Currys töltött tojás
6 db tojást főzzünk a szokásos módon keményre, majd merítsük hideg vízbe néhány percre, úgy könnyebben lejön a héja. Tisztítás után vágjuk félbe őket, a sárgákat szedjük egy tányérba, keverjük simára 12 dkg natúr krémsajttal és egy teáskanál curryvel. Csillagcsőrű nyomózsákba töltve ízlésesen nyomjuk a tölteléket az üres fehérjébe. A töltött tojásokat díszíthetjük kaviárral, hajszálvékony lazacszeletekkel, kapribogyóval, petrezselyemmel.
Hozzávalók:
egy kis fej brokkoli rózsáira szedve
egy kis fej karfiol rózsáira szedve
2 nagy burgonya karikákra vágva
20 dkg zöldborsó
egy marék snidling
5 dkg vaj
2 teáskanál mustárpor, ennek hiányában mustár
6 dl tej
5 dkg liszt
15+5 dkg cheddar sajt reszelve
A vajat melegítsük fel, adjuk hozzá a lisztet és a mustárport, kevergessük egy percig. Öntsük rá a tejet, forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk, és főzzük kevergetve néhány percig a mártást. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a sajtot. Forraljunk egy fazékban vizet, 5 percig főzzük benne a karikázott burgonyát, majd szűrőkanállal szedjük ki, tegyük félre. Ugyanebben a vízben blansírozzuk 3 percig a brokkolit és a karfiolt, az utolsó egy percben dobjuk a vízbe a borsót is. Szűrjük le a zöldségeket, majd ha kicsit kihűltek, keverjük össze a mártással. Egy tűzálló tálba öntsük bele a mártásos zöldségeket, a burgonyát pedig rendezzük el a tetejükön. A maradék sajttal szórjuk meg, majd süssük az ételt 20-25 percig 220 fokon. Akkor jó, ha a sajt szép aranybarna.
Meglepetés muffin
Állítsuk össze a tésztát. Ehhez keverjünk össze 2,5 csésze (1 csésze=2,5 dl) lisztet 2,5 teáskanál sütőporral, 1 teáskanál sóval. Egy másik tálban keverjünk habosra 2,3 csésze puha vajat 1 csésze barnacukorral és fél csésze kristálycukorral. Egyenként keverjünk el benne két tojást, egy csomag vaníliás cukrot (vagy egy teáskanál kivonatot), dolgozzuk össze. A lisztes keveréket és 1,5 csésze tejet felváltva adjunk a masszához, de ne essünk túlzásba, nem kell túlkeverni a süteményt. Egy muffinformát kibélelnünk kapszlival, ezeket egyharmadig megtöltjük a masszával, mindegyikbe pottyantunk egy apró csokit, betakarjuk újabb réteg tésztával, majd 20 percig – és tűpróbáig - sütjük.