Jó ha tudjuk...
A szilikon formák felhasználása sokoldalú:
- hűtőben aszpikos finomságok, csokoládékrémek, gyümölcskocsonyák, túró- és joghurttorták,
-
fagyasztóban fagylalttorták, parfék,
-
mikrohullámú és hagyományos sütőkben kenyérfélék, sütemények, torták, zöldségek, húsfélék készíthetőek bennük.
Jó ha tudjuk...
A szilikonból készült sütőformák egyaránt használhatóak elektromos-, gáz-, valamint mikrohullámú sütőben, továbbá hűtőkben és fagyasztókban is. A sütőformák általában 220, 260 °C-ig hőállóak, és -25, -60 °C-ig tűrik a hideget.
Számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos sütőformákkal szemben:
- az előkészített étel a formában lefagyasztható, majd a szükséges időpontban megsüthető,
-
a formák igen rugalmasak és hajlékonyak, emiatt nem törnek el, és mindig megőrzik eredeti alakjukat,
-
az étel egy mozdulattal kifordítható belőlükk,
-
ellenállóak a különböző savakkal szemben, nem kell tartani káros anyag kioldódástól,
-
az ízeket, illatokat nem szívja magába,
-
könnyen tisztíthatóak,
-
a szilikon természetes tapadásgátló anyag, ezért nincs szükség zsiradék használatára, bár vannak gyártók akik a használati útmutatóban mégis előírják a sütőforma belső felületének olajozását,
- allergiások is használhatják - cink és nikkelmentesek.
Jó, ha tudjuk...
A szilikon sütőformák különleges merevítő gyűrű segítségével tartják meg az alakjukat. Kaphatók a formába ágyazott, merev fémszíjjal készült termékek is, melyek áthelyezése, mozgatása könnyebb, mert nem kell ügyelni a merevítő gyűrű használatára.
Jó, ha tudjuk...
Hajlékonyságuk miatt a szilikon sütőformákkal körültekintően kell bánni. A jó eredmény eléréséhez tartsuk be az alábbiakat:
- mindig győződjünk meg arról, hogy a merevítő gyűrű jól van-e elhelyezve,
-
az üres formát tegyük a sütőrácsra, vagy a mikrohullámú sütő táljára, vagy egy tálcára, hogy a betöltött étel se boruljon ki miközben betesszük a sütőbe vagy a fagyasztóba,
-
a hűtött finomságok elkészítése előtt öblitsük ki a formát hideg vízzel, még a sütőben készítendő ételek behelyezése előtt - ha előírják, - kenjük ki a formát olvasztott zsiradékkal,
-
sütés közben többször ellenőrizzük a tészta készültségi fokát, mert a szilikon formában gyorsabban sül az étel, mint a hagyományos formákban,
-
fontos, hogy egyenletes legyen a hőmérséklet a sütőben,
-
gázsütőben figyeljünk arra, hogy a forma ne legyen túl közel a hőforráshoz,
- sütés vagy fagyasztás után távolítsuk el a merevítő gyűrűt, és óvatosan emeljük ki az elkészített ételt.
Jó, ha tudjuk...
A sütőformák élettartamának megőrzéséhez
- a formában ne vágjunk késsel, vagy fémeszközzel.
-
soha ne használjuk a mikrohullámú sütő grillező üzemmódját,
-
soha ne helyezzük közvetlen hőforrásra,
- ne használjuk dörzsszivacsot vagy erős mosogatószert a tisztításnál.
Jó, ha tudjuk...
A jogszabályi előírásoknak megfelelően a szilikon sütőformák is használati-kezelési útmutatóval forgalmazhatók, és a magyar nyelvű útmutatónak egyezni kell az idegen nyelvűvel. Az egyes gyártók eltérő utasításokat adhatnak a termékeikhez.
A vásárlói tájékoztatás piktogramokkal (jelképes jelöléssel) is megadható.
Jó, ha tudjuk...
Az élelmiszerekkel érintkezésre szánt termékek egységes EU jelölése:
Jó, ha tudjuk...
A szilikon formák különleges tulajdonsága, hogy a zsiradékot szinte magukba szívják. A beszívódott zsiradék miatt előfordulhat, hogy a gondosan elmosogatott forma néhány nap múlva zsírosnak tűnik.
A kezelési utasítások ekkor a mosogatógépben való tisztítást, vagy az ismételt hagyományos mosogatást javasolják.
forrás: www.nfh.hu
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: