Szőlős, sajtos szendvics
Hozzávalók:
1 fürt fehér, vagy kék szőlő,
6 szelet toast kenyér,
2 kis kerek camembert sajt,
10 dkg dióbél,
2 evők. vaj, 2-3 ág citromfű,
1 citrom, só
A vajat hagyjuk megpuhulni szobahőmérsékleten, egy kiskanál citromlével és a finomra vágott citromfűvel kikeverjük. A sajtot cikkekre vágjuk, a közepükbe belenyomunk egy-egy dióbelet. A nagy szőlőszemeket leszedjük a fürtről, kettévágjuk őket, és a közepükből késheggyel kitoljuk a magokat. A kenyérszeleteket megpirítjuk, átlósan megfelezzük, és vékonyan megkenjük a citromos vajjal. Ráteszünk mindegyikre sajtcikket, és félbevágott szőlőszemet.
Szűzérmék szőlőmártással
Hozzávalók:
70 dkg szűzérme,
4 dkg füstölt szalonna,
40 dkg szőlő,
1 citrom,
1 vöröshagyma,
3 dkg vaj, liszt,
babérlevél, só,
őrölt fehér bors
A sertésszüzet egyforma szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
A szőlőt átpasszírozzuk, a citromlével összekeverjük. A szalonnát kis kockákra vágjuk és serpenyőben kisütjük. A szűzérméket lisztbe forgatjuk, a szalonna zsírjában megpirítjuk az oldalaikat. A maradék zsírban megdinszteljük a finomra vágott hagymát, ezután beletesszük az átpasszírozott szőlőt. Beletesszük a húsokat, a tetejükre teszünk egy babérlevelet, és fedő alatt puhára pároljuk. Az elpárolgott levet borral pótolhatjuk. Ha a hús megpuhult, kiszedjük, és a levet liszttel és vajjal besűrítjük. Cukorral és citromlével után ízesíthetjük.
Szőlős csirkemell, római tálban
Hozzávalók:
80 dkg csirkemell,
1 kg szőlő, citromlé,
10 dkg dióbél,
20 dkg füstölt sajt,
1-2 evőkanál méz,
só
A római tálat a tetejével együtt egy órával használat előtt beáztatjuk, annyi vízben, amennyi ellepi.
A csirkemellet csíkokra vágjuk, megsózzuk. A szőlőt megmossuk, felhasználhatjuk egyben is, és félbevágva kimagozva is. A római tálba beleszórjuk a szőlőszemeket, rálocsoljuk a mézet, erre fektetjük a csirkehúst, végül diógerezdeket szórunk közéjük. Az egész tetejét megszórjuk a reszelt füstölt sajttal, rátesszük az edény tetejét és hideg sütőbe toljuk. Amikor átpárolódik, levesszük a tál tetejét és rápirítjuk a sajtot.
Szőlőpuding
Hozzávalók:
4 tojás,
20 dkg cukor,
8 dl átpasszírozott szőlőlé,
2 dl facsart narancslé,
10 dkg darált dió,
2 dl tejszín,
2 evők. citromlé,
zselatin
Elkészítés:
A négy tojássárgáját elkeverjük a cukorral, gőz felett habosra keverjük. Beleöntjük a narancslevet, a citromlevet, a szőlőléből 2 decilitert, jól eldolgozzuk, majd a gőz felett sűrűre főzzük.
A maradék 6 deciliter szőlőlében elkeverünk két evőkanál zselatint, hozzáadjuk a krémhez ezt is jól elkeverve. Amikor kihűlt, a kemény habbá vert tojásfehérjét és a tejszínből vert habot óvatosan belekeverjük. Fagyi kehelybe vagy tálkákba adagolva 2-3 órán át hűtőben hagyjuk, hogy jól megdermedjen. A tetejét megszórjuk a darált dióval és díszíthetjük szőlőszemekkel.
Szőlős túrótorta
Hozzávalók:
80 dkg nagy szemű szőlő,
50 dkg túró,
15 dkg porcukor,
1 citrom, 10 dkg dió,
5 dl tejszín, zselatinpor
2 cs vaníliás cukor,
babapiskóta, cherry
A szőlőszemeket félbevágjuk és a magját kitoljuk egy kés hegyével. A tejszínt kemény habbá verjük a két zacskó vaníliás cukorral.
Elkészítjük a túrókrémet, a cukrot és a citrom levét belekeverjük az áttört túróba. Négy evőkanál zselatinport feloldunk egy deciliter meleg vízben, ezt is belekeverjük a krémbe, végül óvatosan hozzáadjuk a tejszínhabot is. A babapiskótát belemártjuk a cherrybe, és lerakjuk egy kapcsos tortaformába. A tetejére öntjük a túrókrém felét, megszórjuk szőlőszemekkel, majd ráöntjük a krém másik felét. A tetejét megszórjuk a maradék szőlőszemekkel, és a durvára vágott dióval. Fél napig a hűtőben hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: