Spanyolországból hazatérvén átnéztük az itthon lévő szakácskönyveinket, és napokig bújtuk az internetet is: elolvastunk vagy félszáz paella receptet, míg végül a sok recept alapján a következő receptet alkottuk:
Paella
Hozzávalók (4-6 főre):
- kb. 1 kg csirke vagy pulykahús
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 zöldpaprika, vagy kaliforniai paprika
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál kakukkfű
- 2 babérlevél
- só, bors ízlés szerint
- kb. 1,5 l húsleves (akár kockából készült is jó)
- 35 dkg rizs
- 10 dkg zöldborsó
- 1 cs. sáfrány
Elkészítés:
Egy nagyobb lábasban vagy serpenyőben olajon megpirítjuk a feldarabolt és megsózott húst, majd aranybarnára pirítjuk. A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, a paprikát kimagozzuk és karikákra szeleteljük, a fokhagymagerezdeket összezúzzuk. Hozzáadjuk a pirított húshoz, és lefedjük (legjobb az átlátszó üvegfedő!). Ha a vöröshagyma megfonnyadt, rászórjuk a pirospaprikát, a kakukkfüvet, a babérlevelet, a borsot, és még egy kis sót, majd felöntjük a húsleves kb. felével. Beletesszük a rizst és a zöldborsót is, és szép sárgás színt adunk neki a sáfránnyal. (Ha nem kaptunk sáfrányt, kurkumával is sárgíthatjuk.). Fedő alatt lassú tűzön főzzük, a levet rendszeresen ellenőrizve és utántöltve, amíg a borsó és a rizs át nem puhul.
A receptet már többször teszteltük különböző vendégeinken, mindig garantált siker volt. Reméljük, Nálad sem lesz ez másképp.
Jó étvágyat!