Jó ha tudjuk...
A szilikon formák felhasználása sokoldalú:
- hűtőben aszpikos finomságok, csokoládékrémek, gyümölcskocsonyák, túró- és joghurttorták,
-
fagyasztóban fagylalttorták, parfék,
-
mikrohullámú és hagyományos sütőkben kenyérfélék, sütemények, torták, zöldségek, húsfélék készíthetőek bennük.
Jó ha tudjuk...
A szilikonból készült sütőformák egyaránt használhatóak elektromos-, gáz-, valamint mikrohullámú sütőben, továbbá hűtőkben és fagyasztókban is. A sütőformák általában 220, 260 °C-ig hőállóak, és -25, -60 °C-ig tűrik a hideget.
Számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos sütőformákkal szemben:
- az előkészített étel a formában lefagyasztható, majd a szükséges időpontban megsüthető,
-
a formák igen rugalmasak és hajlékonyak, emiatt nem törnek el, és mindig megőrzik eredeti alakjukat,
-
az étel egy mozdulattal kifordítható belőlükk,
-
ellenállóak a különböző savakkal szemben, nem kell tartani káros anyag kioldódástól,
-
az ízeket, illatokat nem szívja magába,
-
könnyen tisztíthatóak,
-
a szilikon természetes tapadásgátló anyag, ezért nincs szükség zsiradék használatára, bár vannak gyártók akik a használati útmutatóban mégis előírják a sütőforma belső felületének olajozását,
- allergiások is használhatják - cink és nikkelmentesek.
Jó, ha tudjuk...
A szilikon sütőformák különleges merevítő gyűrű segítségével tartják meg az alakjukat. Kaphatók a formába ágyazott, merev fémszíjjal készült termékek is, melyek áthelyezése, mozgatása könnyebb, mert nem kell ügyelni a merevítő gyűrű használatára.
Jó, ha tudjuk...
Hajlékonyságuk miatt a szilikon sütőformákkal körültekintően kell bánni. A jó eredmény eléréséhez tartsuk be az alábbiakat:
- mindig győződjünk meg arról, hogy a merevítő gyűrű jól van-e elhelyezve,
-
az üres formát tegyük a sütőrácsra, vagy a mikrohullámú sütő táljára, vagy egy tálcára, hogy a betöltött étel se boruljon ki miközben betesszük a sütőbe vagy a fagyasztóba,
-
a hűtött finomságok elkészítése előtt öblitsük ki a formát hideg vízzel, még a sütőben készítendő ételek behelyezése előtt - ha előírják, - kenjük ki a formát olvasztott zsiradékkal,
-
sütés közben többször ellenőrizzük a tészta készültségi fokát, mert a szilikon formában gyorsabban sül az étel, mint a hagyományos formákban,
-
fontos, hogy egyenletes legyen a hőmérséklet a sütőben,
-
gázsütőben figyeljünk arra, hogy a forma ne legyen túl közel a hőforráshoz,
- sütés vagy fagyasztás után távolítsuk el a merevítő gyűrűt, és óvatosan emeljük ki az elkészített ételt.
Jó, ha tudjuk...
A sütőformák élettartamának megőrzéséhez
- a formában ne vágjunk késsel, vagy fémeszközzel.
-
soha ne használjuk a mikrohullámú sütő grillező üzemmódját,
-
soha ne helyezzük közvetlen hőforrásra,
- ne használjuk dörzsszivacsot vagy erős mosogatószert a tisztításnál.
Jó, ha tudjuk...
A jogszabályi előírásoknak megfelelően a szilikon sütőformák is használati-kezelési útmutatóval forgalmazhatók, és a magyar nyelvű útmutatónak egyezni kell az idegen nyelvűvel. Az egyes gyártók eltérő utasításokat adhatnak a termékeikhez.
A vásárlói tájékoztatás piktogramokkal (jelképes jelöléssel) is megadható.
Jó, ha tudjuk...
Az élelmiszerekkel érintkezésre szánt termékek egységes EU jelölése:
Jó, ha tudjuk...
A szilikon formák különleges tulajdonsága, hogy a zsiradékot szinte magukba szívják. A beszívódott zsiradék miatt előfordulhat, hogy a gondosan elmosogatott forma néhány nap múlva zsírosnak tűnik.
A kezelési utasítások ekkor a mosogatógépben való tisztítást, vagy az ismételt hagyományos mosogatást javasolják.
forrás: www.nfh.hu