Macskanyelv
Hozzávalók:
1 dl tejszín,
15 dkg liszt,
10 dkg cukor,
1 tábla csokoládé,
4 tojás fehérje,
1 cs. vaníliás cukor,
sárgabaracklekvár
A lisztet a tejszínnel és a vaníliás cukorral simára keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a cukrot folyamatosan adagolva hozzá. A habot összekeverjük a sűrű masszával, majd beletöltjük egy habzsákba. Kivajazott és lisztezett sütőlemezre 5 cm-es macskanyelv formákat nyomunk, majd forró sütőben megsütjük.
Lapos kanállal alányúlva tudjuk leszedni a sütőlemezről, kihűlés után kettesével összeragaszthatjuk a lekvárral őket. Megolvasztott csokiba mártjuk a végeiket, szórhatunk rá színes cukorforgácsot.
Mandulás hólabda
Hozzávalók:
20 dkg cukor,
4 tojásfehérje,
8 dkg darált mandula,
2 cs. szeletelt mandula,
1 citrom leve
Egy fazékban felforralunk vizet, levesszük a lángot, és egy habüstöt teszünk a víz fölé. Beletesszük a tojásfehérjéket, és a gőz felett kemény habbá verjük, miközben apránként hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét is.
Ha a hab megáll a habverőn, levesszük a gőzről az üstöt, és beleszórjuk a durvára vágott mandulát, finoman eldolgozzuk.
A szeletelt mandulát egy deszkára szórjuk, majd a habból egy kanálnyit kivéve a mandulán gömb alakká formázzuk a tenyerünkkel. Kivajazott sütőlemezre tesszük a gömböket, és gyenge tűznél megsütjük őket.
Sonkás kifli
Hozzávalók:
1 cs. mirelit vajastészta,
25 dkg sonka,
10 dkg sajt,
1 tojás,
liszt
A tésztát hagyjuk szobahőmérsékleten kiolvadni, majd egy kilisztezett deszkán 4 mm vastagra nyújtjuk. Négyzetekre vágjuk, majd ezeket átlósan is elvágjuk, hogy háromszögeket kapjunk. A háromszögek csúcsait megkenjük felvert tojással, a szélesebbik oldalra teszünk apróra vágott sonkát és feltekerjük hogy kifliket formázzon. A kis kifliket úgy tegyük a sütőlemezre hogy a csücsök alulra kerüljön, így nem fog szétnyílni sütés közben, ahogy tágul a hőtől. A tetejüket megkenjük a tojással, szórunk rá reszelt sajtot, és előmelegített sütőben közepes hőfokon 10-15 perc alatt megsütjük.
Habos diós aprósütik
Hozzávalók:
30 dkg dió,
45 dkg porcukor,
2 tojás,
citromlé,
zsemlemorzsa,
liszt, vaj
A diót megdaráljuk, 30 dkg cukorral összekeverjük, összedolgozzuk a 2 tojással. Zsemlemorzsával meghintjük a gyúródeszkánkat, és a masszát fél centi vastagra nyújtjuk.
A tojásfehérjéket a maradék porcukorral habosra verjük, pár csepp citromlét is adunk hozzá. Ezt a cukros habot rásimítjuk a diós tészta tetejére, majd vékony késsel kisujjnyi darabokra vágjuk, vagy különböző formájú szaggatóval kiszúrjuk. Elég nehéz megfogni, ezért késsel alányúlva egy kivajazott és lisztezett sütőlapra tesszük.
Előmelegített sütőben, enyhe fokozaton sütjük, inkább szárítjuk 15-20 perc alatt. Ha a tetején a hab megszilárdul, akkor jó.