Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs március 31-i sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: a tojások alapvetően szennyezett élelmiszereknek minősülnek, ezért a jelenlegi járványhelyzetben legjobb, ha felhasználás előtt hipós vízbe áztatjuk őket. Más szakemberek szerint azonban jobb ezzel kapcsolatban óvatosnak lenni.
A NÉBIH honlapján található útmutatás szerint alapesetben felesleges a tojás héját fertőtleníteni, a hőkezelés ugyanis elpusztítja a kórokozókat. Különösen igaz ez annak fényében, hogy a boltokba ma már eleve fertőtlenített felszínű tojások szoktak kerülni a szalmonella elkerülése érdekében.
Más a helyzet természetesen akkor, ha házi tojást vásárolunk, amely nem esett át hasonló eljáráson. Ilyenkor, vagy ha boltban vásárolunk, és mindenképp biztosak akarunk lenni a dolgunkban, a következő két dologra figyeljünk oda a fertőtlenítés során:
- A tojást közvetlenül felhasználás előtt tisztítsuk meg! A már lefertőtlenített darabokat a hűtőszekrénybe visszatenni tilos.
- 2 százalékos hipós oldattal dolgozzunk, vagyis 10 liter kézmeleg vízbe öntsünk 2 deci hipót, és ebbe tegyük 5-10 percre a tojásokat.
Ha azonban ehhez még sincs kedvünk, legalább arra figyeljünk nagyon oda, hogy csak alaposan hőkezelt élelmiszert fogyasszunk.
Kapcsolódó cikkeink: