.
Csirkével, salátának
Álljon itt egy olyan értelemben komplex recept, hogy ez meleg, azaz főételnek alkalmas, köret is, saláta is, desszert is. Vagyis nem kell a melegben a meleg tűzhely mellett állni, mégis izgalmas és könnyű étel a nektarinos csirkesaláta.
Mi kell hozzá? 3 evőkanál olívaolaj, 30-35 dkg csirkemell, kb. 2 zacskónyi, fél kilónyi salátakeverék-összetépkedve (magunk is készíthetünk, ha van kedvünk), 4 db nagy, érett nektarin, 1 csomag újhagyma, kis kaliforniai paprika, egy gerezd fokhagyma, só, bors, vagy provance-i fűszerkeverék vagy kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, majoránna, köménymag, zsálya, levendula, kevés balzsamecet
Egy közepes tálban keverjünk össze egy kanálnyi olívaolajat a fűszerkeverékkel, sóval, borssal. A csirkét vágjuk apró darabokra és forgassuk meg a fűszeres olívaolajban alaposan, úgy, hogy jól beborítsa a fűszer a húst. Melegítsük fel a maradék olajat, szórjuk bele a hagymákat és a paprikát, a csirkét. 10 perc alatt ezek összepárolódnak. Ha elkészült, locsoljuk meg balzsamecettel, majd dobjuk hozzá a salátakeveréket, a feldarabolt nektarint, melegen tálalhatjuk is.
Arcpakolás száraz bőrre
A kozmetikai ipar már régóta tisztában van jótékony hatásával, és ki is használja a természet adta lehetőségeket. Sűrűn alkalmazzák pattanásos bőrre. Kiváló arcpakolásra, frissíti, rugalmasabbá alakítja a bőrt, a száraz bőrt regenerálja. Használatával a sebes bőrfelület hamarabb gyógyul.
A pakolás hozzávalói:1 darab őszibarack vagy érett nektarin és 2-3 evőkanál méz.
Villával összenyomjuk, majd mézzel kikeverjük, és így visszük fel az arcra. A megismételt pakolások után érezhetően ápoltabb, finomabb és frissebb lesz az arcbőrünk.